konto usunięte

Temat: Kikoman Czy Yamasa ?

Jak wiele osób rozróżnia te sosy. Wybór to kwestia przywiązania do marki, smak ? W Japoni numer 1 to Yamasa a u Nas ?

Temat: Kikoman Czy Yamasa ?

u nas Kikoman Yamasa jest mniej znana nie wiem miałem kilka różnych sosów sojowych ale Kikoman najlepiej mi podchodzi

konto usunięte

Temat: Kikoman Czy Yamasa ?

Również preferuję Kikkoman.

Nie macie wrażenia, że czasem nie dość, że sos jest rozcieńczony, to jeszcze mocno przesolony?

Temat: Kikoman Czy Yamasa ?

Karolina Fijołek:
Również preferuję Kikkoman.

Nie macie wrażenia, że czasem nie dość, że sos jest rozcieńczony, to jeszcze mocno przesolony?
co do rozcieńczenia to są oszczędności lokalu a co do przesolenia to związane jest to z parowaniem sosu im więcej wyparuje tym bardziej słony druga rzecz w restauracjach jest on rozlewany z dużych opakowań gastronomicznych i powiem że ten z jest smaczniejszy niż te z buteleczek (chyba świeższy tak przypuszczam)

konto usunięte

Temat: Kikoman Czy Yamasa ?

No i Często żeby było śmieszniej Yamasa jest Lana do Kikomana ! heMariusz K. edytował(a) ten post dnia 07.06.10 o godzinie 14:15

Temat: Kikoman Czy Yamasa ?

Mariusz K.:
Jak wiele osób rozróżnia te sosy. Wybór to kwestia przywiązania do marki, smak ? W Japoni numer 1 to Yamasa a u Nas ?

Też się kiedyś nad tym zastanawiałem i postanowiłem po prostu w ramach jednego posiłku spróbować oba. Może to kwestia mniej lub bardziej wysublimowanego smaku, ale ja róźnicy nie poczułem. Wyszedłem więc z założenia, że nie ma sensu przepłacać za Yamasę, ponieważ Kikkoman jest dostępny w opakowaniu gastronomicznym, ergo taniej, a Yamasa nie (przynajmniej ja nie widziałem).

konto usunięte

Temat: Kikoman Czy Yamasa ?

Co to znaczy opakowanie Gastronomiczne ? 18 L ?

Litrowe są dostępne w Realu

Jerzy Skraba:
Mariusz K.:
Jak wiele osób rozróżnia te sosy. Wybór to kwestia przywiązania do marki, smak ? W Japoni numer 1 to Yamasa a u Nas ?

Też się kiedyś nad tym zastanawiałem i postanowiłem po prostu w ramach jednego posiłku spróbować oba. Może to kwestia mniej lub bardziej wysublimowanego smaku, ale ja róźnicy nie poczułem. Wyszedłem więc z założenia, że nie ma sensu przepłacać za Yamasę, ponieważ Kikkoman jest dostępny w opakowaniu gastronomicznym, ergo taniej, a Yamasa nie (przynajmniej ja nie widziałem).

Temat: Kikoman Czy Yamasa ?

20l pakowane w karton z kranikiem

Temat: Kikoman Czy Yamasa ?

Mariusz K.:
Co to znaczy opakowanie Gastronomiczne ? 18 L ?
Litrowe są dostępne w Realu

Oj, już nie ironizuj. Wiadomo, że chodzi o litrowe. Nie trzeba mieć "skumulowanej wiedzy" z branży kulinarnej, aby wiedzieć, że sos do sushi jest przyprawą i gastronomiczne ilości nie zaczynają się dla niego od wartości kilkunastolitrowych jak dla oleju do smażenia zmieniaków czy innego piwa.Jerzy Skraba edytował(a) ten post dnia 08.06.10 o godzinie 12:33

Temat: Kikoman Czy Yamasa ?

Otóż nie litrowe to jeszcze są do domowego użytku opakowania gastronomiczne zczynają się od 5l wzwyż

Temat: Kikoman Czy Yamasa ?

Stanisław G.:
Otóż nie litrowe to jeszcze są do domowego użytku opakowania gastronomiczne zczynają się od 5l wzwyż

Taaa... A dla szafranu pewnie od 5kg, co? Skoro litr jest do użytku stricte domowego, to flakoniki po 100/125ml są może jednorazowe? Robiąc sushi niemal co tydzień dla dwóch osób i co jakiś czas sushi party dla znajomych, ten litr wystarcza prawie na rok. To nie sake :)

Temat: Kikoman Czy Yamasa ?

otóż to litrowy jest głównie do gotowania i uzupełniania flakonika na stole.
Mam takie pytanie pracowałeś kiedyś w restauracji lub prowadziłeś ?

konto usunięte

Temat: Kikoman Czy Yamasa ?

Czemu 18-20 L pojemniki są Bardzo popularne więc gdzie tu ironia ? dla jednego 18 L to jest duży pojemnik dla innego 500ml

Jerzy Skraba:
Mariusz K.:
Co to znaczy opakowanie Gastronomiczne ? 18 L ?
Litrowe są dostępne w Realu

Oj, już nie ironizuj. Wiadomo, że chodzi o litrowe. Nie trzeba mieć "skumulowanej wiedzy" z branży kulinarnej, aby wiedzieć, że sos do sushi jest przyprawą i gastronomiczne ilości nie zaczynają się dla niego od wartości kilkunastolitrowych jak dla oleju do smażenia zmieniaków czy innego piwa.Jerzy Skraba edytował(a) ten post dnia 08.06.10 o godzinie 12:33

konto usunięte

Temat: Kikoman Czy Yamasa ?

Stanisław G.:
otóż to litrowy jest głównie do gotowania i uzupełniania flakonika na stole.
Mam takie pytanie pracowałeś kiedyś w restauracji lub prowadziłeś ?

Chyba raczej nie :)

Temat: Kikoman Czy Yamasa ?

Mariusz K.:
Stanisław G.:
otóż to litrowy jest głównie do gotowania i uzupełniania flakonika na stole.
Mam takie pytanie pracowałeś kiedyś w restauracji lub prowadziłeś ?

Chyba raczej nie :)

Kolega Jerzy chyba myli gastronomie z gotowaniem dla znajomych
Dorota K.

Dorota K. TSL + IT -
konsultant

Temat: Kikoman Czy Yamasa ?

Widzę, że koledzy lubią się licytować rozmiarami, nawet jeśli chodzi tylko o butelkę na sos sojowy...

Powiedzielibyście lepiej, który sos Wam bardziej smakuje. Przynajmniej będzie z tego jakiś pożytek.

Temat: Kikoman Czy Yamasa ?

Dorota K.:
Widzę, że koledzy lubią się licytować rozmiarami, nawet jeśli chodzi tylko o butelkę na sos sojowy...

Dłuższe przebywanie z właścicielami naklejek ocp na aucie prowadzi właśnie do tendencji gubienia meritum dyskusji. Ten temat znam aż za dobrze...

Temat: Kikoman Czy Yamasa ?

Sz. P Jerzy
Co ma do tego kto z czym na aucie lub jakim samochodem jeździ
Czyżby jakieś animozje były w stosunku do naklejki OCP mniejsza z tym nie jest to temat o tym

Sz. P. Doroto w pierwszym poście napisałem jaki sos ja wolę ale napisze jeszcze raz że Kikoman mi bardziej z tych dwóch pasuje

konto usunięte

Temat: Kikoman Czy Yamasa ?

Czy wyczówacie różnicę między Kikomanem i Yamasą. Zawsze słysze że np preferuje ten albo ten Proszę o podzielenie się różnica w smaku odczuciami dlaczego właśnie ten a nie drugi.
Natalia M.

Natalia M. PR Manager @ BMS,
coigdzie.pl

Temat: Kikoman Czy Yamasa ?

Mariusz K.:
Jak wiele osób rozróżnia te sosy. Wybór to kwestia przywiązania do marki, smak ? W Japoni numer 1 to Yamasa a u Nas ?

Różnica tkwi w soli - Kikkoman jest dużo bardziej słony niż Yamasa. Słone sosy sojowe powinno się używać do potraw gotowanych, dlatego do sushi Japończycy używają Yamasa.

Następna dyskusja:

Sushi w restauracji czy w d...




Wyślij zaproszenie do