Sławomir Drewniak

Sławomir Drewniak Sales/ Distribution/
Promotion Manager

Temat: Jaki nóż?

Przyznam się, że do tej pory do robienia sushi używałem zwykłego, kuchennego, tyle, że dość ostrego noża.

Postanowiłem sobie kupić fachowy sprzęt i okazało się że jest w czym wybierać:)

Np. http://sushishop.pl
Są takie za 100 zł, są takie za 2000.

Czy sie kierować przy wyborze, jaki rodzaj noża jest najbardziej uniwersalny, bo rozmiarów i rodzajów jest sporo.

Oczywiście nie zamierzam wydać na to fortuny.
Maciej Rydz

Maciej Rydz Zu-shi Man

Temat: Jaki nóż?

Nie koniecznie należy kupować noże specjalistyczne. Do domowych zabaw z sushi wystarcza dobry noż do mięsa. Jesli ogólnie chodzi o noże to najlepsze sa wykonane z kruchej stali np. molibdenowo-wanadowe. Najdroższe to noże kute tak jak miecze samurajskie. Ale jeśli chcemy posiadac takie noze to potrzebujemy również kamienie do ostrzenia i polerowania, a to kolejny wydatek rzedu kilku stówek. Tak więc najlepiej kupić dobry nóż ze stali nierdzewnej do mięsa. Wtedy możemy oddawać go do ostrzenia co jakis czas za kilka złoty. Tak więc fachowy sprzet zaczyna się od kilkuset złotych. Osobiści polecam: http://www.yoshikin.co.jp/w/products/global/g-14.html
Tomasz Michalczewski

Tomasz Michalczewski Kierownik Zespołu
Planowania Sprzedaży

Temat: Jaki nóż?

Tu znajdziesz chyba wszystko o nożach :)
http://www.knives.pl/www/

Pzdr
Tomek M.
Kasia O.

Kasia O. Specjalista
Zarządzania
Procesami

Temat: Jaki nóż?

Tak może trochę podbijam wątek, ale może ktoś skorzysta z informacji. W Lidlu jest teraz jakiś azjatycki tydzień czy coś w ten deseń, można kupić różne przyprawy i tak dalej, w ofercie też jest zestaw 3 noży za... 20zł. Mój chłopak kupił na próbę (w końcu to niewielki wydatek)i z tego co przetestowaliśmy są fajnie ostre.
Następne sushi będziemy nimi kroić to może dam znać jak się sprawują :)

konto usunięte

Temat: Jaki nóż?

jakoś nie ufam lidlowi :P
my mamy ten: http://www.sushi-shop.pl/product_info.php?cPath=71_30_...
jak na razie sprawuje się świetnie:]
Jerzy B.

Jerzy B. Ciągle do przodu

Temat: Jaki nóż?

Kasia Orantek:
W Lidlu jest teraz jakiś azjatycki tydzień czy coś
w ten deseń, można kupić różne przyprawy i tak dalej, w ofercie też jest zestaw 3 noży za... 20zł.

Również skorzystałem i muszę powiedzieć,że zaskoczony jestem jakością. Naprawdę ,żyleta i nic się do nich nie kliei ( mają na ostrzach otwory) Tak więc nie zawsze koniecznie trzeba wywalać kilka stów. Oczywiście co markowy sprzęt to markowy i nie ma co dyskutować - ale w końcu w dobie oszczędności kryzysowych...:)
Sławomir Drewniak

Sławomir Drewniak Sales/ Distribution/
Promotion Manager

Temat: Jaki nóż?

No to dałem ciała:) O Lidlowej promocji wiedziałem, bo nakupowałem sajgonek, krewetek, kalmarów itp. A nóz jakoś umknął mojej uwadze.
Kasia O.

Kasia O. Specjalista
Zarządzania
Procesami

Temat: Jaki nóż?

Marta S.:
jakoś nie ufam lidlowi :P
my mamy ten: http://www.sushi-shop.pl/product_info.php?cPath=71_30_...
jak na razie sprawuje się świetnie:]

Obrazek


ten z Lidla wygląda łudząco podobnie ;)

Obrazek

konto usunięte

Temat: Jaki nóż?

Qrcze, jakoś też nie za bardzo ufam w produkty Lidla. Swoją drogą innym "superproduktom" z supermarketów również. Myślę że ważne jest nie tylko co się zje ale również w jakiej "oprawie", a komplet PORZĄDNYCH noży za 20 złotych. No cóż, w przypadki wierzę, w cuda nie za bardzo ;) Warto uczyć się na błędach, najlepiej cudzych. Poczekam co powie Kasia O. za jakiś czas.
Kasia O.

Kasia O. Specjalista
Zarządzania
Procesami

Temat: Jaki nóż?

Piotr Cichocki:
Qrcze, jakoś też nie za bardzo ufam w produkty Lidla. (...) a komplet PORZĄDNYCH noży za 20 złotych. No cóż, w przypadki wierzę, w cuda nie za bardzo ;) Warto uczyć się na błędach, najlepiej cudzych. Poczekam co powie Kasia O. za jakiś czas.

Oj czemu tak poważnie ;)
Nie miałam w planach kupna noża do sushi, a wydatek rzędu 20zł jest kwotą bardzo niewielką, więc nic nie ryzykuje nawet gdyby się zepsuły. A z tego co się przyjrzałam wydają się dosyć fajnie wykonane, więc nie widziałabym tego wszystkiego tak na czarno :)

konto usunięte

Temat: Jaki nóż?

Kasia Orantek:
(...)jest kwotą bardzo niewielką, więc nic nie ryzykuje nawet gdyby się zepsuły.(...)

Powiedzmy Kasiu że na czarno widzę swoje dotychczasowe zakupy ;)
Wierzę że dokonałaś dobrego zakupu. Jednak parafrazując Twoje słowa. Owszem. Ryzykujesz utratę 20 złotych. W przypadku oryginalnych ostrzy można domniemywać że posiadają "dożywotnią" gwarancję, raczej tutaj jest brak ryzyka :)
Oczywiście się tylko z Tobą przyjacielsko droczę, więc nie odczytuj tego jako formy ataku. W końcu spontaniczny zakup nawet błahostki poprawia nam, a szczególnie kobietom samopoczucie, jeśli dodać do tego że dodatkowo mamy inspirację i trenujemy kreatywność możemy potraktować to jako formę elementarza. W końcu zakup noża za 2.000 w początkowym etapie podróży kulinarnych to głupota albo snobizm :)Piotr Cichocki edytował(a) ten post dnia 17.02.09 o godzinie 19:32
Leszek K.

Leszek K. Optymalizator

Temat: Jaki nóż?

Czy sie kierować przy wyborze, jaki rodzaj noża jest najbardziej uniwersalny, bo rozmiarów i rodzajów jest sporo.

polecam ten :

Obrazek

konto usunięte

Temat: Jaki nóż?

LESZEK K.:
Czy sie kierować przy wyborze, jaki rodzaj noża jest najbardziej uniwersalny, bo rozmiarów i rodzajów jest sporo.

polecam ten :

Obrazek

a czemu akurat ten?
Leszek K.

Leszek K. Optymalizator

Temat: Jaki nóż?

Rafał Dobrzycki:
LESZEK K.:
Czy sie kierować przy wyborze, jaki rodzaj noża jest najbardziej uniwersalny, bo rozmiarów i rodzajów jest sporo.

polecam ten :

Obrazek

a czemu akurat ten?
używam go u siebie w kuchni - dobrze leży w dłoni, bardzo ostry - jest to nóż uniwersalny, więc go stosuje do wszystkich potraw z wyjątkiem mięs, do których używam noża ze specjalnie wyoblonym ostrzem
Kamil Telejko

Kamil Telejko CAPTCHA advertising

Temat: Jaki nóż?

Miałem też dylemat przy zakupie noża. Niedawno nabyłem ten nóż http://panazja.iai-shop.com/product-pol-69-OSAKA-noz-d...
wg mnie do domowego krojenia sushi wystarcza. Wcześniej kroiłem zwykłym nożem(bardzo ostrym) lecz ten jest o wiele lepszy, ponieważ jest szerszy i łatwiej się nim kroi rolki.

Temat: Jaki nóż?

a nikt nie wspomniał że do sushi używa się noży ceramicznych wykonanych z dwutlenku cyrkonu ;) a dlaczego hmmm no właśnie przede wszystkim mamy tak przygotować plasterek ryby aby można było przez niego oglądać świat nie wspominając talerza na którym sobie leży :) a poza tym podobno ceramiczny nie psuje zapachu ryby w przeciwieństwie do noża ze stali ;)
Michał M.

Michał M. Senior Back-End
Engineer (Ravelin)

Temat: Jaki nóż?

Oj coś z tym plasterkiem to chyba nie bardzo. Za cienki być nie może, ba - często wcale nie jest. :)

Temat: Jaki nóż?

proszę bardzo
Obrazek
;) to jest sushi z fugu :) jak ktoś ma ochotę na prawdziwe sushi to proponuje z fugu- taka rosyjska ruletka :). A tak wygląda rybka
Obrazek


jeśli coś pokręciłem to proszę o poprawęRadosław Grabiński edytował(a) ten post dnia 30.07.09 o godzinie 22:22
Michał M.

Michał M. Senior Back-End
Engineer (Ravelin)

Temat: Jaki nóż?

Ujmę to tak - w Tokyo nie znajdziesz sushi z tak cienko pokrojonymi plasterkami. Ta ryba jest dość droga, może z tego to wynika...

Podobne tematy


Następna dyskusja:

Nóż:)




Wyślij zaproszenie do