Juliusz B. INSTYTUT BIZNESU
Temat: jak jeść
podobno w Japoniido jedzenia sushi
nie używają pałeczek
tylko jedzą palcami
prawda czy Prima Aprilis?
Juliusz B. INSTYTUT BIZNESU
Karol
B.
Ekspert ds. mediów
specjalistycznych
Karolina C
Dulnik
Ekspertka w
dziedzinie
komunikacji
wewnętrznej,
interpers...
Wojtek
Rogański
Prezes Zarządu,
Grupa Marketingowa
TAI
Karol
B.
Ekspert ds. mediów
specjalistycznych
Robert
Jesionek
Digital&More,
redaktor
Juliusz B. INSTYTUT BIZNESU
Wojciech
Ż.
Projektant,
Kierownik Projektu;
PROZAP SP. z o.o.
Arkadiusz
M.
Nauczyciel, LXXVI
Liceum
Ogólnokształcące im.
Marszałka J...
Katarzyna Maja Makowiecka Grafik kreatywny
Monika
Borowy
Wieloletnie
doświadczenie
zawodowe w
instytucjach
finanso...
Arkadiusz M.:Ja spotkałam się w restauracji z podaniem podgrzanego i wilgotnego ręcznika do wytarcia dłoni. Niestety nie w każdej tak jest :(. I zgadzam się, że obydwie formy są dopuszczalne - pałeczki oraz palce.
Powiem tak, pałeczki też są sztućcami.
Jednak w naszym europejskim "cywilizowanym" świecie za sztućce uznaje się tylko widelec+nóż+łyżka+cały zestaw pozostałego asortymentu "złomu" zawalającego stół, i przyprawiającego przynajmniej o ból głowy osoby, mające trochę mniejszą wprawę w pamiętaniu do czego się co i jak wkłada....
Ale czy ktoś widział, żeby jeść np. ostrygi nożem i widelcem?
Toż to profanacja!
tak samo jak jeść sushi nożem i widelcem.
Tradycyjnie je się palcami, i jak najbardziej dopuszczalne są (w niektórych kręgach też uważane za "bardziej wykwintne") pałeczki.
Moim zdaniem obie formy są równorzędne, problem w tym gdzie jemy!
W domu możemy sobie pozwolić na palcowanie.
W restauracji możemy mieć z tym problem, ponieważ w większości nikt nam nie poda mokrej ściereczki do wytarcia paluszków, a wycieczka do łazienki w celu umycia tychże; później powrót do stołu (a kto przed nami dotykał klamki od drzwi to toalety?) i znów za chwilę wsadzamy palce do przepysznego jedzonka...
Wybór zawsze należał do człowieka!
Aneta
N.
Global Market
Research Manager
Łukasz
Tuszko
Właściciel,
Restauracja TenSushi
Radosław
Bolałek
http://twitter.com/H
anamiPL Właściciel,
Hanami
Łukasz T.:
1. Większość z nas pochłania sushi używając pałeczek. Jest to napopularniejsza metoda. Co do jedzenia palcami to jest to zawsze mile widziane w restauracji, gdyż jedząc sushi rękoma okazujemy szacunek i zaufanie dla mistrza sushi, który tworzy swoje "kompozycje" używając czystych dłoni. Co do jedzenia sztućcami to pozwólcie ale się nie wypowiem :)
3. Jeśli nasze szczęki nie pozwalają na zjedzenie na raz to już siła wyższa, ale nawet wtedy absolutnie nie wolno odkładać nadgryzionego sushi na talerz. Trzymamy je w palcach/pałeczkach do samego końca.
5. Ręczniczki o których była wcześniej mowa nazywają sie osiborki i w wielu restauracjach są podawane aby jedzący palcami mieli większy komfort.
Łukasz
Tuszko
Właściciel,
Restauracja TenSushi
Radosław B.:Witam,
Łukasz T.:
1. Większość z nas pochłania sushi używając pałeczek. Jest to napopularniejsza metoda. Co do jedzenia palcami to jest to zawsze mile widziane w restauracji, gdyż jedząc sushi rękoma okazujemy szacunek i zaufanie dla mistrza sushi, który tworzy swoje "kompozycje" używając czystych dłoni. Co do jedzenia sztućcami to pozwólcie ale się nie wypowiem :)
Nie bardzo o to chodzi. Nie zawsze jedzenie palcami jest dobrze widziane w restauracjach.
Po prostu istnieje obiegowa opinia, że jeśli się jest ekspertem, to zawsze się je palcami. Natomiast podczas oficjalnych spotkań i w ekskluzywnych lokalach nie jest to mile widziane.
3. Jeśli nasze szczęki nie pozwalają na zjedzenie na raz to już siła wyższa, ale nawet wtedy absolutnie nie wolno odkładać nadgryzionego sushi na talerz. Trzymamy je w palcach/pałeczkach do samego końca.
Tutaj nie masz jednak racji. Jeśli nie możemy zjeść na raz to dzielimy sushi przed wzięciem do ust pałeczkami.
W przypadku nigirizushi zdejmujemy najpierw składnik z góry i kroimy kulkę na pół. Jedną połówkę zjadamy z samym ryżem. Na drugą nakładamy składnik i zjadamy.
5. Ręczniczki o których była wcześniej mowa nazywają sie osiborki i w wielu restauracjach są podawane aby jedzący palcami mieli większy komfort.
Ręczniczki nazywają się oshibori.
konto usunięte
Radosław
Bolałek
http://twitter.com/H
anamiPL Właściciel,
Hanami
konto usunięte
konto usunięte
Grzegorz
R.
Product Manager,
Mazda
Karolina Fijołek:
W sosie sojowym maczamy ryż, nie rybę.
Następna dyskusja: