Juliusz B.

Juliusz B. INSTYTUT BIZNESU

Temat: jak jeść

podobno w Japonii
do jedzenia sushi
nie używają pałeczek
tylko jedzą palcami
prawda czy Prima Aprilis?
Karol B.

Karol B. Ekspert ds. mediów
specjalistycznych

Temat: jak jeść

Witam,

sushi można jeść nie tylko pałeczkami. Znam przypadki jedzenia palcami i sztućcami :)
Karolina C Dulnik

Karolina C Dulnik Ekspertka w
dziedzinie
komunikacji
wewnętrznej,
interpers...

Temat: jak jeść

Sztućcami?! Skandal! ;)
Od kiedy mój znajomy, właściciel sushi baru mnie uświadomił, sushi zawsze jem palcami.
Wojtek Rogański

Wojtek Rogański Prezes Zarządu,
Grupa Marketingowa
TAI

Temat: jak jeść

Myślę, że tradycja to palce przede wszystkim - to do nich specjalnie podają nam ogrzaną na kamieniu wilgotną ściereczkę aby przecierać pomiędzy kolejnymi kąskami. Jak je spożywamy dziś to kwestia indywidualna, ja jem je pałeczkami, nie przeszkadzałoby mi gdybym jadł sztućcami:-)
Karol B.

Karol B. Ekspert ds. mediów
specjalistycznych

Temat: jak jeść

Ja zdecydowanie wolę jeść pałeczkami w ostateczności palcami... Ale dla mnie (także) jedzenie sushi dajmy na to - widelcem to OKROPNOŚĆ.
Robert Jesionek

Robert Jesionek Digital&More,
redaktor

Temat: jak jeść

Zdecydowanie mozna jesc palcami, choć pałeczkami oczywiście jest naj. Gdy zapraszam do restauracji kogoś kto zdolności manualne ma w nogach, sugeruję by ten ktoś porzucił sztućce i zajadał palcami. Tak i mnie pouczono, gdy raczkowałem:-)
Juliusz B.

Juliusz B. INSTYTUT BIZNESU

Temat: jak jeść

właśnie te nudne sztućce
kiedy byłem na Cejlonie
i trafiłem do normalnych Cejlończyków
zobaczyłem jak fantastycznie
jedzą pałaszują jedzenie
posługując się ręką
w Polsce to jest ciągle przestępstwemJuliusz Bolek edytował(a) ten post dnia 07.04.07 o godzinie 05:16
Wojciech Ż.

Wojciech Ż. Projektant,
Kierownik Projektu;
PROZAP SP. z o.o.

Temat: jak jeść

Można jeść palcami lub pałeczkami (sztućcami raczej chyba nie wypada). Absolutnie nie można dzielić sushi na kawałki (nożem)...
Podobno zostawienie choćby ziarenka ryżu w sosie sojowym jest afrontem dla mistrza sushi (ale może tylko w Japonii)...
Arkadiusz M.

Arkadiusz M. Nauczyciel, LXXVI
Liceum
Ogólnokształcące im.
Marszałka J...

Temat: jak jeść

Powiem tak, pałeczki też są sztućcami.
Jednak w naszym europejskim "cywilizowanym" świecie za sztućce uznaje się tylko widelec+nóż+łyżka+cały zestaw pozostałego asortymentu "złomu" zawalającego stół, i przyprawiającego przynajmniej o ból głowy osoby, mające trochę mniejszą wprawę w pamiętaniu do czego się co i jak wkłada....

Ale czy ktoś widział, żeby jeść np. ostrygi nożem i widelcem?

Toż to profanacja!
tak samo jak jeść sushi nożem i widelcem.
Tradycyjnie je się palcami, i jak najbardziej dopuszczalne są (w niektórych kręgach też uważane za "bardziej wykwintne") pałeczki.

Moim zdaniem obie formy są równorzędne, problem w tym gdzie jemy!

W domu możemy sobie pozwolić na palcowanie.

W restauracji możemy mieć z tym problem, ponieważ w większości nikt nam nie poda mokrej ściereczki do wytarcia paluszków, a wycieczka do łazienki w celu umycia tychże; później powrót do stołu (a kto przed nami dotykał klamki od drzwi to toalety?) i znów za chwilę wsadzamy palce do przepysznego jedzonka...

Wybór zawsze należał do człowieka!

Temat: jak jeść

Pałeczkami i palcami.Obydwa sposoby są jednakowo poprawne.
Monika Borowy

Monika Borowy Wieloletnie
doświadczenie
zawodowe w
instytucjach
finanso...

Temat: jak jeść

Arkadiusz M.:
Powiem tak, pałeczki też są sztućcami.
Jednak w naszym europejskim "cywilizowanym" świecie za sztućce uznaje się tylko widelec+nóż+łyżka+cały zestaw pozostałego asortymentu "złomu" zawalającego stół, i przyprawiającego przynajmniej o ból głowy osoby, mające trochę mniejszą wprawę w pamiętaniu do czego się co i jak wkłada....

Ale czy ktoś widział, żeby jeść np. ostrygi nożem i widelcem?

Toż to profanacja!
tak samo jak jeść sushi nożem i widelcem.
Tradycyjnie je się palcami, i jak najbardziej dopuszczalne są (w niektórych kręgach też uważane za "bardziej wykwintne") pałeczki.

Moim zdaniem obie formy są równorzędne, problem w tym gdzie jemy!

W domu możemy sobie pozwolić na palcowanie.

W restauracji możemy mieć z tym problem, ponieważ w większości nikt nam nie poda mokrej ściereczki do wytarcia paluszków, a wycieczka do łazienki w celu umycia tychże; później powrót do stołu (a kto przed nami dotykał klamki od drzwi to toalety?) i znów za chwilę wsadzamy palce do przepysznego jedzonka...

Wybór zawsze należał do człowieka!
Ja spotkałam się w restauracji z podaniem podgrzanego i wilgotnego ręcznika do wytarcia dłoni. Niestety nie w każdej tak jest :(. I zgadzam się, że obydwie formy są dopuszczalne - pałeczki oraz palce.
Aneta N.

Aneta N. Global Market
Research Manager

Temat: jak jeść

japonski kucharz powiedzial mi, ze sushi nalezy polykac w calosi... mnie to niestety nie wychodzi, wtedy nie moge sie delektowac smakiem...
ja jecie wy? w kawaleczkach czy w calosi?
aneta
Łukasz Tuszko

Łukasz Tuszko Właściciel,
Restauracja TenSushi

Temat: jak jeść

No więc kolejna garść informacji.

1. Większość z nas pochłania sushi używając pałeczek. Jest to napopularniejsza metoda. Co do jedzenia palcami to jest to zawsze mile widziane w restauracji, gdyż jedząc sushi rękoma okazujemy szacunek i zaufanie dla mistrza sushi, który tworzy swoje "kompozycje" używając czystych dłoni. Co do jedzenia sztućcami to pozwólcie ale się nie wypowiem :)
2. Każdy element sushi powinno się jeść "na raz". Głównie dotyczy to maków, gdzie jest kilka składników. Tylko wtedy mamy gwarancję że wszystkie smaki poczujemy na raz.
3. Jeśli nasze szczęki nie pozwalają na zjedzenie na raz to już siła wyższa, ale nawet wtedy absolutnie nie wolno odkładać nadgryzionego sushi na talerz. Trzymamy je w palcach/pałeczkach do samego końca.
4. Miseczka z sosem sojowym w którym zamaczamy sushi powinna być czysta. Nie mają prawa w nim pływać ziarenka ryżu.
5. Ręczniczki o których była wcześniej mowa nazywają sie osiborki i w wielu restauracjach są podawane aby jedzący palcami mieli większy komfort.

Pozdrawiam
Łukasz Tuszko
RESTAURACJA TenSUSHI
Radosław Bolałek

Radosław Bolałek
http://twitter.com/H
anamiPL Właściciel,
Hanami

Temat: jak jeść

Łukasz T.:
1. Większość z nas pochłania sushi używając pałeczek. Jest to napopularniejsza metoda. Co do jedzenia palcami to jest to zawsze mile widziane w restauracji, gdyż jedząc sushi rękoma okazujemy szacunek i zaufanie dla mistrza sushi, który tworzy swoje "kompozycje" używając czystych dłoni. Co do jedzenia sztućcami to pozwólcie ale się nie wypowiem :)

Nie bardzo o to chodzi. Nie zawsze jedzenie palcami jest dobrze widziane w restauracjach.
Po prostu istnieje obiegowa opinia, że jeśli się jest ekspertem, to zawsze się je palcami. Natomiast podczas oficjalnych spotkań i w ekskluzywnych lokalach nie jest to mile widziane.
3. Jeśli nasze szczęki nie pozwalają na zjedzenie na raz to już siła wyższa, ale nawet wtedy absolutnie nie wolno odkładać nadgryzionego sushi na talerz. Trzymamy je w palcach/pałeczkach do samego końca.

Tutaj nie masz jednak racji. Jeśli nie możemy zjeść na raz to dzielimy sushi przed wzięciem do ust pałeczkami.
W przypadku nigirizushi zdejmujemy najpierw składnik z góry i kroimy kulkę na pół. Jedną połówkę zjadamy z samym ryżem. Na drugą nakładamy składnik i zjadamy.
5. Ręczniczki o których była wcześniej mowa nazywają sie osiborki i w wielu restauracjach są podawane aby jedzący palcami mieli większy komfort.

Ręczniczki nazywają się oshibori.
Łukasz Tuszko

Łukasz Tuszko Właściciel,
Restauracja TenSushi

Temat: jak jeść

Radosław B.:
Łukasz T.:
1. Większość z nas pochłania sushi używając pałeczek. Jest to napopularniejsza metoda. Co do jedzenia palcami to jest to zawsze mile widziane w restauracji, gdyż jedząc sushi rękoma okazujemy szacunek i zaufanie dla mistrza sushi, który tworzy swoje "kompozycje" używając czystych dłoni. Co do jedzenia sztućcami to pozwólcie ale się nie wypowiem :)

Nie bardzo o to chodzi. Nie zawsze jedzenie palcami jest dobrze widziane w restauracjach.
Po prostu istnieje obiegowa opinia, że jeśli się jest ekspertem, to zawsze się je palcami. Natomiast podczas oficjalnych spotkań i w ekskluzywnych lokalach nie jest to mile widziane.
3. Jeśli nasze szczęki nie pozwalają na zjedzenie na raz to już siła wyższa, ale nawet wtedy absolutnie nie wolno odkładać nadgryzionego sushi na talerz. Trzymamy je w palcach/pałeczkach do samego końca.

Tutaj nie masz jednak racji. Jeśli nie możemy zjeść na raz to dzielimy sushi przed wzięciem do ust pałeczkami.
W przypadku nigirizushi zdejmujemy najpierw składnik z góry i kroimy kulkę na pół. Jedną połówkę zjadamy z samym ryżem. Na drugą nakładamy składnik i zjadamy.
5. Ręczniczki o których była wcześniej mowa nazywają sie osiborki i w wielu restauracjach są podawane aby jedzący palcami mieli większy komfort.

Ręczniczki nazywają się oshibori.
Witam,

Przyznaję oczywiście rację.
Nazwa osiborek jest potoczną nazwą, dlatego też jej użyłem.
Co do reszty to tak zostałem nauczony przez kilku mistrzów kuchni sushi więc takie też zasady przekazuję w swojej restauracji. Co oczywiście nie zmienia faktu iż chętnie poznam inną opinię.

Pozdrawiam
Łukasz Tuszko

konto usunięte

Temat: jak jeść

Co do duetu widelec+sushi - profanacja, już lepiej zrezygnować z jedzenia.
A ciepłe ręczniczki (osachibori)to nie tyle komfort, co hołdowanie tradycji, która nakazuje oczyścić twarz i dłonie przed posiłkiem.
Pałeczki odkładamy zawsze pod dolnym brzegiem talerzyka, nigdy nie zostawiamy ich na talerzyku.
Pozostałe zasady, jak podaliście wcześniej.

Są reguły, którym aż miło się podporządkować, nie uważacie? :)
Radosław Bolałek

Radosław Bolałek
http://twitter.com/H
anamiPL Właściciel,
Hanami

Temat: jak jeść

Jak już zostało to wcześniej wspomniane ręczniczki nazywają się „oshibori”. Nie są one zawsze ciepłe, lecz dostosowane do temperatury (ciepłe – zimą, zimne – latem). Nie wycieramy w nie twarzy, a jedynie ręce (chociaż wielu Japończyków wyciera w nie twarz, ale nie jest to uznawane za kulturalne).

Co do odkładania pałeczek, to jest cała masa zasad, ale żadnej praktycznie nie można zastosować w Polsce. W naszych restauracjach nie podaje się jedzenia na tacach, ani nie dostaniemy hashioki (podstawek pod pałeczki). Chciałbym zobaczyć minę polskiego restauratora, któremu na śliczny, biały obrus ktoś kładzie ubrudzone pałeczki :)

Wszystko co podałem w tym dziale, nie jest moją opinią, lecz są to zasady savoir-vivre’u japońskiego. Jak każde zasady tego typu są raczej jednoznaczne.

konto usunięte

Temat: jak jeść

No, tak - Radek wyjasnił nam kilka spornych kwestii.
Zgadzam sie z tym, że nie wszystko co w Japonii precyzuje sushi-savoir vivre daje się wprost przenieść do restauracji w Polsce.
Ja zawsze miałam jak dotąd przyjemość korzystania z restauracji z oshibori, przyznam, że nawet w upalne dnia lata w znanych, warszawskich reastauracjach ręczniczki są podawane w wersji "hot", więc w Polsce to chyba nie jest zasada. He, a może chodzi o to, że pomieszczenie restaurantów jest klimatyzowane i stąd dopasowanie z temp. oshibori?

Na jedzenie paluszkami chyba się nie zdecyduję, ale przy nast. wizycie w rest. sushi spróbuję dyskretnie podejrzeć innych, przeprowadzę małe badanie, dam znac na forum :-)

konto usunięte

Temat: jak jeść

Witam

Sushi nie wolno jeść sztućcami, tak samo nie wolno podawać na metalowych tacach. Dlaczego? Przez sushi. Ryż jest zakwaszany i istnieje prawdopodobieństwo, że zareaguje z metalem, po prostu będzie źle smakować. Dowiedziałam się tego jakiś czas temu od doświadczonego 'sushimejkera', jednocześnie z wykształcenia chemika.

Oshibori jest elementem japońskiej tradycji. Tylko ręce, wyobraźcie sobie kobietę myjącą twarz oshibori;) i po makijażu;)
Tam gdzie ja do tej pory jadłam sushi, wszędzie było podawane.

Jemy pałeczkami lub ręcznie. Obie formy poprawne i mile widziane.
Pałeczki odkładamy na podstawkę. Zdziwiło mnie, że są sushibary, czy restauracje, gdzie nie ma podstawek. Mnie to nie spotkało.

Z tego co wiem, ale nie dam sobie palca uciąć sushi podniesione pałeczkami, czy palcami nie powinno być odłożone na talerz, zatem najlepiej w całości. Mnie najciężej było zmieścić prasowane sushi.

Ryż nie powinien pływać w sosie sojowym.
W sosie sojowym maczamy ryż, nie rybę.

To tak w biegu;) Jak coś sobie jeszcze przypomnę, to może napiszę;)

Pozdrawiam
Grzegorz R.

Grzegorz R. Product Manager,
Mazda

Temat: jak jeść

Karolina Fijołek:
W sosie sojowym maczamy ryż, nie rybę.

O masz... a ja z kolei byłem pewny, że powinno się właśnie maczać rybę lub to co leży na ryżu w przypadku nigirizushi. Czy moglibyśmy opracować jakąś jedną wersję savoir vivre'u sushi? :)



Wyślij zaproszenie do