Temat: Gdzie kupujecie składniki na sushi? (Warszawa / ew. Gdańsk)
Monika Modro-Bacińska:
Karina Ślesińska:
Dziękuję za odpowiedzi. Może ktoś ma jeszcze jakieś propozycje?
Kuchnie świata
i w Warszawie i w Gdańsku i jeszcze w wielu innych miejscach przez internet tez polecam!!
http://www.kuchnieswiata.com.pl/index.php/cPath/30_92?...
w poniedziałki w w czwartki są świeże ryby polecam łososia i tuńczyka i możesz zapisać się na kurs sushi kilku-godzinny
jak miałabym Ci coś polecić dla początkującego to:
- kup gotową zaprawę do ryżu
http://www.kuchnieswiata.com.pl/product_info.php/cPath...
- polecam ten ryż
http://www.kuchnieswiata.com.pl/product_info.php/cPath...
- sos sojowy z czerwoną zakrętką nie zieloną
http://www.kuchnieswiata.com.pl/product_info.php/cPath...
- i jednak gotowe wasabi ( ja mam takie w proszku to gotowe jest roche gorsze ale wygodniejsze)
http://www.kuchnieswiata.com.pl/product_info.php/cPath...
- imbir to tak na oko aby był jak najcienszy musisz dobrze obejrzeć słoik
- glony tez musisz obejrzec by nie było zbyt duzo ubytków/dziur
smacznego;-)
-
popieram na początek zakup gotowej zaprawy do ryżu, później można robić samemu, to zdecydowanie nic trudnego
jeżeli chodzi o ryż to myślę że
Kagayaki Select jest dużo lepszy - to oczywiście subiektywne odczucie ;)
http://www.kuchnieswiata.com.pl/product_info.php/cPath...
sos sojowy z czerwoną zakrętką nie zieloną ;-)
zakrętka tu raczej nie ma znaczenia, ten z zielona jest po prostu z mniejszą ilością soli, ja preferuję jednak ten z czerwoną
niemniej jednak, abstrahując od koloru zakrętki, jedynym słusznym wyborem jest
sos sojowy KIKKOMAN no i tu kuchnie świata przesadziły zdecydowanie z ceną, mam na myśli butelkę litrową. Osobiście polecam na początek zakup 150 ml butelki, jest bardzo wygodna, później można ja uzupełniać z tej litrowej butli ;)
WASABI - pomijając fakt że wasabi to nie wasabi,
zdecydowanie WASABI W PROSZKU ! gotowe kupuje się tylko dwa razy ;-) pierwszy i ostatni raz ;-) ja kupiłem opakowanie ekonomiczne :-D z tego co pamiętam 500 gram :-D wystarczy na wieczność :-D a odnośnie wygody w porównaniu z gotowym, robisz go tyle ile jest Ci potrzebne i... jeśli chcemy wygodnie, to wkładamy w woreczek, odcinamy róg i wyciskamy jak przez szprycę, jeżeli chodzi o mnie, to ja zdecydowanie wolę palcem ;-D
IMBIR - w kuchniach świata można kupić bardzo dobry, ten który leży w lodówkach w workach kilogramowych sprzedają na wagę w tej samej cenie i jest bardzo dobry :-)
glony ;-) a może raczej zielone wodorosty ;-) zwane przez niektórych
NORI ;-) ja wybieram silver lub gold
Michał D. edytował(a) ten post dnia 15.09.09 o godzinie 14:23