Matylda K.

Matylda K. Minuta gniewu
odbiera Ci
sześdziesiąt sekund
szczęścia

Temat: Foto sushi :D

Maciej Chojnacki:
Przepraszam bardzo! Ludziska! Czy Wy przypadkiem nie szukacie taniej wyżerki u Dorotki na imprezie w zamian za poleżenie sobie na stole?!

;)Maciej Chojnacki edytował(a) ten post dnia 09.03.10 o godzinie 15:02


Ja nawet nie doczytałam, ze to jakaś konkretna impreza się ma odbywać:)

Nie lubię się w nic wkręcać:)

konto usunięte

Temat: Foto sushi :D

Matyldo, nie zauważyłaś ;) ?

;))))))))))))))))))
Rafał Rzepka

Rafał Rzepka Uniwersytet
Hokkaido, adiunkt

Temat: Foto sushi :D

Dorota K.:
Rzeczywiście dobrze pokazują. No i chyba nie bez znaczenia jest to, że "zwijacz" jest native'm.
Chłopak nie wygląda na Japończyka, zresztą większość Japończyków nigdy nie jadła "amerykańskich" sushi, nie mówiąc o przyrządzaniu :)
Dorota K.

Dorota K. TSL + IT -
konsultant

Temat: Foto sushi :D

Rafał Rzepka:
Dorota K.:
Rzeczywiście dobrze pokazują. No i chyba nie bez znaczenia jest to, że "zwijacz" jest native'm.
Chłopak nie wygląda na Japończyka,
Niestety nie jestem biegła w rozpoznawaniu skośnookich. ;-)
zresztą większość Japończyków nigdy nie jadła "amerykańskich" sushi, nie mówiąc o przyrządzaniu :)
No właśnie, widać z podpisu pod zdjęciem, że jesteś/bywasz w Japonii.
Zapodałbyś trochę wiedzy prosto ze źródła. Np. jak oryginalnie łączą dodatki, czyli jaka ryba z jakim warzywem i czy w ogóle? jak robią zaprawę do ryżu? czy wasabi wkładają do miseczki z sosem sojowym? i takie tam różne szczegóły...
Sławomir Drewniak

Sławomir Drewniak Sales/ Distribution/
Promotion Manager

Temat: Foto sushi :D

Ja się na to nie piszę:)))

Zresztą jak pewnie zauważyłaś, napisałem, na przeprzystojnym -więc od razu odpadam w przedbiegach:)

Matylda K.:
Sławek Drewniak:
No, a body sushi na przeprzystojnym modelu:)?

Matylda K.:
\
Ale .. chyba dla kobiet body sushi nie jest jakaś atrakcją:)

Wolę używać mężczyzny w innym celu niż talerz.
Ale oczywiście każdy może mieć swoje preferencje:)
Nie krępuj się Sławku:)

konto usunięte

Temat: Foto sushi :D

czy wasabi wkładają do miseczki z sosem sojowym?
Na szkoleniu poinformowano nas, że tylko do jednej specyficznej potrawy z zakwaszanym ryżem łączy się sos sojowy z chrzanem wasabi. Nie pamiętam z jaką potrawą :( Poza tym kulturalny zjadacz sushi w sosie sojowym macza tylko glona (kapkę, by ryż nie wchnonął sosu) a po biesiadzie w sosie nie powinno pływać ani ziarenko ryżu. Poza tym imbir to nie jest sałatka i nie jest to także "popychacz" do sushi ;-))Maciej Chojnacki edytował(a) ten post dnia 10.03.10 o godzinie 11:14
Dorota K.

Dorota K. TSL + IT -
konsultant

Temat: Foto sushi :D

Maciej Chojnacki:
czy wasabi wkładają do miseczki z sosem sojowym?
Na szkoleniu poinformowano nas [...]
Wiesz, ale ja chciałabym wiedzieć jak się jada sushi w Japonii i to od kogoś, kto tam bywa często lub mieszkał dłużej a jednocześnie wie jak się u nas jada i jest w stanie wyłapać różnice/błędy.
Matylda K.

Matylda K. Minuta gniewu
odbiera Ci
sześdziesiąt sekund
szczęścia

Temat: Foto sushi :D

Maciej Chojnacki:
Matyldo, nie zauważyłaś ;) ?

;))))))))))))))))))


Ze konkretna impreza to nie.
Moze zbyt pobieżnie czytałam?
Zobaczyłam tylko fragment o specyficznej tacy i napisałam:)Matylda K. edytował(a) ten post dnia 10.03.10 o godzinie 11:48

konto usunięte

Temat: Foto sushi :D

Dorota K.:
Maciej Chojnacki:
czy wasabi wkładają do miseczki z sosem sojowym?
Na szkoleniu poinformowano nas [...]
Wiesz, ale ja chciałabym wiedzieć jak się jada sushi w Japonii i to od kogoś, kto tam bywa często lub mieszkał dłużej a jednocześnie wie jak się u nas jada i jest w stanie wyłapać różnice/błędy.
Zacznij Dorotko od tego co napisałem, bo to podstawa, która wszyscy powinni znać a resztę powie (napisze mam nadzieję) Rafał. Tak jak już zaskoczył nas całkowitym brakiem cukru z zaprawie octowej. W Polsce ładuje się tego sporo a choć ja zmniejszam racje cukru nadal na 6 łyżek octu u mnie ląduje cała płaska łyżka cukru.

Rafale - wszyscy (sz)czekamy na info od Ciebie :)

konto usunięte

Temat: Foto sushi :D

Dorota K.:
Maciej Chojnacki:
czy wasabi wkładają do miseczki z sosem sojowym?
Na szkoleniu poinformowano nas [...]
Wiesz, ale ja chciałabym wiedzieć jak się jada sushi w Japonii i to od kogoś, kto tam bywa często lub mieszkał dłużej a jednocześnie wie jak się u nas jada i jest w stanie wyłapać różnice/błędy.
Doroto jest masa filmów i publikacji na ten temat, ale jeśli chcesz, poproszę o informacje moją przyjaciółkę.. Była tam pół roku i objadała się sushi codziennie u Japończyków (zazdrość straszna rzecz;))..
Dorota K.

Dorota K. TSL + IT -
konsultant

Temat: Foto sushi :D

Kasia K.:
Doroto jest masa filmów i publikacji na ten temat,
Zapewne. Ale to nie to samo, co wymiana myśli (choćby via net) z inną osobą.
ale jeśli chcesz, poproszę o informacje moją przyjaciółkę..
Jak się ktoś chce podzielić na forum, to będzie super i z korzyścią dla wszystkich. Z drugiej strony nie jestem jakąś doktrynerką, żeby musieć koniecznie znać i stosować wszystkie oryginalne reguły i receptury. Po prostu zabawne jest zjeść coś innego niż zwykle i miło wiedzieć jak to sie powinno teoretycznie przyrządzać.
Była tam pół roku i objadała się sushi codziennie u Japończyków (zazdrość straszna rzecz;))..
Oj, ja chyba bym jednak nie mogła codziennie... ale kto wie, może w Japonii sushi smakuje tak wybornie, że się nie nudzi i nie przejada :-)

konto usunięte

Temat: Foto sushi :D

Dorota K.:
Kasia K.:
Doroto jest masa filmów i publikacji na ten temat,
Zapewne. Ale to nie to samo, co wymiana myśli (choćby via net) z inną osobą.
ale jeśli chcesz, poproszę o informacje moją przyjaciółkę..
Jak się ktoś chce podzielić na forum, to będzie super i z korzyścią dla wszystkich. Z drugiej strony nie jestem jakąś doktrynerką, żeby musieć koniecznie znać i stosować wszystkie oryginalne reguły i receptury. Po prostu zabawne jest zjeść coś innego niż zwykle i miło wiedzieć jak to sie powinno teoretycznie przyrządzać.
Nieee..nie dla doktoryzowania się:) Z ciekawości.. Dużo opowiadała o tym, że sushi jadła przepyszne..i o herbatach parzonych w czajniczkach.. Ale zapytam jak to technicznie wygląda;)
Była tam pół roku i objadała się sushi codziennie u Japończyków (zazdrość straszna rzecz;))..
Oj, ja chyba bym jednak nie mogła codziennie... ale kto wie, może w Japonii sushi smakuje tak wybornie, że się nie nudzi i nie przejada :-)
Japońska kuchnia to nie tylko sushi, bo mnóstwo innych potraw.. ale z tego co opowiadała to... mmmniam:)

konto usunięte

Temat: Foto sushi :D

halo, a gdzie to "foto sushi" ? hę?? tylko gadacie :D

konto usunięte

Temat: Foto sushi :D

Agnieszka D.:
halo, a gdzie to "foto sushi" ? hę?? tylko gadacie :D
aaaaaa dawno nie robiłam.. jakoś lubię klimat japońskich knajp ;)
a od jakiegoś czasu motylki zagościły w moim portfelu więc sushi odpada na jakiś czas;)
Rafał Rzepka

Rafał Rzepka Uniwersytet
Hokkaido, adiunkt

Temat: Foto sushi :D

Dorota K.:
Zapodałbyś trochę wiedzy prosto ze źródła. Np. jak

Mimo, że jestem przeciętnym zjadaczem sushi od 14 lat, daleko mi do rangi "znawcy". Ale parę zasad znam i staram się stosować (choć na przykład do dziś nie opanowałem do końca sztuki maczania sushi nie ryżem, a rybą (ręcznie jakoś idzie, ale pałeczkowo - neta się ześlizguje). A właśnie - neta, to coś na górze, shari to ryż, na którym leży neta ;)
oryginalnie łączą dodatki, czyli jaka ryba z jakim warzywem i

Ryby nie łączy się z warzywami, w ogóle sushi z warzywami to rzadkość. Wyjątki, jakie przychodzą mi do głowy to kappa-maki (z ogórkiem), taki zapychacz dla dzieci, czasem kawałek ogórka w gunkanach sałatkowych (dekoracyjnie) oraz ogórek w unagi-maki z węgorzem w słodkim sosie na ciepło.
czy w ogóle? jak robią zaprawę do ryżu?

Pisałem wcześniej - gorący ryż wyrzucasz do drewnianej michy, zraszasz octem i mocno wachlujesz, żeby został delikatny smak, a wilgoć odparowała. Nic więcej. No ale ryż "niejapoński" jest zupełnie inny, więc nie jestem pewien, czy to zadziała na rodzimym podwórku.
czy wasabi wkładają do miseczki z sosem sojowym?

Nie, wasabi może być tylko pod netą. Własnoręczne dodawanie wasabi jest policzkiem dla mistrza, a wasabi w sosie sojowym to podczas jedzenia sashimi, nie sushi. Ryż nie powinien pływać w sosie, to prawda.
i takie tam różne szczegóły...

W sumie nic mi nie przychodzi do głowy, bo nie wiem jak się je sushi poza Japonią. Najbardziej widoczną różnicą jest ilość jedzonych maki. Japończycy jedzą głównie nigiri, a popularne maki są z mielonym tuńczykiem, z natto, z węgorzem, różnorodności nie ma aż takiej jak poza Japonią. Myślę, że to wynika z podejścia Japończyków - wolą doprowadzać do perfekcji produkt A niż eksperymentować i tworzyć produkt A+, nie mówiąc o produkcie B. Popularniejsze są chyba gunkany (do których wkrapla się sos sojwy specjalną "wkraplaczką"), na pikniki robi się czasem futomaki (jajko, kwaszonka, itp), od święta robi się chirashi-zushi (dużo "przynoszącej szczęście" czerwieni zmieszanej z ryżem - głównie łosoś i ikra, choć wkład rózni się pewnie w zależności od miejsca), a na imprezach (szczególnie tych z dziećmi) robi się temaki-zushi, czyli robisz sobie rożek z nori i wkładasz co chcesz.
Dorota K.

Dorota K. TSL + IT -
konsultant

Temat: Foto sushi :D

Rafał Rzepka:
Mimo, że jestem przeciętnym zjadaczem sushi od 14 lat, daleko mi do rangi "znawcy". Ale parę zasad znam i staram się stosować
I właśnie o to mi chodziło. A staż w jedzeniu sushi masz po prostu imponujący. No cóż... zalety mieszkania "u źródła". :-)
Dzięki wielkie za te informacje. :-)

konto usunięte

Temat: Foto sushi :D

Senior Rafał,
Ponieważ napisałeś, że ocet ryżowy "niejapoński" jest inny, to czy mógłbyś podać lokalne marki i załączyć fotki (najlepiej z google)?

P.S. U nas chyba najbardziej popularny jako sam ocet (bez cukru) jest: MIZKAN

Obrazek

Dotychczas sądziłem, że "made in Japan" na naklejce zobowiązuje ale nie wiem, czy to przypadkiem nie typowy tani hit exportowy a Wy tam zajadacie się normalnym = innym octem ;)
Rafał Rzepka

Rafał Rzepka Uniwersytet
Hokkaido, adiunkt

Temat: Foto sushi :D

Napisałem, że ryż jest zupełnie inny, octu używam dokładnie takiego, jak na obrazku :)
Chociaż... jeśli da się kupić nori i wasabi, to może też już sprzedają w Polsce ryż japoński?
Magdalena Ż.

Magdalena Ż. HR Business Partner

Temat: Foto sushi :D

Da się kupić ryż japoński. Ale łatwiej kupić ryż do sushi hodowany no. we Włoszech:)
Rafał Rzepka

Rafał Rzepka Uniwersytet
Hokkaido, adiunkt

Temat: Foto sushi :D

Magdalena Żuraw:
Da się kupić ryż japoński. Ale łatwiej kupić ryż do sushi hodowany no. we Włoszech:)
Ooo! I nie jest podłużny, nie trzeba go solić, itd?
Super!



Wyślij zaproszenie do