Tomasz Skoczylas

Tomasz Skoczylas mgr inżynier
budownictwa i
menedżer działający
w branży b...

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

wybacz, ale mam inne doświadczenia ...
kilogram dobrego łososia to 50-80 zł. tuńczyk, ryba maślana, krewetki, węgorz ...kolejne koszty złotówka do złotówki podlicz dokładnie,
nie mam zamiaru Ciebie przekonywać, dla mnie koszt całkowity kompletnego posiłku ok. 70-100 szt. to właśnie ok. 300-400 zł. z dobrym winem powiedzmy chablis.
być może w innym zestawieniu koszty są niższe ...

Maciej C.:
Tomasz Skoczylas:
osobiście zachęcam do samodzielnego przyrządzenia sushi, aczkolwiek uprzedzam ... nie będzie ono tańsze niż zamówione w barze sushi...

Tomku, co Ty opowiadasz...? Za suszarnię płacę 50-70 pln a w domu to samo kosztuje mnie 15-20 pln. Sushi "do syta" dla 4 osób w restauracji to 400 pln a w domu ok. 100.

Coś Ci się musiało pomylić. przecież nie mam w domu ceny lokalu, nie licze gazu/prądu/obsługi.

konto usunięte

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

Jeżeli pochłaniacie 1 kg łososia i krewetek i ryżu i caaaaałej reszty na raz (100 sztuk / 8 = 12 rolad), to niezłe masz futomaki ;) Do rolady idzie ok. 15-20 gram łososia. Rolad na 100 kawałków potrzebujesz 12 ... powiedzmy 13. To daje max 260 gram samego łososia do rolad. Niech będzie jeszcze sashimi. 250 gram, czyli kolejne 15 -20 porcji. Tomasz nie czujesz , że przeginasz z tą rybą. Goście już mają dosyć a Ty im meldujesz, ze jeszcze masz 500 gram świeżego łososia w zamrażalce. A gdzie krewetki? A ... na nigiri. Ale przecież napisałeś: 100 kawałków a nie 100 + 100.

Serio. Możesz kupić sporo i drogo ale pozostanie Ci z tego zapas na kolejne razy.

U mnie pierwszy zakup to było 200 pln a zaczynałem od ... listy składników.

Zrobienie 3 rolad (1 uro... 1 futo... 1 hoso) to koszt dla posiadającego składniki (bez kosztów stałych realizacji projektu) 12...no 20 pln. Jeżeli wychodzi Ci więcej, to zmień zaopatrzeniowca, bo Cię kiwa na cenach produktów.

Bez urazy. Sushi w domu wyjdzie Cię taniej. Z.A.W.S.Z.E. To nie stołówka z ziemniakami mielonym na bułce i z zupą. W domu nie liczysz kosztów stałych. A jeżeli liczysz, to przestań i wróć do nas.

P.S. Moje wyliczenia obejmują:
łosoś - 75 pln - biorę za 12 pln
krewetki 30 pln - na 3 razy wystarcza
tuńczyk 75 pln - biorę za 15 zeta
ryż 45 pln (2 kg) - na jedną roladę ładuję już TYLKO 80..100 gram ryżu liczonego przed ugotowaniem. Kucharz potrafi zrobić to samo z 60...80 gram
nori silver 50 - 45 pln do hoso... i ura... po 1/2 arkusza
awokado - 7 pln (a w Tesco jest po 1,75pln) - 1/2 zużywam
mango - 5 pln - 1/2 zużywam
rzodkiew japońska - 15 pln - 1/4 zużywam ( rzodkiew albo mango używam dla koloru ale niech już będzie, że tym razem oba na raz razem)
tykwa - 16 pln - 1/2 zużywam (zawsze dużo! bo lubię ten smak)
wasabi, imbir, sojowy, ocet, cukier, sól ... ? ... policzę 3 pln

Ryżu biorę do gara na 2 osoby 250 gram. Na 4 osoby 500 gram.
Policzę na 4 osoby:

12+10+15+12+5+3,5+4+8+3 = 72,50 pln w składnikach na 4 osoby. Pozwól, że podzielę to na 4 gęby do żarełka i... o kurka 19 pln od osoby wyszło za 20 kawałków + po 4 sashimi. Laski nie dadzą rady zjeść 20 kawałków (to daje 200 gram ryżu!+dodatki), a faceci po godzinie siedzenia i wcinania... też miękną.


Obrazek


Tutaj masz ok. 80 sztuk a sashimi z tuńczyka nie zmieściło się na foto :(

Chcesz jeszcze winko? Może takie za 200 pln? Nie za tanie? Próbuję na siłe dobić do Twoich kwot, więc mogę zassać takie za 400. Spoko, budżetu by wystarczyło ;)

P.S. Zawodowo prowadzę projekty (różne) i mam zboczenie, co do pilnowania kasy, czasu i ... sushi ;-)
Maciej Rydz

Maciej Rydz Zu-shi Man

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

Tak naprawdę wszystko zależy od tego kto siada do stołu i jak bardzo jest głodny:)
Ale ja chętnie zapłacę za to że ktoś dla mnie przygotuje jedzenie:) i jeśli jest dobre to myślę że cena nie jest taka ważna. Gorzej jeśli jest drogo i kiepsko!! W restauracji płacimy za to że nie musimy biegać po sklepach, zmywać i bawić się w gotowanie! Wygoda jest i była droga. Jasne można pójść do salonu i kupić Mercedesa ale jak ktoś lubi może pójść do garażu i złożyć coś samemu będzie taniej i tak jak chcemy.
Żyjemy w wolnym kraju i możemy wybierać.

Pozdrawiam
Sushi maniaków

konto usunięte

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

Masz absolutnie rację co do wygody i ceny za tę wygodę. Teraz jednak trwa drobna przepychanka dotycząca różnic cenowych pomiędzy domem a restauracją. Tomasz uważa, że w domu to samo z tą samą jakością i ilością, będzie tak samo drogie jak w restauracji. Ja zanegowałem to stwierdzenie podając przykład o który wystąpił Tomasz.
Sławomir Drewniak

Sławomir Drewniak Sales/ Distribution/
Promotion Manager

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

Zgadzam się w 100% z przedmówcą.

Moje wyliczenia trochę się różnią (np. do sushi na 2 osoby używam 05,kg ryżu), natomiast generalnie wychodzi podobny koszt.

Oczywiście robiąc piewszy raz trzeba "zainwestować" i można się zrazić, natomiast większośc kupionych skłaników starczy na kilka "akcji":))
Rafał Rzepka

Rafał Rzepka Uniwersytet
Hokkaido, adiunkt

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

Joanna R.:
W Szczecinie niedawno powstały takie "punkty" (sushibox)z sushi, na razie widziałam je w dwóch centrach handlowych. Ceny są dużo niższe niż w szczecińskich susharniach, a jakość porównywalna, jeśli nie lepsza (np. ryż wychodzi im dużo lepszy ;))pomimo, że to sushi jest przygotowywane wcześniej i zapakowane w pudełka.

Właśnie odwiedziłem znajomego japońskiego wydawcę ze Szczecina, okazuje się być odpowiedzialnym za wspomniane pudełka obento. Zjadł sushi dwa razy w Szczecinie i stwierdził, że nawet amator może zrobić lepiej i taniej. Tak powstała firma Takumi... Po zjedzeniu jednego z zestawów również uważam, że smak nie odbiegał od pierwowzoru aż tak, ryż był "taki jak trzeba", a jeśli sprowadzane (nie od bałtyckich rybaków) ryby są tak dobre, jak podarowane mi węgorze unagi - mogę spokojnie polecić wyroby znajomego. Chce sobie zdobyć serca Szczecinian, więc dokłada wszelkich starań, żeby sushi nie leżały w punktach sprzedaży dłużej niż 12 h. To się chwali!

Obrazek
Łukasz B.

Łukasz B. Specjalista ds.
Systemów IT, Asseco
Business Solutions

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

Magdalena Żuraw:
Łukasz B.:
100 sztuk glonow cos kolo 30pln,

podaj proszę namiar gdzie Ci się udaje dobre glony we takiej ilości i cenie kupić?;)
metro sluzew, centrum Handlowe LAND sklep w restauracji SUSHI
Magdalena Ż.

Magdalena Ż. HR Business Partner

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

Dorota K.:
Magdalena Żuraw:
Dorota K.:
Magdalena Żuraw:
Łukasz B.:
100 sztuk glonow cos kolo 30pln,

podaj proszę namiar gdzie Ci się udaje dobre glony we takiej ilości i cenie kupić?;)

50 szt. to jeszcze pewnie by się udało, ale co do 100 to mam wątpliwości

Dlatego zapytałam;)

A mi się ostatnio właśnie udało 50szt goldów za 33zł i to w państwie Warszawa;)

na Allegro dokładnie w tej cenie są goldy u Rafała - rafcyk24

Nie znam Rafała osobiście, ale właśnie u niego ;)
Szymon B.

Szymon B. Wicedyrektor ds
Ubezpieczeń
Majątkowych, EKSPERT
ds. PLAN...

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

Widzę że robicie z igły widły..
To tak jakby zadać pytanie-dlaczego Mercedes jest taki drogi?
Stać mnie kupuję,nie stać mnie nie kupuję i albo nie jeżdżę albo szukam alternatywy na jaką mnie stać..albo czekam gdy będzie tańsze tj używane..W tym przypadku czekam aż stanie się mniej popularne i cena będzie taką jaką jestem wstanie zaakceptować.

Tak jest z winami,tak jest z autami i tak jest z sushi (jedzeniem)

Też uważam że jest za drogie-chodzi mi o Krk bo jak czytam jakie są ceny w Wawie to nawet,nawet..
W Krk drogo a catering z Sushi to można policzyć na palcach jednej ręki...

konto usunięte

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

Magdalena Żuraw:
Dorota K.:
Magdalena Żuraw:
Dorota K.:
Magdalena Żuraw:
Łukasz B.:
100 sztuk glonow cos kolo 30pln,

podaj proszę namiar gdzie Ci się udaje dobre glony we takiej ilości i cenie kupić?;)

50 szt. to jeszcze pewnie by się udało, ale co do 100 to mam wątpliwości

Dlatego zapytałam;)

A mi się ostatnio właśnie udało 50szt goldów za 33zł i to w państwie Warszawa;)

na Allegro dokładnie w tej cenie są goldy u Rafała - rafcyk24

Nie znam Rafała osobiście, ale właśnie u niego ;)

Zakupów jeszcze u niego nie robiłam, bo zapasy mam spore z Masali. A co do Rafała: miałam przyjemność poznać Rafała i jego żonę Maję. Byłam nich na kursie sushi. :))
Jakub Hartman

Jakub Hartman Kuchnia Japonska od
A do Z

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

Paweł W.:
Co tak naprawdę decyduje od jego cenie? Przecież to tylko ryż, owoce morza i trochę dodatków.


a wiesz ile zarabiają kucharze ? to manufaktura :) liczą sobie, oj liczą :)
Dariusz A.

Dariusz A. IT Project Manager

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

Dajcie spokój, koszty prowadzenia restauracji sushi są dokładnie takie same jak koszty restauracji "Luna" koło mojej pracy, gdzie karkówka z grilla, frytki i surówka kosztują 12zł. Sushi to ciągle "towar luksusowy", od którego musimy płacić "podatek".Dariusz A. edytował(a) ten post dnia 02.04.10 o godzinie 13:57
Double Decker

Double Decker Ocena zawsze bedzie
subiektywnym punktem
widzenia...

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

Dariusz A.:
Dajcie spokój, koszty prowadzenia restauracji sushi są dokładnie takie same jak koszty restauracji "Luna" koło mojej pracy, gdzie karkówka z grilla, frytki i surówka kosztują 12zł. Sushi to ciągle "towar luksusowy", od którego musimy płacić "podatek".Dariusz A. edytował(a) ten post dnia 02.04.10 o godzinie 13:57
Ja się nie zgadzam.
Karkówkę czy frytki to możesz zamrozić, a ryby nie powinno się mrozić, lecz jedynie przechowywać na lodzie. Te suszarki które mrożą ryby to można poznać po smaku. Chyba że mają maszynę do szybkiego mrożenia na sucho. Tak jak to robią na Islandii w fabryce MAKI.
Reasumując koszt utrzymania jest większy z uwagi na ciągłą rotację towaru oraz dużą cześć importowanych składników.
Porównanie ryżu chińskiego czy kalifornijskiego do frytek jest nieuzasadnione.

Wyczuwam nutkę typowego dla Polaków spisku w głosie Darka :)

Teoretycznie schabowy robiony w domu powinien kosztować tyle co robione sushi, a tak nie jest. Czemu? Polska świnia, polski ziemniak, nie będzie az tak drogi jak norii, sos sojowy, czy tuńczyk.
Dariusz A.

Dariusz A. IT Project Manager

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

Pawle, ja oczywiście nie mówię o kosztach półproduktów! Myślałem, że to oczywiste. I proszę, z tym spiskiem to....
Double Decker

Double Decker Ocena zawsze bedzie
subiektywnym punktem
widzenia...

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

Dariusz A.:
Pawle, ja oczywiście nie mówię o kosztach półproduktów! Myślałem, że to oczywiste. I proszę, z tym spiskiem to....
Aaaa no fakt... Przepraszam.
Knajpa to knajpa... Teoretycznie można założyć iż lokal w tym samym miejscu identycznie wyposażony powinien kosztować również identycznie. Ale to znowu jest oczywiste. :)
Dlatego porównywałem różnice w produktach bo to one generują różnicę.
Dariusz A.

Dariusz A. IT Project Manager

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

Paweł Ilnicki:
Dlatego porównywałem różnice w produktach bo to one generują różnicę.

Sensem mojej wypowiedzi było pokazanie, że ta różnica nie jest uzasadniona. Półprodukty nie generują tak dużej różnicy.
Policz sobie, karkówka za 12zł, którą już wspomniałem to koszt powiedzmy 5zł. 6xnigiri ebi, w najbliższej ode mnie suszarni to 100zł, a koszt półproduktu...

Ale nie ma dywagować, ceny reguluje popyt i podaż...Dariusz A. edytował(a) ten post dnia 02.04.10 o godzinie 14:28
Double Decker

Double Decker Ocena zawsze bedzie
subiektywnym punktem
widzenia...

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

Dariusz A.:
Paweł Ilnicki:
Dlatego porównywałem różnice w produktach bo to one generują różnicę.

Sensem mojej wypowiedzi było pokazanie, że ta różnica nie jest uzasadniona. Półprodukty nie generują tak dużej różnicy.
Policz sobie, karkówka za 12zł, którą już wspomniałem to koszt powiedzmy 5zł. 6xnigiri ebi, w najbliższej ode mnie suszarni to 100zł, a koszt półproduktu...

Ale nie ma dywagować, ceny reguluje popyt i podaż...Dariusz A. edytował(a) ten post dnia 02.04.10 o godzinie 14:28

Też prawda - popyt i podaż, ale dodałbym bardziej obrazowo: nasycenie rynku :)
Jakub Hartman

Jakub Hartman Kuchnia Japonska od
A do Z

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

Dariusz A.:
Dajcie spokój, koszty prowadzenia restauracji sushi są dokładnie takie same jak koszty restauracji "Luna" koło mojej pracy, gdzie karkówka z grilla, frytki i surówka kosztują 12zł. Sushi to ciągle "towar luksusowy", od którego musimy płacić "podatek".


kucharz sushi zarabia od 3500 zł w zwyż.. kucharz smarzący karkówkę ok 2000 zł. Jeden kucharz smazyc moze w jednym czasie ok. 10-15 karkówek.. jeden kucharz sushi w jednym czasie moze robic... 1 maka. Reasumując: w sushibarach zatrudnia sie więcej kucharzy sushi niz "normalnych" grill manów :) sprzęt też nie jest wcale tanszy. Dobry ganek, komplet dobrych nozy, pakowaczka próżniowa wcale nie są tańsze od stołu grillowego etc.
Więc koszt prowadzenia restauracji sushi wcale nie jest podobny do kosztu prowadzenia baru "Luna".Jakub Hartman edytował(a) ten post dnia 03.04.10 o godzinie 14:08
Dariusz A.

Dariusz A. IT Project Manager

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

Jakub Hartman:
Dariusz A.:
Dajcie spokój, koszty prowadzenia restauracji sushi są dokładnie takie same jak koszty restauracji "Luna" koło mojej pracy, gdzie karkówka z grilla, frytki i surówka kosztują 12zł. Sushi to ciągle "towar luksusowy", od którego musimy płacić "podatek".


kucharz sushi zarabia od 3500 zł w zwyż.. kucharz smarzący karkówkę ok 2000 zł. Jeden kucharz smazyc moze w jednym czasie ok. 10-15 karkówek.. jeden kucharz sushi w jednym czasie moze robic... 1 maka. Reasumując: w sushibarach zatrudnia sie więcej kucharzy sushi niz "normalnych" grill manów :) sprzęt też nie jest wcale tanszy. Dobry ganek, komplet dobrych nozy, pakowaczka próżniowa wcale nie są tańsze od stołu grillowego etc.
Więc koszt prowadzenia restauracji sushi wcale nie jest podobny do kosztu prowadzenia baru "Luna".

w restauracj sushi o ktorej mowilem pracuja sushi masterzy w wieku okolo 19 lat po 3 dniowym kursie, zaloze sie ze zarabiaja niewiele pobad minimalna krajowa. Porownuja ich ilosc z "Luna" to niestety smazalnia karkowki zatrudnia duzo wiecej personelu.Dariusz A. edytował(a) ten post dnia 03.04.10 o godzinie 15:35
Bartosz Szczęśniak

Bartosz Szczęśniak e-commerce /
e-marketing

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

Daniel Łukasz B.:
pozatym zareczam ze ja sushi jadlem na dlugo przed tym kiedy pojawily sie te wszystkie male firemki serwujace sushi, bo akurat to teraz jest modne i mozna na tym zarobic.
tez mi te wszystkie suszarnie z kucharzami po dwugodzinnym kursie odbierają ochotę na sushi

polecam uprzejmie, jako zadowolony klient:

http://sumosushi.pl
22 640-12-72

wcale nie takie bardzo drogie.
w wawie najlepsze w jakim bylem to http://www.inaba.com.pl/
nie umiem się zachwycać sakana sushi na moliera, wkurza mnie tam atmosfera i mimo świetngo jedzenia (najlepszy tunczyk na jaki trafilem) nie wychodzę zadowolony

Następna dyskusja:

sushi warszawa - tak na dom...




Wyślij zaproszenie do