Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?
Ten temat już był kiedyś poruszany i tłumaczyłem dlaczego jest tak duża różnica między ceną zakupu pólproduktu, a ceną sprzedaży sushi. Jak widać pojawiła się potrzeba, aby ponownie ten temat wyjaśnić.
Marża - jest ogromna i to jest prawda, ale i tak jest znikoma w porównaniu i innymi gałęziami gastronomii. Na zwykłej zupie w restauracji marża śmiało przekracza 1000%. Jest to całkowicie normalne i nikt nigdy się temu nie dziwił. Dlaczego więc w przypadku sushi gdzie produkty są droższe, a marża jest niższa pojawiają się takie pytania? Otóż dlatego, że nikt sobie nie zdaje sprawy z jakimi kosztami wiąże się prowadzenie jakiejkolwiek gastronomii, a w szczególności Restauracji Sushi
Poniżej przedstawiam kalkulację średniej wielkości restauracji sushi.
1.Średniej wielkości lokal ma pomiędzy 60m2 a 100m2 powierzchni. Koszt wynajmu takiego lokalu w całkiem niezłej lokalizacji to minimum 80pln/m2 netto. co daje nam 8000pln+vat.
2.Koszt mediów(woda, prąd, gaz). Tutaj podam dane z jednej z moich restauracji jest to koszt około 3000pln/m-c.
3.Wywóz nieczystości - 60pln/mc
4.Księgowość - około 1000pln/mc
5.Telefony GSM(dla dostawcy, do przyjmowania zamówień, no i dla
właściciela - 200pln/m-c
6.Reklama i promocja lokalu - tutaj ciężko mi stwierdzić gdyż raczej bazuję na kliencie "z polecenia" i moje wydatki na promocję ograniczają się do wydrukowania i rozrzucenia ulotek - średnio 1000pln/m-c.
7. Zatrudnienie - tu jest olbrzymi wachlarz cenowy. średni kucharz to koszt 2000-2500pln/m-c. Dobry to minimum 4000pln(przy 20dniach pracy). Załóżmy, że nasze zapotrzebowanie to 1 etat na dobrego kucharza, 1etat na kelnerkę, 1 etat dostawcy z własnym samochodem.
Wynagrodzenie:
Kucharz 30dni x 200pln - 6000pln
Kelnerka 30dni x 100pln - 3000pln
Dostawca 1500pln+pokrycie kosztów paliwa. Przyjmijmy 400pln. 1900pln
Do tego oczywiście dochodzi jeszcze ZUS i Podatek, którego wysokość jest uzależniona od wysokości dochodów i formy zatrudnienia pracowników lokalu.
Podsumujmy koszty miesięczne brutto:
Wynajem - 9760pln
Media - 3000pln
Wywóz nieczystości - 60pln
Księgowość - 1000pln
GSM - 200pln
Reklama i Promocja - 1000pln
Zatrudnienie - 10900pln
Księgowość - 1000pln
Razem - 26 920pln
Aby starczyło tylko na te koszty lokal musi przynieść 897pln obrotu dziennie. Dochodzą nam kwestie Zusowskie i podatkowe więc można spokojnie zaokrąglić tę sumę do 1000pln dziennie.
Teraz aby móc działać musimy regularnie inwestować w:
1. Produkty do Sushi
2. Napoje
3. Opakowania jednorazowe i torby na dostawę
4. Środki czystości
5. Pranie kitli kucharskich i ewentualnie kimon kelnerek.
6. Sprzęt biurowy(długopiy, notatniki, rolki do terminali, itp)
7. Jeśli korzystamy z portali pośredniczących w realizacji zamówień to od każdego zamówienia które przez nich przechodzi musimy oddać 6-10% jego wartości jako prowizję.
8. Prowizja od płatności kartami płatniczymi.
9. Koncesje na alkohol.
10. Opłaty związane z obsługą firmowego rachunku w banku.
Zatem jak się to wszystko zbierze to wychodzi nam, że nasz lokal zamyka się "zerem" dopiero wtedy gdy osiągnie średni dzienny obrót w okolicach 1600pln. W takim razie, aby można było mówić o zyskowności powinien wyrobić około 2500pln, ale taki obrót wiąże się z potrzebą zatrudnienia kolejnych osób, zwiększenia zakupów, co pomniejsza nasz zysk.
Wnioski z tej kalkulacji zostawiam wam.
Na koniec. Ile kosztuje kolacja dla 2 osób w dobrej warszawskiej restauracji? 150-200pln. A biorąc pod uwagę ceny sushi w moim menu taka kolacja składająca się z 36elementów sushi(gdzie większość to california maki), zielonej herbatki, i powiedzmy winka na deser to koszt 78pln.
Pozdrawiam
Łukasz Tuszko
http://tensushi.pl