konto usunięte

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

Dla mnie najprostszym porównaniem jest cena całości.
Składniki do domu: 60-80 pln
Ilość sushi: dla 5 osób do syta (500 gr ryżu i reszta na bogato)
Moja robocizna: 2 godziny (z myciem ryżu i gotowaniem)
Koszta lokalu: pomijam

Restauracja dla 5 osób do syta: 400 - 500 pln.

Rozumiem zarabianie i szanuję to. Jadam w restauracjach także. Z tego w końcu mamy PKB. Nie wytykam nikomu marży. Sushi robię w domu.Maciej Chojnacki edytował(a) ten post dnia 16.03.10 o godzinie 00:46
Michał B.

Michał B. Administrator SAP
CO, PGNiG SA

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

Maciej Chojnacki:
Moja robocizna: 2 godziny (z myciem ryżu i gotowaniem)

a jak ktoś bierze 300Euro za godzinę pracy? :)

konto usunięte

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

Ja też po wizycie w susharni zaraziłem się sushi i udało mi się zarazić również znajomych. Początkowo kupowałem oczywiście w markecie, ale trochę pogooglowałem i udało mi się znaleźć hurtownie w moim mieście. Teraz kupuję np. kilogramowy worek imbiru i mam go na kilka spotkań ze znajomymi. Podobnie z wasabi w proszku - kupiłem z pół roku temu, albo i wcześniej, a mam do dziś i to sporo. Ponadto gdy koszta dzielimy na wszystkich biesiadników koszty są śmieszne, a zabawa przy przygotowaniu przednia. Wg. naszych obliczeń wychodzi taniej, niż gdyby każdy sobie kupił kebaba, no a umówmy się, sushi jest znacznie smaczniejsze.

Polecam hurtownie, w której się zaopatruje: http://doradobb.com.pl

konto usunięte

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

Michał B.:
Maciej Chojnacki:
Moja robocizna: 2 godziny (z myciem ryżu i gotowaniem)

a jak ktoś bierze 300Euro za godzinę pracy? :)

ktoś bierze - ktoś płaci - ktoś bierze... :)
Sławomir Drewniak

Sławomir Drewniak Sales/ Distribution/
Promotion Manager

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

Ja nic nie wyrzucam (prócz skórą z łososia, ośćmi itp).

Bardziej chodziło mi o to, że nie każdy "początkujący" będzie umiał w taki sposób pokroić łososia (np. na nigiri), żeby wykorzystać 100%.

Oczywiście, można powiedzieć, że resztę się usmaży i zje. I tyle.

Rafał Markowski:
Sławek Drewniak:
-0,5 kg łososia -17 zł (i tak połowa pójdzie na odpadki)
15.03.10 o godzinie 17:30[/edited]

dlaczego na odpadki??
Nie widziałem 0,5 kg łososia z głową :-)
Które części wyrzucasz??
Łukasz Tuszko

Łukasz Tuszko Właściciel,
Restauracja TenSushi

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

Ten temat już był kiedyś poruszany i tłumaczyłem dlaczego jest tak duża różnica między ceną zakupu pólproduktu, a ceną sprzedaży sushi. Jak widać pojawiła się potrzeba, aby ponownie ten temat wyjaśnić.

Marża - jest ogromna i to jest prawda, ale i tak jest znikoma w porównaniu i innymi gałęziami gastronomii. Na zwykłej zupie w restauracji marża śmiało przekracza 1000%. Jest to całkowicie normalne i nikt nigdy się temu nie dziwił. Dlaczego więc w przypadku sushi gdzie produkty są droższe, a marża jest niższa pojawiają się takie pytania? Otóż dlatego, że nikt sobie nie zdaje sprawy z jakimi kosztami wiąże się prowadzenie jakiejkolwiek gastronomii, a w szczególności Restauracji Sushi

Poniżej przedstawiam kalkulację średniej wielkości restauracji sushi.

1.Średniej wielkości lokal ma pomiędzy 60m2 a 100m2 powierzchni. Koszt wynajmu takiego lokalu w całkiem niezłej lokalizacji to minimum 80pln/m2 netto. co daje nam 8000pln+vat.
2.Koszt mediów(woda, prąd, gaz). Tutaj podam dane z jednej z moich restauracji jest to koszt około 3000pln/m-c.
3.Wywóz nieczystości - 60pln/mc
4.Księgowość - około 1000pln/mc
5.Telefony GSM(dla dostawcy, do przyjmowania zamówień, no i dla
właściciela - 200pln/m-c
6.Reklama i promocja lokalu - tutaj ciężko mi stwierdzić gdyż raczej bazuję na kliencie "z polecenia" i moje wydatki na promocję ograniczają się do wydrukowania i rozrzucenia ulotek - średnio 1000pln/m-c.
7. Zatrudnienie - tu jest olbrzymi wachlarz cenowy. średni kucharz to koszt 2000-2500pln/m-c. Dobry to minimum 4000pln(przy 20dniach pracy). Załóżmy, że nasze zapotrzebowanie to 1 etat na dobrego kucharza, 1etat na kelnerkę, 1 etat dostawcy z własnym samochodem.
Wynagrodzenie:
Kucharz 30dni x 200pln - 6000pln
Kelnerka 30dni x 100pln - 3000pln
Dostawca 1500pln+pokrycie kosztów paliwa. Przyjmijmy 400pln. 1900pln
Do tego oczywiście dochodzi jeszcze ZUS i Podatek, którego wysokość jest uzależniona od wysokości dochodów i formy zatrudnienia pracowników lokalu.

Podsumujmy koszty miesięczne brutto:
Wynajem - 9760pln
Media - 3000pln
Wywóz nieczystości - 60pln
Księgowość - 1000pln
GSM - 200pln
Reklama i Promocja - 1000pln
Zatrudnienie - 10900pln
Księgowość - 1000pln
Razem - 26 920pln

Aby starczyło tylko na te koszty lokal musi przynieść 897pln obrotu dziennie. Dochodzą nam kwestie Zusowskie i podatkowe więc można spokojnie zaokrąglić tę sumę do 1000pln dziennie.

Teraz aby móc działać musimy regularnie inwestować w:
1. Produkty do Sushi
2. Napoje
3. Opakowania jednorazowe i torby na dostawę
4. Środki czystości
5. Pranie kitli kucharskich i ewentualnie kimon kelnerek.
6. Sprzęt biurowy(długopiy, notatniki, rolki do terminali, itp)
7. Jeśli korzystamy z portali pośredniczących w realizacji zamówień to od każdego zamówienia które przez nich przechodzi musimy oddać 6-10% jego wartości jako prowizję.
8. Prowizja od płatności kartami płatniczymi.
9. Koncesje na alkohol.
10. Opłaty związane z obsługą firmowego rachunku w banku.

Zatem jak się to wszystko zbierze to wychodzi nam, że nasz lokal zamyka się "zerem" dopiero wtedy gdy osiągnie średni dzienny obrót w okolicach 1600pln. W takim razie, aby można było mówić o zyskowności powinien wyrobić około 2500pln, ale taki obrót wiąże się z potrzebą zatrudnienia kolejnych osób, zwiększenia zakupów, co pomniejsza nasz zysk.

Wnioski z tej kalkulacji zostawiam wam.

Na koniec. Ile kosztuje kolacja dla 2 osób w dobrej warszawskiej restauracji? 150-200pln. A biorąc pod uwagę ceny sushi w moim menu taka kolacja składająca się z 36elementów sushi(gdzie większość to california maki), zielonej herbatki, i powiedzmy winka na deser to koszt 78pln.

Pozdrawiam
Łukasz Tuszko
http://tensushi.pl
Sławomir Drewniak

Sławomir Drewniak Sales/ Distribution/
Promotion Manager

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

Konkret.

Paweł L.

Wypowiedzi autora zostały ukryte. Pokaż autora

konto usunięte

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

Na koniec. Ile kosztuje kolacja dla 2 osób w dobrej warszawskiej restauracji? 150-200pln. A biorąc pod uwagę ceny sushi w moim menu taka kolacja składająca się z 36elementów sushi(gdzie większość to california maki), zielonej herbatki, i powiedzmy winka na deser to koszt 78pln.

Pozdrawiam
Łukasz Tuszko
http://tensushi.pl

Czy wspomniany zestaw można gdzieś na stronce obejrzeć? Narobiłeś mi smaku, a że niebawem będę w okolicy to może bym na wynos wzięła? :) Mniam...
Mikołaj K.

Mikołaj K. Project Manager

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

tego się nie ogląda, to się je... :]
Daniel B.

Daniel B. Specjalista

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

Czy wspomniany zestaw można gdzieś na stronce obejrzeć? Narobiłeś mi smaku, a że niebawem będę w okolicy to może bym na wynos wzięła? :) Mniam...

o 13:30 u nas w budynku ;)) Przynosza calkiem niezle Sushi. jak chcesz to Ci zamowie fajny zestaw ;))
Łukasz Tuszko

Łukasz Tuszko Właściciel,
Restauracja TenSushi

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

zestaw IV z naszego menu.
Obejrzeć można na http://tensushi.pl
sushi powinno się jeść jak najswiezsze wiec zachęcam do spozywania na miejscu. Na wynos nie będzie już takie dobre.

Pozdrawiam
Łukasz Tuszko

Dorota K.:
Na koniec. Ile kosztuje kolacja dla 2 osób w dobrej warszawskiej restauracji? 150-200pln. A biorąc pod uwagę ceny sushi w moim menu taka kolacja składająca się z 36elementów sushi(gdzie większość to california maki), zielonej herbatki, i powiedzmy winka na deser to koszt 78pln.

Pozdrawiam
Łukasz Tuszko
http://tensushi.pl

Czy wspomniany zestaw można gdzieś na stronce obejrzeć? Narobiłeś mi smaku, a że niebawem będę w okolicy to może bym na wynos wzięła? :) Mniam...
Łukasz Tuszko

Łukasz Tuszko Właściciel,
Restauracja TenSushi

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

Musimy nauczyć się rozgraniczac sushi od cateringu. Są to zupełnie inne produkty mimo ze wyglądają podobnie. Są dwie olbrzymie różnice : cena i jakość. Przykład. Hosomaki z lososiem(6szt.) kosztuja u mnie 14pln. Wystarczy zastosować inne produkty i tańsza sile robocza a ich cena wyjdzie 3pln, a i tak będzie 100% marzy. Oczywiście rozumiem ze komuś takie sushi smakuje. Gdyby tak nie było to te wszystkie firmy już dawno by upadły.
Sushi robi się nie tylko dla marzy i zysków. Sądzę, ze uczestnicy sushi eventu śmiało to potwierdzą.

Pozdrawiam
Łukasz Tuszko
Daniel Łukasz B.:
Czy wspomniany zestaw można gdzieś na stronce obejrzeć? Narobiłeś mi smaku, a że niebawem będę w okolicy to może bym na wynos wzięła? :) Mniam...

o 13:30 u nas w budynku ;)) Przynosza calkiem niezle Sushi. jak chcesz to Ci zamowie fajny zestaw ;))

konto usunięte

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

Łukasz Tuszko:
zestaw IV z naszego menu.
Obejrzeć można na http://tensushi.pl
sushi powinno się jeść jak najswiezsze wiec zachęcam do spozywania na miejscu. Na wynos nie będzie już takie dobre.

Pozdrawiam
Łukasz Tuszko
Wiem, ale jestem zagipsowana i bede jedynie przejazdem w drodze do lekarza :(
Ala L.

Ala L. specjalista ds. w s
z y s t k i e g o

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

Łukasz Tuszko:
a co dostane, za wychwycenie na waszej stronie literowek?;)

konto usunięte

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

Mikołaj K.:
tego się nie ogląda, to się je... :]

A nie słyszałeś powiedzenia, że się "je oczami"? :))))

konto usunięte

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

Daniel Łukasz B.:
Czy wspomniany zestaw można gdzieś na stronce obejrzeć? Narobiłeś mi smaku, a że niebawem będę w okolicy to może bym na wynos wzięła? :) Mniam...

o 13:30 u nas w budynku ;)) Przynosza calkiem niezle Sushi. jak chcesz to Ci zamowie fajny zestaw ;))

U nas w budynku? Jeśli chodzi o Focusa to zapraszam na priv na dogadanie tematu :) Połamana, ale wybieram się we wtorek do firmy :)
Łukasz Tuszko

Łukasz Tuszko Właściciel,
Restauracja TenSushi

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

No rzeczywiście jest ich trochę. Ale sam fakt, że zwróciłaś na nie uwagę sprawia, że strona robi się ciekawsza. Taki Chłyt Marketingowy :)

Pozdrawiam
Łukasz Tuszko

ala L.:
Łukasz Tuszko:
a co dostane, za wychwycenie na waszej stronie literowek?;)
Tomasz S.

Tomasz S. Staff Engineer,
Engineering Design
Center

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

Dlaczego sushi w Polsce jest take drogie?
Z tego samego powodu, dla którego mieszkania, samochody, elektronika i wszystko inne jest u nas dużo droższe niż na zachodzie. Po prostu jesteśmy krajem na dorobku i po pierwsze rynek jeszcze nie jest nasycony, a po drugie nasi rodzimi przedsiębiorcy chca się dorobić jak najszybciej i dowalają bardzo wysokie marże.

"Na zwykłej zupie w restauracji marża śmiało przekracza 1000%. Jest to całkowicie normalne i nikt nigdy się temu nie dziwił."

Osobiście uważam, że marża "śmiało przekraczjąca 1000%" jest daleka od bycia "całkowicie normalną", ale to pewnie zależy od punktu widzenia.
Ze swojego doświadczenia podam przykład: 2 lata temu w restauracji w Stanach (Cincinnati) za typowy zestaw (12 sztuk, maki + nigiri) i 2 DUŻE piwa (0,6 litra) placiłem 14 USD. Wtedy dolar był po 2 złote, czyli było to 28 zł. Wszystko na ten temat.
Sławomir Drewniak

Sławomir Drewniak Sales/ Distribution/
Promotion Manager

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

"Normalnie stary, żarcie jest tanie
Najlepszy keczup na świecie
Państwo ci buli co miesiąc kasę
Na twoją życiową szansę.

"Stany, Stany, fajowa jazda....."

lalallala

tak mi się jakoś przypomniało:)

Następna dyskusja:

sushi warszawa - tak na dom...




Wyślij zaproszenie do