Paweł W.

Paweł W. Import z Chin,
Sprzedaż, Doradztwo,
Sourcing

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

Co tak naprawdę decyduje od jego cenie? Przecież to tylko ryż, owoce morza i trochę dodatków.

konto usunięte

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

odp krótko: 300 - 400 % marży robi swoje. Mam nadzieje że pomogłem :)
Anna W.

Anna W. Specjalista ds.
rzeczy niemożliwe od
ręki, cuda do
trzech...

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

a może właśnie chodzi o te egzotyczne składniki - ich sprowadzenie też kosztuje - u nas raczej nie rosną (chyba jeszcze) ;)
Rafał Rzepka

Rafał Rzepka Uniwersytet
Hokkaido, adiunkt

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

Anna S.:
a może właśnie chodzi o te egzotyczne składniki - ich sprowadzenie też kosztuje - u nas raczej nie rosną (chyba jeszcze) ;)

No właśnie. Tam gdzie składniki pod ręką, sushi sprzedaje się w trzech przedziałach cenowych - 3PLN za talerzyk, 6PLN za talerzyk (drogie) oraz 9PLN za talerzyk (bardzo drogie) :)))
Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę 3 razy wyższe zarobki w Japonii. W przeliczeniu na piwo w pubie, to za cenę dwóch browarów w Japonii ma się pełen brzuch, a zagranicą starter...
Czy to nie jest również przymusowy "podatek od bycia na fali"? Bo można sobie wyobrazić wysoki koszt transportu i przechowywania świeżych ryb, ale tyle kasy za wodorosty, awokado, sezam czy jajko?

konto usunięte

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

Marża, marża i jeszcze raz marża... I nie oszukujmy się, że jakieś egzotyczne składniki itp.. Kiedyś znajomy oszacował mi koszt nigiri i byłam w szoku jeśli chodzi o przebitkę cenową. To już nawet nie było 300-400%.

Robię sushi w domu. Doskonale wiem ile kosztują mnie składniki. A przecież susharnie kupują te produkty w hurtowniach i w dużo większych paczkach, ilościach.

Płacimy za egzotykę, ale w nie w sensie składników :)

konto usunięte

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

płaci się za MODĘ wliczoną w to wszystko. Jak powiedział bodajże Bismarck kiedyś hen dawno - "Gdyby śledź był w cenie łososia, podawanoby go na królewskich stołach". Sapienti sat.
Marta S.

Marta S. Social media expert
/ strateg / analityk
/ wykładowca / t...

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

Ano właśnie - w Japonii nie jest drogie (chociaż pewnie zależy gdzie :). Pod koniec 2008 r. za talerzyk (2 sztuki) w miarę prostych maków / nigiri płaciłam 100 jenów (wtedy 2,5-3zł). U nas pewnie byłoby to 10-20 zł...

konto usunięte

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

robiąc w domu wychodzi trochę taniej..
tylko że to takie przyjemne usiąść w knajpce, przyjść "na gotowe", poczuć aromat dookoła itd itd....
Michał B.

Michał B. Administrator SAP
CO, PGNiG SA

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

ja bym mimo wszystko po drugiej stronie dodał koszty lokalu i pensje pracowników.

bo marża to jest po odliczeniu wszystkich kosztów a nie tylko składników.
Maciej Rydz

Maciej Rydz Zu-shi Man

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

Tak naprawdę powinno się płacić za jakość. To jest to o czym zapominamy. Zawsze wszyscy sugerują się ceną!! Pomyślmy o jakości. Listek nori może kosztować nawet kilkadziesiąt złotych. Wszystko zależy od jakości wykorzystywanych produktów i doświadczenia personelu. Proszę pomyśleć o czynszu i kosztach pracowników, które w Polsce nie są małe. Nikt nie otwiera restauracji jako instytucji charytatywnej to jest biznes jak każdy inny!! Proszę to zrozumieć, poza tym każdy z nas ma prawo wyboru możemy iść na tanie sushi, zrobić je w domu lub odwiedzić luksusową restaurację.

Pozdrawiam

Maciek

konto usunięte

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

Nikt tego nie neguje, bo fajnie i miło jest usiąść w dobrej knajpie i zjeść pyszne sushi.

Niemniej jako prości zjadacze, zastanawiamy się czy przebitki tak wysokiego rzędu mają miejsce we wszystkich dobrych knajpach?

Osobiście do mnie jakoś nie przemawia fakt, że listek nori może kosztować kilkadziesiąt złotych, bo czyż do każdego sushi, nawet w dobrej restauracji są wykorzystywane właśnie takie listki?Dorota K. edytował(a) ten post dnia 15.03.10 o godzinie 15:51
Rafał Rzepka

Rafał Rzepka Uniwersytet
Hokkaido, adiunkt

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

Maciej Rydz:
Tak naprawdę powinno się płacić za jakość.
To prawda. Nie jest tak, że w Japonii wszystkie sushi kosztują 3-9PLN. Można zjeść coś za dziesięc razy tyle i już zawsze krzywić się przy tańszej wersji :)

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

ale i ceny między susharniami potrafią być baaardzo zróżnicowane,

przykładowo w lokalu blisko mnie zestaw nigiri 12 szt. za cenę 80zł.
(maleństwa z prześwitującym plasterkiem ryby) a w innej susharni 12 szt. za 39zł. (przepyszne i efektowne) -
porównanie, że ryby na nigiri standardowe

i tak też bywa z innymi miejscami, że ceny są bardzo różne, owszem lokalizacja czyli różnice w czynszach ale różnice w cenach potrafią być bardzo dużeEwa Mroczek edytował(a) ten post dnia 15.03.10 o godzinie 16:11
Sławomir Drewniak

Sławomir Drewniak Sales/ Distribution/
Promotion Manager

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

Ja zmieniłem swoje poglądy w momencie kiedy zacząłem sam robić sushi, i gdy zacząłem je czasem robić dla innych.

Często jest tak, że płacąc w knajpie wysoki rachunek myślimy ale przebita, ale ktoś zdziera, przecież to takie tanie. Teoretycznie tak samo jest z sushi -to tylko ryba i ryż. Przecież w domu można to zrobić 100 razy taniej. Polecam samemu kupić składniki i zrobić średni różnorodny zestaw -nagle okazuje się że wydaliśmy połowę tego co płacimy w knajpie - a tam dochodzi koszt utrzymania lokalu, czynsz, prąd, pensje obsługi itp itd.

Przeciętny Kowalski jadąc do hipermarketu tyle wyda na składniki do sushi:

-Ryż 0,5 kg -14 zł
-Nori 8 l. -12 zł
-Imbir Słoik -14 zł
-Wasabi Tubka -14 zł
-Serek Phil - 4 zł
-Sałata - 3 zł
-Ogórek - 2 zł
-Avocado - 5 zł
-0,5 kg łososia -17 zł (i tak połowa pójdzie na odpadki)
-Ocet Ryżowy -12 zł
-Sos Sojowy - 8 zł

I takim sposobem mamy stówkę. A gdzie robocizna, czas itp itd??
poza tym trudno do domu kupić 5 rodzajów ryb.

Oczywiście niektóre knajpy przesadzają z marżą - np.wyceniając jedną sztukę nigiri na 34 zł.

Ale i tak czasem trzeba zaczerpnąć nowego smaku i inspiracji:)))Sławek Drewniak edytował(a) ten post dnia 15.03.10 o godzinie 17:30
Barbara G.

Barbara G. Industrial Air
Purification Systems

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

Zgadzam się z p. Sławkiem. Niejednokrotnie przygotowywałam sushi samodzielnie i zapewnienie sobie zestawu składników używanych w dobrej susharni raz, że graniczyło z cudem, dwa naprawdę cenowo wychodziło podobnie. Przygotowanie sushi samemu jest i owszem miłe, rozwojowe i smaczne. Jednak cena dobrego sushi w dobrej knajpie jest dla mnie rownowazna a pozwala cieszyc sie nim niezmiennie juz od kilku lat. A tak, to by mi sie moze przejadlo:)

konto usunięte

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

Sławek Drewniak:
Ja zmieniłem swoje poglądy w momencie kiedy zacząłem sam robić sushi, i gdy zacząłem je czasem robić dla innych.

Często jest tak, że płacąc w knajpie wysoki rachunek myślimy ale przebita, ale ktoś zdziera, przecież to takie tanie. Teoretycznie tak samo jest z sushi -to tylko ryba i ryż. Przecież w domu można to zrobić 100 razy taniej. Polecam samemu kupić składniki i zrobić średni różnorodny zestaw -nagle okazuje się że wydaliśmy połowę tego co płacimy w knajpie - a tam dochodzi koszt utrzymania lokalu, czynsz, prąd, pensje obsługi itp itd.

Przeciętny Kowalski jadąc do hipermarketu tyle wyda na składniki do sushi:

-Ryż 0,5 kg -14 zł
-Nori 8 l. -12 zł
-Imbir Słoik -14 zł
-Wasabi Tubka -14 zł
-Serek Phil - 4 zł
-Sałata - 3 zł
-Ogórek - 2 zł
-Avocado - 5 zł
-0,5 kg łososia -17 zł (i tak połowa pójdzie na odpadki)
-Ocet Ryżowy -12 zł
-Sos Sojowy - 8 zł

I takim sposobem mamy stówkę. A gdzie robocizna, czas itp itd??
poza tym trudno do domu kupić 5 rodzajów ryb.

Oczywiście niektóre knajpy przesadzają z marżą - np.wyceniając jedną sztukę nigiri na 34 zł.

Ale i tak czasem trzeba zaczerpnąć nowego smaku i inspiracji:)))Sławek Drewniak edytował(a) ten post dnia 15.03.10 o godzinie 17:30

A ja tak do końca się nie zgodzę, bo jeśli robimy sushi często to nie robimy zakupów w hipermarkecie :)

Poza tym z powyższej porcji zrobimy całkiem sporo sushi i przekładając to na ilość jedzenia to nie wyjdzie wcale tak drogo.
Sławomir Drewniak

Sławomir Drewniak Sales/ Distribution/
Promotion Manager

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

Ci co kupują nie w hipermarketach - to nie są przeciętni Kowalscy - to początkujący sushi maniacy.

Z powyższej porcji wyjdzie zestaw załóżmy 45 kawałków sushi. W lokalu zapłacimy około 250 zł.

Pewnie że część składników zostanie nam na później (wasabi, imbir) natomiast i tak 100 zł to nie jest mało. (ktoś mógłby powiedzieć że za to zje 5 de volay'ów w restauracji, c'nie?)

pozdr
Rafał Markowski

Rafał Markowski 1001 pomysłów na
minutę

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

Sławek Drewniak:
-0,5 kg łososia -17 zł (i tak połowa pójdzie na odpadki)
15.03.10 o godzinie 17:30[/edited]

dlaczego na odpadki??
Nie widziałem 0,5 kg łososia z głową :-)
Które części wyrzucasz??
Arkadiusz Gnat

Arkadiusz Gnat Manager Ośrodka
Kształcenia Dekarzy

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

Kiedy zapytacie w lokalu, to powiedzą że łosoś drogi. Wy piszecie że składniki drogie.

Tylko dziwne że "chińszczyzna" droga nie jest, a grzyby czy bambusa trzeba sprowadzić i nie ma to wpływu na cenę.

jeszcze z rok i sushi nie będzie "wyjątkową" potrawą, ceny spadną a lokale gdzie talerzyk kosztuje 250zł po prostu upadną.

To tak samo jak sok wyciskany z owoców, w jednym lokalu kosztuje 10zł, w innym widziałem za 33zł. Jakość lokalu taka sama. Może Ci drudzy sprowadzają owoce... ;)Arkadiusz Gnat edytował(a) ten post dnia 15.03.10 o godzinie 21:31
Maciej Rydz

Maciej Rydz Zu-shi Man

Temat: Dlaczego sushi jest tak drogie ?

Czemu akurat uważacie Państwo że marża na sushi jest wysoka??
A zwykły rosół w restauracji? Koszt wyprodukowania tego dania to grosze!! A chociażby jeszcze kawa!!??
W restauracji zarabia się na wysokiej marży! Tak było od zawsze i tak będzie!

Pozdrawiam


Niemniej jako prości zjadacze, zastanawiamy się czy przebitki tak wysokiego rzędu mają miejsce we wszystkich dobrych knajpach?
>

Następna dyskusja:

sushi warszawa - tak na dom...




Wyślij zaproszenie do