Krzysztof Nowak

Krzysztof Nowak Projektant/Monter,
Fawre Sp. z o.o.

Temat: Sposoby na przechowywanie jedzenia: nowoczesna spiżarnia

Spiżarka. Który „house manager” o tym nie marzy?;) To dobry sposób na przechowywanie jedzenia i jego zapasów.

Czy jednak posiadanie spiżarni jest tylko przywilejem cieszących się przestrzenią dużego domu?

http://www.blog.ikuchnie.pl/2013/08/sposoby-na-przecho...


Obrazek

źródło:http://blum.pl Space TowerTen post został edytowany przez Autora dnia 07.08.13 o godzinie 10:32

Temat: Sposoby na przechowywanie jedzenia: nowoczesna spiżarnia

Spiżarnia to jest to co w kuchni jest najlepsze. Ale owszem, raczej sądziłam, że potrzeba do tego dużego mieszkania
Krzysztof Nowak

Krzysztof Nowak Projektant/Monter,
Fawre Sp. z o.o.

Temat: Sposoby na przechowywanie jedzenia: nowoczesna spiżarnia

Jak widać - nie trzeba :) w szufladach zmieszczą się zarówno wyższe butelki, jak i szersze słoiki, puszki czy kartony.
W dodatku wszystko jest pod ręką i nie trzeba iść do innego pomieszczenia w trakcie gotowania.

Temat: Sposoby na przechowywanie jedzenia: nowoczesna spiżarnia

ale w kuchni zazwyczaj temperatura jest wysoka, więc chyba lepiej spiżarnie mieć w innym pomieszczeniu, i na przykład taką szafkę w niej mieć dopiero i jakieś półki na posegregowanie wszystkiego.
Tomasz Bud

Tomasz Bud Student,
Politechnika Gdańska

Temat: Sposoby na przechowywanie jedzenia: nowoczesna spiżarnia

Myślę, że nie można tu używać słowa spiżarnia, bo tak jak napisała p. Anna w spiżarnia raczej przechowuje się przetwory, więc musi być nieco chłodniejsza. Tu widzę po prostu kolejny dobry sposób na uporządkowanie pewnych rzeczy w kuchni. Oczywiście jest to bardzo dobry pomysł.
Krzysztof Nowak

Krzysztof Nowak Projektant/Monter,
Fawre Sp. z o.o.

Temat: Sposoby na przechowywanie jedzenia: nowoczesna spiżarnia

Oczywiście w takiej szafce trzymamy produktu z długim terminem ważności i takie, których nie trzeba trzymać w lodówce. Niemniej jednak istnieje wiele produktów, które nadal możemy tam trzymać, jak np. makarony, mąki, kasze, wszelkie sosy w słoikach, zapasy oleju czy oliwy oraz wiele, wiele innych. Nie jest to jedynie "kolejny dobry sposób na uporządkowanie rzeczy w kuchni", ale faktyczny, o wiele lepszy i bardziej przejrzysty do nich dostęp, możliwość konkretnej segregacji i przechowywania większej ilości pożywienia w jednym miejscu.

Temat: Sposoby na przechowywanie jedzenia: nowoczesna spiżarnia

Dla mnie to typowa spiżarnia, oczywiście nie na przetwory i kompoty, tylko po prostu schowek na produkty. Normalnie nie mogę kupować więcej rzeczy w marketach, nawet jak są promocje, bo nie mam ich po prostu gdzie kłaść. I tak muszę kupować pojedynczo :/

Temat: Sposoby na przechowywanie jedzenia: nowoczesna spiżarnia

Myślę, że i tak wiele tu zależałoby od nas. Od tego jak wszystko uporządkujemy i co najważniejsze czy ten porządek będziemy trzymać.

Temat: Sposoby na przechowywanie jedzenia: nowoczesna spiżarnia

Ja też bym stwierdziła, że to bardziej schowek niż spiżarnia. Ale fajne rozwiązanie.
Krzysztof Nowak

Krzysztof Nowak Projektant/Monter,
Fawre Sp. z o.o.

Temat: Sposoby na przechowywanie jedzenia: nowoczesna spiżarnia

Wydaje mi się, że spiżarnia a schowek to tylko kwestia nazewnictwa. Niekiedy mamy w domu niewielką spiżarenkę, od której taka szafa może być znacznie większa. Są przecież ich różne wymiary, wysokości, A pełnią tę samą funkcję: służą do przechowywania produktów o długim terminie przydatności.

Pani Weroniko, prosimy o podzielenie się wiedzą, jakie produkty jest Pani zdecydowana przechowywać w swojej spiżarni. Padło hasło, że nie powinno się przechowywać przetworów.

Temat: Sposoby na przechowywanie jedzenia: nowoczesna spiżarnia

Marzę o takiej dużej szafce- spiżarni/schowku- jakkolwiek to nazwać. Jednak kuchnię mam malutką i nie było siły, żeby gdzieś pomieścić chociaż trochę większą szafkę. Mam jednak wąski słupek- cały wysuwany. Na jego półkach trzymam różne makarony, ryże, przyprawy, itp. Jest bardzo funkcjonalne- szkoda, że jest to małe, ale lepsze coś niż nic, prawda?

Temat: Sposoby na przechowywanie jedzenia: nowoczesna spiżarnia

Ja postawiłam w kuchni sporą szafę i służy mi jako taka spiżarka :) Jeśli chodzi o przechowywanie jedzenia, to najważniejsze jest, żeby jak najdłużej pozostawało świeże i smaczne. Bardzo pomaga mi w tym zgrzewarka próżniowa FoodSaver :) Super łatwo się z niej korzysta i od kiedy ją mam to nic się u mnie nie marnuje :) Wszystko sobie porcjuję, pakuję w woreczki i wiem, że zostanie świeże przez długi czas :)

Następna dyskusja:

Sposoby na przechowywanie w...




Wyślij zaproszenie do