Joanna Kosiba

Joanna Kosiba Quality Manager/
Specjalista ds.
Jakości i
Bezpieczeństwa...

Temat: Sprawność procesu

Mam pytanie praktyczne:
W jaki sposób zabrać się za określenie sprawności procesu, jeżeli zbierane dane dotyczą temperatury- granicami są temp. maksymalna określająca granicę po której jakościowa charakterystyka produktu zostaje pogorszona, oraz minimalna, przed którą produkt nie nadaje się do spożycia ze względów bezpieczeństwa i jakości. Rozkład danych przypomina rozkład Poisona, większość danych mieści się w górnej granicy specyfikacji (zgodnie z założeniem). Czy tu stosuje się karty kontrolne wyznaczając granice kontrolne?

Jak określić sprawność procesu kiedy dane to ilość pojedynczych produktów w opakowaniu, i nie chcemy mieć ani mniej, ani więcej?

Z góry dziękuję za pomoc.
Robert Kalka

Robert Kalka Przedsiębiorca,
pasjonat.

Temat: Sprawność procesu

Rozumiem, że chodzi o badanie stabilności temperatury.
Czy temperaturę rejestrujesz bezpośrednio w urządzeniu "grzejącym", czy sprawdzasz temperaturę gotowego wyrobu, po wyjęciu go z urządzenia?

Nie rozumiem, o co chodzi z tą ilością pojedynczych produktów w opakowaniu. Jakakolwiek by ona nie była, temperatura pojedynczego produktu musi mieścić się z założonych granicach.

Karty kontrolne można stosować prawie do wszystkiego. Jeżeli wyjaśnisz mi, o co chodzi spróbuję pomóc ci w ich odpowiednim doborze.
Joanna Kosiba

Joanna Kosiba Quality Manager/
Specjalista ds.
Jakości i
Bezpieczeństwa...

Temat: Sprawność procesu

Temperatura mierzona jest za pomocą czujnika wmontowanego w urządzenie, pomiar jest automatyczny. Temperatura mierzona jest w "omywającym" czujnik produkcie.

Pojedyncze produkty to inny proces, nie ma nic wspólnego z temperaturą. Automatycznie dozowane są pojedyncze produkty do opakowania zbiorczego i ma ich być zawsze określona ilość. W praktyce bywa różnie. Chyba tu wystarczy określić % ile opakowań zbiorczych zawierało ilość produktów jednostkowych inną niż docelowa?
Robert Kalka

Robert Kalka Przedsiębiorca,
pasjonat.

Temat: Sprawność procesu

Prawdopodobnie grzanie jest procesem regulowanym automatycznie (zarejestrowany spadek temperatury powoduje zwiększenie mocy grzania i odwrotnie). Więc skoro nie możesz sterować tym procesem, to zasadność prowadzenia karty kontrolnej, oczywiście tylko moim zdaniem, jest wątpliwa.
Jeżeli musisz, to ewentualnie proponowałbym kartę wartości pojedynczych. Częstość rejestrowania pomiarów zależna od bezwładności pieca.

Dla pakowania, albo ilość źle zapakowanych do wszystkich zapakowanych (karta p), albo liczba źle zapakowanych na stałą wielkość próbki kontrolnej (karta np). W pierwszym przypadku kontrola 100%, w drugim losowa wybierasz np 100 sztuk i sprawdzasz ile jest źle zapakowanych.

Następna dyskusja:

Sprawność procesu




Wyślij zaproszenie do