Maria
Nowak
redakcja
MojeAlergie.pl
Temat: dieta alergika - sportowca
Z czy macie problem trenując intensywnie latem, gdy jest nawięcej alergenow pokarmowych np. z owoców i warzyw? czy przy nietolerancji glutenu wystarcza przejście z makaronów na ryż i kasze?w sezonie letnim największym problemem trenujących bywa alergia pokarmowa
Największym problemem zawodowych sportowców, biegaczy, triathlonistów czy właśnie kolarzy jest alergia na gluten – potrawy z mąki pszennej, który zmusza do rezygnacji z podstawy diety sportowców czyli makaronu z mąki pszennej. Ci, którzy tak jak Maja nie mogą jeść także wołowiny pozbawiają się źródła białka, witamin z grupy B oraz karnityny (występującej w mięsie i rybach).
Dietetycy i alergolodzy przestrzegają wszystkich alergików z alergią pokarmową przed –
* regularnym jedzeniem dodatków do żywności, głównie z glutaminianem sodu (w sosach w słoikach czy w proszku, zupach w proszku, fast-foodach, kostkach i bulionetkach rosołowych),
* przyjmowaniem siarczanów – w winie, sokach owocowych, owocach suszonych – popularnych w batonach energetycznych, napojach gazowanych, w tym w niektórych izotonikach
* jedzeniem zawierającym tartrazynę (żółty barwnik E-102)
* przyjmowaniem soli – powoduje wzrost stężenia sodu, prowadzący do skurczów mięśni otaczających drogi oddechowe i zatrzymania płynów w organizmie, co utrudnia oddychanie,
* kwasów omega-6 (są w oleju słonecznikowym, olej kukurydzianym, orzeszkach ziemnych, tłustych produktach mlecznych) – przyjęty w nadmiernej ilości osłabia układ odpornościowy
* produktami wzmagającymi wydzielane śluzu – jogurty, mleko, cukier, biały ryż
* produktami ciężkostrawnymi, których wszyscy rozsądni sportowcy i tak unikają na co dzień – ale wydzielanie kwasu żołądkowego wzmaga przyjmowanie nie tylko smażonych produktów spożywczych, także mocnej kawy i herbaty, alkoholi oraz wysoko przetworzonej żywności