konto usunięte

Temat: Bunclok - Duszonka

Zacznę od mojej ulubionej potrawy przygotowywanej na ognisku. Bunclok, to nazwa, którą poznałem podczas moich wakacji w Żywcu a dokładnie w miejscowości Kocierz. Jest to bardzo ładna i malowcznia miejscowość, którą z każdej strony otacza las. Właśnie tam po raz pierwszy poznałem ten cudowany smak buncloka. Niektórzy nazywają tą potrawę duszonka, kociołek z ogniska a ja po prostu znam ją jako bunclok.

Sposób przyrządzania to istny rytuał, którego zwieńczeniem jest smaczny posiłek, najczęściej w gronie rodzinnym.

Składniki
----------------------------
- ziemniaki (1 kg),
- cebula (0,5 kg),
- boczek (0,5 kg),
- kiełbasa (4 laski),
- kapusta (1 duża główka),
- szklanka wody.

Jak przygotować
----------------------------
1. Na talarki kroimy:
- ziemniaki,
- cebulę,
- kiełbasę,
- boczek.
2. Następnie spód kociołka wykładamy liśćmi kapusty
3. Równomiernie układamy składniki, następnie przykrywamy liśćmi kapusty, tworzymy kilka takich warstw na przemian przykrywając kapusta aż do momentu, gdy zapełnimy cały garnek.
4. Na koniec dolewamy szklankę wody i domykamy szczelnie pokrywę kociołka.
5. Wstawiamy kociołek na ogień

Zdjęcia
----------------------------

Obrazek


Obrazek


Obrazek
Dawid Jaroński edytował(a) ten post dnia 18.09.09 o godzinie 11:57