Temat: Wigilia
U mnie sałatka jarzynowa (bardzo świeża) i łazanki z kapustą. Potem również piernik
Sałatkę jarzynową robimy z równych ilości wagowych marchewki, ziemniakow ugotowanych w mundurkach, selera / pietruchy, cebuli (siekniętej, sparzonej i schłodzonej zimną wodą), ogórasa kiszonego i jajek. Aha, jeszcze jabłka i groszek - najlepiej nie puszkowany, tylko mrożony rozmrożony w ciepłej wodzie. Jest wtedy świeższy, nie traci koloru i ma cudowny, orzechowy smak.
Do tego łyżka - dwie domowego majonezu i sałatki właściwei nie trzeba nawet dosmaczać, może odrobina świeżo zmielonego pieprzu.
Majonez w domu robi się fantastycznie łatwo:
rozdzielić jajko na białko i żółtko, białko zachować, żółtko wbić do naczynia. Dodać odrobinę musztardy (świetny wychodzi z francuskiej, albo domowej, z całych ziaren gorczycy). Odrobinę soli, pieprzu, cukru i soku z cytryny lub lekkiego octu. Zmiksować trzepaczkami miksera i dodawać powoli olej (jakiś delikatny, słonecznikowy lub arachidowy).
Jest to łatwiejszy przepis niż typowe rozcieranie oleju z żółtkami, który bardzo często się warzy. A, jeśli Wam się zwarzy, to wystarczy przenieść odrobinę zwarzonego majonezu do innego naczynia, dodać łyżkę porządnie ciepłej wody i rozcierać. Powoli dodając resztę. Powinno się ładnie połączyć.