konto usunięte

Temat: wielkanoc!!

zapraszam na paschę i na mazurek orzechowo-śmietankowy. A Wy? czym się podzielicie?

konto usunięte

Temat: wielkanoc!!

Mazurek na kruchym cieście:

najpierw bieczemy super kruchy spód mazurka

45 dkg mąki
5 ugotowanych na twardo żółtek (białka mogą pójść do sałatki)
1,5 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 ł soli
3 Ł śmietany

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać przetarte przez sitko zółtka, cukier i sól, zamieszać lekko suche składniki. Masło posiekać nożem i dodać do mąki. Zagniatać ciasto szybko, bez wyrabiania, nie musi być gładkie. Jeśli jest za suche i nie chce się łączyć - dodać łyżkę śmietany.

Zawinąć w olię i wstawić do lodówki na godzinę. WYjąć, uformować mazurek.

Podana porcja wystarcza na jedną większą blachę. Piec w piekarniku nagrzanym do 200*, aż będzie złoty.

Masa śmietankowo - orzechowa:

1/2 szklanki śmietanki i tyle samo kwaśnej śmietany
2 szklanki cukru
20g cukru waniliowego lub wanilia
1 - 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich

Do dużego rondelka wlać śmietanę, wsypać cukier i wanilię. Gotować na małym ogniu stale mieszając, przez 11 minut. Po zdjęciu z ognia jeszcze chwilę rozcierać drewnianą łyżką. Wsypać orzechy i wylać masę na ostudzony spod.

Udekorować połówkami orzechów, siekanymi migdałami, pasemkami polewy czekoladowej i czym tylko chcemy.

konto usunięte

Temat: wielkanoc!!

Pascha:

1/2 tłustego, świeżego twarogu (raczej tradycyjny niż gotowy mielony, który ma za dużo wody)
6 ugotowanych na twardo zółtek
25 dkg masła
30 dkg cukru pudru
laska wanilii
midgały siekane
rodzynki
skórka pomarańczowa

Cukier utrzeć z masłem na pianę. Ser z zółtkami dobrze zmielić i dodawać po łyżeczce do masy maślano - cukrowej. Utrzeć na jednolitą masę. Dodać wanilię i bakalie.

Utartą paschę zawinąć w czystą ściereczkę, włożyć do foremki albo do sitka, obciążyc deseczką i czymś ciężkim (np. zakręconym słoikiem z wodą), pozostawić na noc w chłodnym miejscu.

uwaga - ściereczkę można dla pewności wygotować, kiedys przez nieuwagę miałam paschę o zapachu... Lenora :/

konto usunięte

Temat: wielkanoc!!

W wyniku długotrwałego molestowania mnie przez szanowną założycielkę owego grona podaje przepisy z książki Marji Disslowej "Jak gotować". Słowo w słowo w oryginalnej pisowni

Mazurek Królewski
37 dkg masła (na margarynie nie wychodzi najlepiej)
37 dkg mąki
12 dkg cukru
12 dkg migdałów bez łupin
cytrynowa skórka
4 gotowane żółtka 1 surowe
szczypta soli (raczej mniej albo bez)

Utrzeć wałkiem w misie masło na śmietanę, dodać przetarte przez sito ugotowane żółtka i 1 surowe, ucierać dalej, dodać cukier, cytrynową skórkę, posiekane bez łupin migdały, a w końcu mąkę i zagnieść ciasto, oziębić przez godzinę. 2/3 części ciasta rozwałkować na kwadratowy placek wielkości arkusza papieru, położyć na blachę; z 1/3 części utoczyć wałeczki, jak ołówek, układać na powierzchni placka w ukośną kratkę, posmarować jajkiem i upiec. Po wyjęciu z pieca ponakładać w kwadraciki jakiejkolwiek konfitury.
Gotowe :-)

U mnie w domu nie robiło się wałeczków z ciasta na mazurku. Moim zdaniem jest rewelacyjny :-).

Placek z sera (u mnie akurat na Wielkanoc się nie robi, ale co tam ;-)

1kg sera (najlepiej mielony, jeżeli jest mocno 'wodnisty' trzeba dłużej piec)
1/2 kg cukru
10 jaj
20 dkg masła
1 dkg proszku drożdżowego (daję ok. 1,5 opakowania drożdży w proszku Oetkera)
2 łyżki grysiku (kaszki manny)
skórka cytrynowa lub wanilja (daję trochę cukru waniliowego)
Do posypania: 3 dkg czarnych rodzynków, 3dkg migdałów (daję płatki), 3 dkg ziarnistego cukru (daję cukier trzcinowy)

Przetrzeć ser przez sito (jeżeli nie używamy mielonego), oddzielnie spienić masło w misce, dodać do masła ser i cukier, ucierać wałkiem na masę, wbijać po jednem żółtka, dodać zapachu, wkońcu zmieszać lekko z masą ubitą pianę z białek, dodać równocześnie drożdże i grysik. Wyłożyć równo na blachę wyłożoną papierem i posmarowaną masłem, posypać powierzchu migdałami, rodzynkami i ziarnistym cukrem, piec wolno w piecu godzinę.

Z moich doświadczeń: tortownica co najmniej o śr. 30 cm (lubi wyłazić), wykładam tylko papierem. Piekę w piekarniku z termoobiegiem co najmniej godzinę, jeżeli ser jest bardzo 'mokry' włączam również pieczenie od dołu, oprócz termoobiegu.

Smacznego :-)

konto usunięte

Temat: wielkanoc!!

Aniu, dziękuje bardz!

za Twój placek serowy jestem gotowa zrobić wiele :):):) Sama eksperymentowałam i wyszedł lepszy ze zwykłego sera sprzedawanego na wagę niż z gotowego, mielonego w kilogramowych opakowaniach.

Dobrze jest wziąć większą blachę, za pierwszym razem wszystko nam uciekło :) prosto do wylizanego do czystości piekarnika Teściowej :):)

Ponieważ nie mogę kaszy manny - dodaję budyń waniliowy / śmietankowy / mąkę ziemniaczaną w tej samej ilości. Wychodzi :)



Wyślij zaproszenie do