konto usunięte

Temat: Na czasie

Pomysły do realizacji teraz. W chwili pisania. Lub niedługo potem.

konto usunięte

Temat: Na czasie

Ogórki małosolne wg Piotra R :)

Woda musi być "odpowiednio" słona. Dodaję do tego obowiązkowy chrzan (korzeń, liscie), koper, czosnek. A potem... zależnie od nastroju - kilka chili, łyżkę miodu, szczyptę albo dwie kminu rzymskiego (przywieziony z Egiptu - bardzo aromatyczny).

Doskonałe są też ukiszone razem z ogórkami słodkie winogrona - świetnie wchodzą z piwem - takie "sweet&sour" :):) Przy okazji ogórki nabierają fajnego smaku - kilka winogron można rozgnieść :)

konto usunięte

Temat: Na czasie

Kalarepka wg Kasi Sz. :)

Obrana kalarepka, sieknięta w słupki 0,5cm x 0,5cm
masło lub delikatny olej, sól, odrobina cukru

Kalarepkę wrzucić na lekko posolony / pocukrzony wrzątek, odrobinę obgotować - ja gotuję krótko, żeby nie sflaczała. Osączyć z wody, podawać z wiórkiem masełka.

Doskonała do ryb lub mięsa.
Ola D.

Ola D.
Kuchnia+/Domo+/Plane
te+

Temat: Na czasie

eklektyczna kawa po turecku parzona według chińskich pięciu przemian:

do tygielka do parzenia kawy wsypać:
zmieloną na pył kawę [ogień]
trochę brązowego cukru [ziemia]
cynamonu [ziemia]
kardamonu [metal]
imbiru - jeśli ktoś ma ochotę [metal]
zalać zimną wodą, odmierzoną ilością filiżanek [woda]

postawić na wolnym ogniu i pilnować.
kiedy kawa zacznie się podnosić, zlać do filiżanek pierwszą warstwę kawy - a właściwie fusów, odstawić na ogień.
zagotowanie i zlewanie kawy do filiżanek powtórzyć w sumie 3 razy.

uwaga - ponieważ przygotowanej w ten sposób kawy już nie należy mieszać (tylko chwilę odczekać, aż fusy opadną), należy na samym początku użyć tyle cukru, ile chcemy w kawie mieć.

a tak przygotowana kawa nadaje się potem świetnie do wróżenia z fusów...
... ale to już na innym forum ;)

konto usunięte

Temat: Na czasie

Strasznie mnie interesuje przyrządzanie potraw zgodnie z zasadami pięciu przemian :) To jest jednorazowy przepis, czy może jesteś w temacie znacznie głębiej i dasz się podpytać?

Spróbuję jej w eksprecie ciśnieniowym m(_ _)m
Ola D.

Ola D.
Kuchnia+/Domo+/Plane
te+

Temat: Na czasie

prawda jest taka, że rzadko gotuję ;)
ale jeśli już coś robię, to staram się zachowywać kolejność przemian.
jajecznica jest bardzo dobrym i prostym przykładem:
gorąca patelnia [ogień]
na patelnię masło [ziemia]
potem jajka [ziemia]
potem odrobina pieprzu [metal]
i dopiero sól [woda]

i dzięki dodatkowi pieprzu w odpowiednim momencie, zamiast przeciętnej jajecznicy mamy jajecznicę wg. pięciu przemian :)
zamiast, albo równocześnie z pieprzem można dodać cebulę, ale ja nie znoszę cebuli w jajecznicy.

aha - oczywiście do ciśnieniowego ekspresu kawa nie może być tak drobno zmielona, jak do tygielka po turecku.

ja posiłkuję się książkami:
GOTOWANIE WG. PIĘCIU PRZEMIAN
ODŻYWIANIE WG. PIĘCIU PRZEMIAN

Barbary Temelie.
i jest to o wiele prostsze, niż się początkowo spodziewałam :)

konto usunięte

Temat: Na czasie

słyszałam o tej książce. Podobno najlepsza z dostępnych na rynku. A może coś wg pięciu przemian, sezonowego, na teraz (lato mamy i warzywa)? Osobiście jajecznicę wolę w chłodniejsze dni :)

zrobię Ci nowy temat, bo jest fascynujący i szkoda go rozpraszać. Najlepiej niech będzie i w przepisach i w dyskusji.Katarzyna Szczepańska edytował(a) ten post dnia 30.07.08 o godzinie 10:04

Następna dyskusja:

bardzo na czasie :))




Wyślij zaproszenie do