konto usunięte
Temat: Freestyle
Tutaj będą przepisy zgodne z duchem SF, ale nie fanatycznie :)Swietnym i lekkim daniem jest fasolka szparagowa duszona z dużą ilością cebuli i czosnku. Potrzebujemy:
(2 porcje)
1 opakowanie mrożonej fasolki 0.5 kg
1 - 2 cebule
4 (lub więcej) ząbków czosnku
1 - 2 Ł oleju
2 - 3 kostki bulionu
Fasolkę kroimy na mniejsze 3-4 cm długości kawałki. Cebulę na pół, wzdłuż, potem znów wzdłuż na dość grube paski i raz w poprzek, paski nie mogą być za długie. Czosnek przeciskamy przez praskę albo siekamy drobno. Olej rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy cebulę i smażymy, niezbyt mocno, nie powinna się zrumienić. Dodajemy pokrojoną fasolkę, trochę wody (1/2 szklanki), kostki bulionowe i czosnek. Przykrywamy pokrywką i dusimy. Aż fasolka zmięknie. Świetna z bułeczką albo jako dodatek do żeberek, mmm...