konto usunięte

Temat: Freestyle

Tutaj będą przepisy zgodne z duchem SF, ale nie fanatycznie :)

Swietnym i lekkim daniem jest fasolka szparagowa duszona z dużą ilością cebuli i czosnku. Potrzebujemy:
(2 porcje)
1 opakowanie mrożonej fasolki 0.5 kg
1 - 2 cebule
4 (lub więcej) ząbków czosnku
1 - 2 Ł oleju
2 - 3 kostki bulionu
Fasolkę kroimy na mniejsze 3-4 cm długości kawałki. Cebulę na pół, wzdłuż, potem znów wzdłuż na dość grube paski i raz w poprzek, paski nie mogą być za długie. Czosnek przeciskamy przez praskę albo siekamy drobno. Olej rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy cebulę i smażymy, niezbyt mocno, nie powinna się zrumienić. Dodajemy pokrojoną fasolkę, trochę wody (1/2 szklanki), kostki bulionowe i czosnek. Przykrywamy pokrywką i dusimy. Aż fasolka zmięknie. Świetna z bułeczką albo jako dodatek do żeberek, mmm...

konto usunięte

Temat: Freestyle

Przepis z kuchni - uwaga - chińskiej, a dokładnie z książki wydanej przez Dialog, którą chyba pozyczyłam komuś i to był ostatni raz kiedy ją widziałam :(

Wygląda na rodzimy, a wcale nie jest.
Ola D.

Ola D.
Kuchnia+/Domo+/Plane
te+

Temat: Freestyle

ojej! mrożona fasolka w chińskiej kuchni???
tak było w oryginale???
jak na Chiny, to zdecydowanie FastFood ;)

konto usunięte

Temat: Freestyle

Nie uwierzę, że osoba z takim potencjałem jak Ty jest tu tylko po to aby narzekać na mrożoną fasolkę!!! :)

Czekam na freestyle'owy przepis :)
Ola D.

Ola D.
Kuchnia+/Domo+/Plane
te+

Temat: Freestyle

nie, ja nie narzekam - cholera, nie leży to w mojej naturze :)
ale jako fan (jeszcze nie fanatyk) gotowania wg. pięciu przemian, jestem "uczulona" na rzeczy i produkty niezgodne z głównymi wytycznymi pp :)

dobra - idę na przepisy, wrzucę coś ulubionego :)

konto usunięte

Temat: Freestyle

OK, to moje pytanie zadanie gdzie indziej jest już odpowiedziane :)

To nie jest przepis wg pięciu przemian, a zwykly przepis kuchni chińskiej. W oryginale fasolka była pewnie świeża... ja ją przygotowuję często w porze, w której świeża jest nieosiągalna :(

I tu uwaga dla siebie na marginesie: potrawy przygotowywane z produktów mrożonych są niezgodne z duchem SF.
Noemi Zielinska

Noemi Zielinska copywriter, visane

Temat: Freestyle

no wlasnie ja bym chetnie poczytala cos o peklowaniu miesa....ale w duchu slowfood, rzecz jasna:)



Wyślij zaproszenie do