Temat: Dlaczego warto?
Pierwszy:
• 1 kg green ume (Japanese plums)
• 1 kg rock sugar
• 1.8 liters white liquor (35% alcohol)
Sterilise a 4 liter glass jar by filling it with boiling water, rinsing and drying carefully. Wash the ume, culling any fruit with bruises or broken skins. Dry the ume and remove the waxy bit in the stem end. Dry the fruit again. Layer ume and sugar in the jar, pour in the liquor. Seal tightly. Upend the jar once a month until the sugar is completely dissolved. The umeshu is drinkable after 6 months, and fully mature at the end of a year.
Drugi:
• 2 lb Green Ume Plum
• 1 1/2 lb Crystal Sugar
• 7 1/2 cups white wine
Thoroughly wash green ume plums and remove the calyxes.
Dry green ume plums using a cotton towel.
Place ume plums in a clean, generously sized jar.
Gently pour in crystal sugar over the green ume plums.
Pour in white wine in the jar.
Tightly seal the jar and store it in a dark, cool place.
Your homemade umeshu will be ready in three months. (Though many sources say the best time to consume umeshu is one year after from this process.
Mnie bardziej smakowało to drugie, bo miało znacznie mniej cukru. I faktycznie smakowało jak wino, a nie jak słodkawa nalewka. = w pierwszym przepisie warto zmniejszyć cukier.
W roli 'Japanee plums" sobrze sprawdzają się zarówno zielonkawe mirabelki jak i w zasadzie każde zielone śliwki. Mój Męzczyzna, bo to jego działka, zrobił jeszcze jedno winko z renklod i uważał, że to ostatnie było najlepsze.