Temat: Single rano...
Stefan J.:
Ależ bardzo proszę :)
Ciasto cienkie na 1 blaszkę (tortową, od tarty, od pizzy):
200 g mąki, 10 g drożdży, 1/2 filiżanki mleka, pół łyżeczki cukru, pół łyżeczki soli, 6 łyżek oleju
Uwaga: mleko i drożdże maja być co najmniej w temperaturze pokojowej, nie z lodówki (mleko najlepiej podgrzać)
Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek, kruszymy drożdże i wsypujemy je, posypujemy cukrem, wlewamy mleko mieszamy aż zrobi się mazia. dosypujemy cukru i soli i mieszamy całość, dodajemy olej i zagniatamy. Jakby było za mało mąki - dodać.
Ciasto odstawiamy na pół godziny, w międzyczasie włączamy piekarnik (zależy jaki kto ma, mój się mniej więcej tyle nagrzewa) i nagrzewamy do 180 stopni.
W międzyczasie robisz sos do pizzy: przecier albo koncentrat pomidorowy (duużo duużo) mieszasz z sokiem cytryny, pieprzem i dużą ilością wyciśniętego przez praskę czosnku. Jak masz ocet balsamiczny to tez dodaj.
Ciasto po wyrośnięciu zagniatasz szybko jeszcze raz, rozpłaszczasz na wysmarowanej tłuszczem blaszce, smarujesz sosem, dodajesz ulubione skladniki, pieczesz kwadrans w 180 stopniach. Smacznego :)
Ja dziś robię z wędzonym kurczakiem, cebulą, kukurydzą i brokułami, na to starty żółty ser. Idę jeść :)