Karina Ciosk - Komorowska

Karina Ciosk -
Komorowska
właściciel agencji
SPINKI, trener w
Akademii Pani Spinki

Temat: nóż i widelec

Kasia S.:
Popieram jedzenie pizzy czy tez kurczaka palcami :) jedzenie jest dla ludzi i dla ich przyjemnosci :)

Bravo :)
Ja zawsze jem pizze palcami, kurczaka rowniez :)
A spaghetti samym widelcem, podobno niszcza sie ładne łyzki :)
Karina Ciosk - Komorowska

Karina Ciosk -
Komorowska
właściciel agencji
SPINKI, trener w
Akademii Pani Spinki

Temat: nóż i widelec

ala l.:
moje pytanie bedzie prawdopodobnie idiotyczne, no ale...
jak 3mac widelec. czy wszystko nakladac na widelec, czy moge sobie tym widelcem 'przekluwac' potrawy i wkaldac do buzi 'dupka' widelca do gory?

pzdr:)

Widelec raczej jest by cos przytrzymac, przekroic, a nie przeklowac i wkladac do buzi :)
Tak samo jak niewiele osob wie,ze prawidlowo je się z widelcem - tzn jego wypukła częścia do gory a nie jak wszyscy jadają odwrotnie.
Czyli tak jak trzymamy widelec tak go kierujemy do ust, sa trudnosci w nakladaniu salatki na taki widelec ale to kwestia wprawy :)

Ale pamietajmy,ze trzeba znac wszytskie te zasady savoir-vivre'u ale nie trzea ich doslownie stosowac poniewaz na codzien mamy do czynienia z obiadkami rodzinnymi czy tylko biznesowymi a to nie to samo co obiad u królowej :) wiec miejsmy poprostu do tego dystans i to zdrowy!
Maciej Ż.

Maciej Ż. Meble biurowe jako
skuteczne narzędzie
pracy:
www.optymal...

Temat: nóż i widelec

Pamiętajmy że zgodnie z zasadami savoir-vivre, w przypadku nakrycia męża/żony in flagranti, w kochanka wbijamy nóż, a w małżonka widelec...

konto usunięte

Temat: nóż i widelec

[author]Maciej

konto usunięte

Temat: nóż i widelec

Mam pytanie, czy będąc w ajzatyckiej restauracji (już nie rozdrabniam na chińskie, japońskie...) Wypada używać eurpejskich sztućców?
Ja w mojej ulubionej dostaję pałeczki i sztućce "europejskie" z samych pałeczek korzystałam raz, jednak wygodniejsze są sztućce.

Ja się jednak rozdrobnię, bo jestem pewna na 100 % tylko w przypadku kuchni japońskiej - w miejscu, gdzie pracowałam japońscy właściciele i obsługa w jednym z obrzydzeniem patrzyli na osoby posługujące się widelcem, jedynym wyjątkiem kiedy było to dla nich dopuszczalne był makaron. W pozostałych przypadkach widelec nie był podawany nawet na życzenie, a jeśli wcześniej został nieopatrznie już podany - do takiej osoby podchodzono, subtelnie to narzędzie odbierano, po czym uczono posługiwania się pałeczkami, a przy braku współpracy zachęcano do jedzenia rękoma.

I to właśnie sama wyniosłam z tego doświadczenia - jako, że sama mam spore manualne problemy z pałeczkami - jak już jem sushi itp. to rączkami ( łapiemy w dwa paluszki, moczymy w sosiku i koniecznie na raz do buzi). smacznego :P

konto usunięte

Temat: nóż i widelec

Maciej Żłobiński
Pamiętajmy że zgodnie z zasadami savoir-vivre, w przypadku nakrycia męża/żony in flagranti, w kochanka wbijamy nóż, a w małżonka widelec...

buhahaha :)

konto usunięte

Temat: nóż i widelec

Alina Ślusarczyk:
Witam,
jestem wlasnie swiezo po szkoleniu z etykiety biznesowej i prosze mi wierzyc, ale opisana wyzej sytuacja jest jak najbardziej stosowna. Noz sluzy do krojenia miesa. Niedopuszczalnym jest natomiast jedzenie warzyw z jego uzyciem....
I kto by pomyslal...

No coz. Czlowiek uczy sie cale zycie :)

dokladnie tak.
Zgodnie z POLSKA kultura noza uzywa sie wylacznie do pokrojenia tego, czego nie da sie pokroic widelcem. Po jego uzyciu noz odklada sie na brzeg talerza lub na koziolki - o ile takowe sa. I je sie widelcem. Krojenie nozem warzyw, ziemniakow, pierogow pochodzi z kultury anglosaskiej, nam obcej.

Spaghetti je sie wylacznie widelcem (lyzka jest uzywana jedynie do wymieszania klusek z sosem, potem sie ja odklada). widelec mozna oprzec o brzeg talerza i w ten sposob nawija sie na niego kluski.
Małgorzata Sawicka:
Kontynuując wątek sztućców do spagetti...

Spotkałam się z opinią, iż łyżkę do spagetti podaje się w zależności od tego jak jest sos. Jeżeli jest to spagetti z sosem np. pesto, to łyżka jest raczej niewskazana. Natomiast gdy mamy pyszny bolonese to łyżka ma służyć do "wybrania" sosu, który pozostał po zjedzeniu makaronu.
Mozna do tgo uzyc lyzki, ale o wiele bardziej elegancko i wlasciwie we wloszech jest tak zwane scarpetta - czyli wytarcie resztek sosu pieczywem. W ogole jest to obowiazujacy standard "czyszczenia" talerzy we Wloszech.

Palcami wolno jesc drob oraz owoce morza (skorupiaki). Potem nalezy palce umyc w wodzie - na ogol podawana jest osobna miseczka (i nie jest to zupa - a widzialam takie sceny w knajpie, jak ktos zaczal to jesc).
Pizza powinna byc jedzona widelcem i nozem, ale szczerze mowiac palcami jest o wiele wygodniej i fajniej.

Acha - paleczkami da sie zjesc wszystko. Trzeba tylko umiec je uzywac. W Chinach czy w japonii, na prowincji, normalnych sztuccow sie nie znajdzie. wiec albo paleczki albo glodowanie.



Wyślij zaproszenie do