Paulina K.

Paulina K. Tego się nie da
ubrać w słowa

Temat: krem pod ciastem francuskim

Kiedyś miałam nie lada problem. W restauracji otrzymałam krem z borowików w miseczce. Nie byłoby w tym nic złego gdyby nie fakt iż od góry całe naczynie pokrywało ciasto francuskie. Przebiłam sie do wnętrza, natomiast miałam ogromny problem ze zjedzeniem pokruszonego ciasta francuskiego ponieważ było ono za duże, na rozstaw mojej "paszczy". No właśnie, jak zjeść zbyt duże kawałki w zupie, kremie nie mieszczące się na łyżce? Walić łyżką po talerzu jak w pamiętnej scenie goniący po stole jajko Gustlik, czy może lepiej podarować sobie i po prostu nie zjeść?
Anna G.

Anna G. Common Sense

Temat: krem pod ciastem francuskim

nie jeść :)
Paulina K.

Paulina K. Tego się nie da
ubrać w słowa

Temat: krem pod ciastem francuskim

Nie zjedzenie też może okazać się nietaktem, bo co jeśli danie przygotowała Pani Domu? :)
Anna G.

Anna G. Common Sense

Temat: krem pod ciastem francuskim

a czy zawsze zjadasz wszystko z talerza? choćby ozdoby: wycinane cuda z marchewki, trawki z pora, sałatę itp? :)

konto usunięte

Temat: krem pod ciastem francuskim

Marchewke i salate tak (bo uwielbiam) :)))))

Pora moze niekoniecznie :)

Zartuje. Bo generalnie Ania ma racje.

Inny przyklad - a jak podaja zurek w chlebie (co sie w knajpach w staropolskim stylu zdarza), to ten chleb (na ogol wydrazony, ale jednak bochenek) jesz?

konto usunięte

Temat: krem pod ciastem francuskim

Maria B.:
Inny przyklad - a jak podaja zurek w chlebie (co sie w knajpach w staropolskim stylu zdarza), to ten chleb (na ogol wydrazony, ale jednak bochenek) jesz?
No pewnie. Tylko trzeba kostkę masła najpierw włożyć do środka. ;P

konto usunięte

Temat: krem pod ciastem francuskim

I plasterek szyneczki :P

konto usunięte

Temat: krem pod ciastem francuskim

i kawałek serka ;]

konto usunięte

Temat: krem pod ciastem francuskim

i zasmażka ;)

Temat: krem pod ciastem francuskim

pokrywka owego chlebka zagryzam zupe, a 'miseczki' nie zjadam.

ale mam zawsze dylemat co do dekoracji. generalnie u mnie wszelakie warzywa i owoce znikaja w okamgnieniu, wiec i dekoracje rowniez - czy to nietakt?
Jacek Wróbel

Jacek Wróbel pracownik
administracyjno-księ
gowy

Temat: krem pod ciastem francuskim

Jeśli ten specjał przygotowała Pani Domu to najlepiej poczekać i zobaczyć jak ona będzie go jadła i z czystym sumieniem spapugować technikę.
Na pewno nie poczuje się urażona sposobem jedzenia. A jeśli zobaczy, że i Ty jesz danie w podobny sposób może być to powodem do rozmowy. Na pewno sympatycznej rozmowy.

Pozdrawiam
Jacek
Jacek Wróbel

Jacek Wróbel pracownik
administracyjno-księ
gowy

Temat: krem pod ciastem francuskim

Inny pomysł jaki przychodzi mi do głowy, to po prostu spytać w jaki sposób należy spożywać tą potrawę.
Pytać i wykazać z pokorą swoją niewiedzę jest czasem grzeczniej niż jeść coś w sposób mogący wywołać śmiech lub urazę.
Choć czasem nowartoskie podejście może wzbudzić uznanie.
Jedno pewne, przy wyborze opcji trzeba zachować zdroworozsądkowe podejście do tematu. Jak w większości spraw.

Pozdrawiam
JacekJACEK WRÓBEL edytował(a) ten post dnia 17.09.08 o godzinie 15:07
Edyta O.

Edyta O. Product Manager,
inżynieria
środowiska, sprzedaż

Temat: krem pod ciastem francuskim

Katarzyna K.:
pokrywka owego chlebka zagryzam zupe, a 'miseczki' nie zjadam.

ale mam zawsze dylemat co do dekoracji. generalnie u mnie wszelakie warzywa i owoce znikaja w okamgnieniu, wiec i dekoracje rowniez - czy to nietakt?
Poza tym, że to nietakt... to ja bym się nie odważyła ich zjeść :)

Mam znajomego szefa kuchni w jednej z warszawskich restauracji, pewnego razu sama zagadnęłam go o kwestię zjadania dekoracji. Dowiedziałam się, że nie powinno ich się jeść, bo jak sama nazwa wskazuje są dekoracjami... a teraz uwaga... przygotowanymi do wielokrotnego użycia (!?). Po oddaniu talerza... dekoracje są myte i podawane kolejnemu gościowi ;))

konto usunięte

Temat: krem pod ciastem francuskim

JACEK WRÓBEL:
Inny pomysł jaki przychodzi mi do głowy, to po prostu spytać w
jaki sposób należy spożywać tą potrawę.
To prawda. Przetrenowane w sytuacji gdy, młodzieńcem będąc, zostałem (jako gość w restauracji) zaopatrzony w cały zestaw rozmaitych narzędzi do rozłupywania kraba. Kto to widział, wie o czym mówię. Pan kelner, zapytany, uprzejmie pospieszył z wyjaśnieniami, a ja nie musiałem się już denerwować, że czegoś nie wiem.

konto usunięte

Temat: krem pod ciastem francuskim

Kto pyta nie bladzi
:)

konto usunięte

Temat: krem pod ciastem francuskim

No dobra, mogłem wcześniej poczytać o krabach. Masz rację.
:D

konto usunięte

Temat: krem pod ciastem francuskim

Eeee, ja o tym, ze jak sie nie wie, to zdecydowanie lepiej zapytac niz szczypcami lapac ziemniaki
:))))Maria B. edytował(a) ten post dnia 17.09.08 o godzinie 16:47

konto usunięte

Temat: krem pod ciastem francuskim

Jasne jasne, już się nie wywijaj..
FYI - Jako osobnik z umysłem częściowo kobiecym, który widział kilka odcinków 'W kamiennym kręgu' oraz 'Mody na sukces', bez pudła wyczuwam wszystkie drugie i trzecie dna. Nieobce mi są także kwestie 'co ona naprawdę chciała przez to powiedzieć' i 'czego w zasadzie nie powiedziała, ale na pewno miała to na myśli'..
:)))

konto usunięte

Temat: krem pod ciastem francuskim

Piotr T.:
Nieobce mi są także kwestie 'co ona naprawdę chciała przez to powiedzieć' i 'czego w zasadzie nie powiedziała, ale na pewno miała to na myśli'..
:)))
Ona jak zawsze - chciala sexu tylko wstydzila sie o tym powiedziec, bo wlasnie zjadala ciasto francuskie z zupy.
:))))))Maria B. edytował(a) ten post dnia 18.09.08 o godzinie 13:00

Następna dyskusja:

"Zdrabnianie" imion w podpi...




Wyślij zaproszenie do