Anna Kozak

Anna Kozak Student, Szkoła
Wyższa Psychologii
Społecznej w
Warszawie

Temat: Jak podawac wino?

Witam wszystkich,
Od jakiegos czasu zastanawia mnie jedna kwestia: jak podawac wino? Pomijam oczywiscie aspekt kulinarny zahaczajacy o dobor win do potraw. Interesuje mnie kazdy etap lub czynność w trakcie podawania, nalewania win. Czy jest on rozny dla roznych plci? (raczej czy nie przyjmuje sie, ze to mezczyzna nalewa wino). Czy podaje sie rozne lampki do roznych rodzajow win?
Pozdrawiam!
Anna Kozak

Anna Kozak Student, Szkoła
Wyższa Psychologii
Społecznej w
Warszawie

Temat: Jak podawac wino?

Dubel sie wkradl :/
zignorujmy :)

konto usunięte

Temat: Jak podawac wino?

szyjką do góry...
a powaznie
oczywiście że są różne kieliszki do różnych win i m.in. sposób serwowania to motywuje ale o tym już chyba gdzieś widziałęm wątek więc zchęcam do poszukania.
pozdrawiam
a tak poza wszystkim to w pierwszym momencie spojrzałęm na zdjęcie i pomyślałem czy aby napewno wiek pozwala ... - taki mały komplement w Twoją stronę ;-) mam nadzieję że nie uraziłem

konto usunięte

Temat: Jak podawac wino?

zawsze schłodzone.

Czerwone też chłodzimy - może nieco mniej niż białe, ale nie ma nic gorszego od ciepłego wina podawanego w lecie w knajpach. No może tylko ciepła wódka :(

Zanim usłyszę coś na temat "podawania w temeraturze pokojowej" przypomnę, o jaki pokój i jaką temperaturę chodziło - dawne budynki zwykle są chłodne, nawet w upalne dni. Temperatura pokojowa to na pewno nie letnie, obrzydliwe na języku wino. CHłodne! ja trzymam w lodówce i białe podaję od razu, czerwone - wyjmuję wcześniej, żeby odetchnęło.

Podajemy w dużych kieliszkach.

zasada jest taka, że powinno się móc przechylić kieliszek do poziomu, aby dobrze obejrzeć barwę na tle obrusu. (obrusa??? nie, obrusu... chyba obrusu...) Duży kieliszek nam na to pozwoli, a ilość między 50 a 100 ml nie powinna się wylać.

Ostatnio nabyłam takie o pojemności 650 ml, ale sadzę się na większe :)

konto usunięte

Temat: Jak podawac wino?

Katarzyna Szczepańska:
Zanim usłyszę coś na temat "podawania w temeraturze pokojowej"
przypomnę, o jaki pokój i jaką temperaturę chodziło - dawne budynki zwykle są chłodne, nawet w upalne dni. Temperatura pokojowa to na pewno nie letnie, obrzydliwe na języku wino.
Całkowita racja. Odpowiednia temperatura dla czerwonego wina to 17-18C.

konto usunięte

Temat: Jak podawac wino?

przy czym słabsze wina zyskują podawane chłodniejsze. Młode, bezpretensjonalne lub po prostu nijakie wina pite schłodzone nie ujawniają aż tak swojej przeciętności jeśli są podane w niższej temeraturze.

Osobiście nie mam nic przeciwko bardzo zwyczajnemu merlotowi, byle chłodnemu i w ładnym szkle.

konto usunięte

Temat: Jak podawac wino?

No i nalewamy 1/3 – max 1/2 kieliszka ...

konto usunięte

Temat: Jak podawac wino?

dla mnie to nawet za dużo :) mam kieliszki 600 ml, albo i 650. no to gdybym nalewała 1/3 - ponad 200 ml :) już nie mówiąc o 1/2 :)

Prosta droga do alkoholizmu :)

restauracje często oszczędzają na szkle i kupują małe, tanie kieliszki, które potem nalewają z meniskiem... okropnie tym grzeszyła rest. Jajo na Zgoda, szkoda, bo mieli fajne winka. Piszę, bo akurat wyjątkowo podawali wino w kieliszkach wielkości naparstka... Podobno nadal grzeszy.
Piotr Zdybel

Piotr Zdybel bardzo ładny opis

Temat: Jak podawac wino?

Witam,
Każde wino (białe, czerwone) ma swoją temperaturę serwowania.
Ogólna zasada, to wino białe, różowe i musujące powinno być schłodzone, czerwone w temperaturze zazwyczaj pokojowej, ale nie koniecznie.
Wiąże się to dość często z bukietem win, zawartością garbników.

Kieliszki oczywiście inne, a to za sprawą logicznego powodu:
- białe wino, kieliszki smukłe i niższe od czerwonego. Wino białe podaje się zawsze w mniejszych ilościach niż czerwone, jako że jest zimne i szybko, rzecz jasna nabiera temperatury otoczenia.
- wino musujące, Champagne, kieliszki smukłe i wysokie, im mniejszy kontakt wina musującego z powietrzem tym oczywiście lepiej, wino wolniej rozgazowuje się.
- wino czerwone, jako że serwujemy je w temperaturze pokojowej, kieliszki większe od białego wina, no i oczywiście możemy serwować je w większych ilościach.

Jeżeli chodzi o serwowanie, zawsze zaczynamy od win najdelikatniejszych, czyli w naszym przypadku białych. Nie doznamy wówczas szoku. Pijąc najpierw mocne czerwone, potem delikatne białe, nie będzie to się miało do niczego, a tylko do zepsucia smaku.

Jeszcze jedna zasada, która przyszła mi do głowy.
Jeżeli kobieta degustuje wino, następną czynnością osoby serwującej jest wyserwowanie wina wszystkim Gościom, nawet mężczyznom, a na końcu osobie degustującej, bez względu na płeć.
Osoba degustująca również przy kończącej się butelce, powinna otrzymać ostatnią porcję, czy też tzw. "dolewkę" :) na końcu.

Mam nadzieję że coś pomogłem:)

Swoją drogą, to o winie można dużo mówić i pisać... ale ze mnie narazie wystarczy.
Pozdrawiam!!!Piotr Zdybel edytował(a) ten post dnia 27.08.08 o godzinie 20:10
Anna G.

Anna G. Common Sense

Temat: Jak podawac wino?

Piotr Zdybel:
Witam,
Każde wino (białe, czerwone) ma swoją temperaturę serwowania.
Ogólna zasada, to wino białe, różowe i musujące powinno być schłodzone, czerwone w temperaturze zazwyczaj pokojowej, ale nie koniecznie.
Wiąże się to dość często z bukietem win, zawartością garbników.


bez dodatków w nawiasie te 3 zdania byłyby idealne :).
wszak bywaja czerwone sztuki, które zaleca sie schłodzić...

i tak:

Wina słodkie i musujące schładzamy przed podaniem do temp. 8 st. C.
Wina białe i różowe wytrawne schładzamy do temp. 12 st. C.
Wina czerwone, lekkie i młode, powinny być podawane w temp. ok. 14 st. C.
Wina czerwone ciężkie podaje się w temp. pokojowej, starając się jednak, by nie było to więcej niż 18 st. C

- zaczynamy od win najlżejszych, a kończymy winami najcięższymi,
- wina białe podajemy jako pierwsze,
- wina wytrawne zawsze przed słodkimi,
- wina młodsze podajemy przed winami starszymi.

Ryby, drób i cielęcina lubią tylko białe wina,
zaś pod woły, sarny, wieprze- jest czerwone wino lepsze,
frukty, deser i łakotki lubią tylko wina słodkie
a szampana wie i kiep: można podczas, po i przed.


Jest to zasadniczy podział (ujęty w wierszyku, którego nauczyła mnie mama ;)),lecz istnieje cała gama win, które trudno jednoznacznie przypisać do rodzaju potrawy czy też chwili podania. Jeśli przygotowaliśmy potrawę, w skład której wchodziło wino – idealnie byłoby podać to samo wino do stołu podczas jej serwowania. Nalewa zawsze gospodarz.Anna Grabowska edytował(a) ten post dnia 10.09.08 o godzinie 04:03
Jarosław S.

Jarosław S. Deputy Project
Manager, Abener
Energia S.A.

Temat: Jak podawac wino?

ostatnio spotkałem się z teorią, że modne jest picie wina takiego jakie się lubi, a nie takiego jakie się powinno pić według powyższego wierszyka ...

i tak jeśli mamy ochotę na białe wino, to wieprzowina w tym nie powinna przeszkadzać ... i odwrotnie oczywiście ...

pzdr,
j

konto usunięte

Temat: Jak podawac wino?

^^ prawda. Ostatnio obserwuje się lekkie rozluźnienie obyczajów w tym temacie. Ale co nas nie zabije.. ;)
Anna G.

Anna G. Common Sense

Temat: Jak podawac wino?

Jarosław Sałamacha:
ostatnio spotkałem się z teorią, że modne jest picie wina takiego jakie się lubi, a nie takiego jakie się powinno pić według powyższego wierszyka ...

i tak jeśli mamy ochotę na białe wino, to wieprzowina w tym nie powinna przeszkadzać ... i odwrotnie oczywiście ...

pzdr,
j


Jakiś czas temu w pociągu relacji Warszawa - Zakopane vis a vis mnie siedział jegomość, który kiełbasę zagryzał sernikiem. W jednej dłoni serniczek w drugiej kiełbaska. Mnie się robiło słabo, ale jestem pewna, że panu smakowało ;). Coż... z pewnością miał ochotę i mu nie przeszkadzało... ;).

konto usunięte

Temat: Jak podawac wino?

Anna Grabowska:

Jakiś czas temu w pociągu relacji Warszawa - Zakopane vis a vis mnie siedział jegomość, który kiełbasę zagryzał sernikiem. W jednej dłoni serniczek w drugiej kiełbaska. Mnie się robiło słabo, ale jestem pewna, że panu smakowało ;). Coż... z pewnością miał ochotę i mu nie przeszkadzało... ;).
Pytanie czy był to serniczek wiedeński? :)
Anna G.

Anna G. Common Sense

Temat: Jak podawac wino?

Ewa A.:
Pytanie czy był to serniczek wiedeński? :)

Był to serniczek z rodzynkami i bardzo smakowity - sądząc po minie zjadającego ;)

konto usunięte

Temat: Jak podawac wino?

Anna Grabowska:
Ewa A.:
Pytanie czy był to serniczek wiedeński? :)

Był to serniczek z rodzynkami i bardzo smakowity - sądząc po minie zjadającego ;)
to daje wytłumaczenie :)
Do wiedeńskiego dodaje się mąkę ziemniaczaną... a ziemniaki i kiełbasa to już lepiej co nie? :D
Anna G.

Anna G. Common Sense

Temat: Jak podawac wino?

Ewa A.:
to daje wytłumaczenie :)
Do wiedeńskiego dodaje się mąkę ziemniaczaną... a ziemniaki i kiełbasa to już lepiej co nie? :D

to brzmi juz prawie jak mielony z ziemniakami i buraczkami ;D
Ewa Szymańska

Ewa Szymańska grafik komputerowy

Temat: Jak podawac wino?

Przestańcie, bo się głodna zrobiłam :).

konto usunięte

Temat: Jak podawac wino?

Witam wszystkich

Wiele osób ma problem z wyborem wina w momencie, kiedy dostaje zaproszenie na obiad lub kolacje, zastanawiając się jakie potrawy będą i jakie najlepiej wino do nich będzie pasowało. W takiej sytuacji najlepiej zabrać czerwone wino, ponieważ w wiekszości przypadków na uroczystych obiadach lub kolacji będzie czerwone mięso (wieprzowina itp). Z drugiej strony czerwone wino ze względu na to, że nie musi być schładzane. W momencie kiedy nie trafiliśmy z czerwonym winem, nie ma się czym przejmować ponieważ gospodarz będzie miał przygotowane swoje własne wino na tą okazję, a nasza butelka zostanie zatrzymana do następnej okazji.

Dodam również,że wino otwieramy w zależności od rocznika. Na każdy rok przypada 15 minut, czyli jeżeli mamy wino, które ma 4 lata otwieramy je godzinę przed spożyciem. Przez ten czas wino zaczyna nabierać swojego bukietu smakowego.

Proszę również pamiętać, że ponad 90% win produkowanych na rynku światowym nie nadaje się do przechowywania i powino być spożyte w ciągu pierwszych 3 lat od produkcji.

Jeszcze inną zasadą jest, że nalewając wino jako gospodarz, nalewamy sobie pierwsi z powodu możliwych resztek od korka, które mogły sie napruszyć przy otwieraniu butelki, a które następnie znajdą się w pierwszym kieliszku do którego nalejemy.

Pozdrawiam,

P.S Proszę pamiętać, że są to tylko zasady, a każdy ma swoje własne obyczaje.

konto usunięte

Temat: Jak podawac wino?

Wydaje się, iż nie ma potrzeby trzymania różnych kieliszków do różnych rodzajów wina. Wina białe, tradycyjnie podaje się w kieliszkach mniejszych niż wina czerwone, być może dlatego, że wiele z nich jest naturalnie aromatycznych i potrzebują mniej wolnej przestrzeni w czaszy – ale jest to tylko konwencja. Inną przyczyną może być fakt, iż wina białe podaje się zdecydowanie schłodzone, a więc nie powinny mieć zbyt dużo czasu na istotną zmianę swojej temperatury, co nie jest aż tak istotne przy winach czerwonych.

Klasyczny kieliszek nadaje się do prawie wszystkich win, ale Król Szampan smakuje lepiej i dłużej zachowuje swoje bąbelki w podłużnym kieliszku tzw. flute, niejednokrotnie zwężającym się ku górze.

Niektórzy, z kolei, wolą pić burgundy w kieliszkach przypominających słoje dla złotych rybek.

Podstawami "prawidłowej" oceny wina zawsze są:

1.Odpowiednia temperatura degustowanych win (10-12 st.C dla białych i 16-18 st.C dla czerwonych)
2.Szkło czaszy kieliszka wykonane z cienkiego, białego tzn. idealnie przeźroczystego szkła, bez żadnych ozdób, najlepiej zwężająca się ku górze aby umożliwić prawidłową ocenę bukietu
3.Czasza kieliszka doskonale wypolerowana
4. Wysokie wina czerwone powinny być zdekantowane (przelane do karafki) na min. 1 godz przed podaniem do stołu ( w tym czasie winno "oddycha" )

pozdrawiam

a

Następna dyskusja:

Asertywnosc - jak sie jej n...




Wyślij zaproszenie do