konto usunięte

Temat: Czerwony barszczyk na miedzynarodowej niwie i...

...zla i dobra opinia czerwonych buraczkow - z niem. "rote Rüber",
"rote Bete" itd...

W telewizji europejskiej - w tym polskiej -
gotowanie robi furore swiatowa we wszelkich srodowiskach
spolecznych.
Niemiecki program "VOX" jako piewszy wpladl na pomysl
bloku o gotowaniu w opakowaniu wytwornym, komercjalnym
i prominentnym od 18 - 20 godziny codzien.
"Das perfekter Dinner" - nalezy do ulubionych programow tej serii.

Co tydzien od pon. do piatku -
spotyka sie inna grupa nieznajomych sobie ludzi by
wydawac dla siebie nieskazitelne przyjecie.
W roznych miastach Niemiec - srodowisko rodowitych
i przybylych Niemcow gotuje ulubione, regionalne
lub extrentyczne dania - dobierajac znakomite trunki.
W towarzystwie kamery od zakupow po prezentacje
i ocene w skali 1-10...
W piatej zwyciesca otrzymuje 1500 €.

Juz ze 3 razy w ostatnich miesiacach prezentowali
amatorzy gotowania rowniez z Polski
jako bioracy udzial - dania polskie...

No - musze przyznac mieszane uczucia...

Wiekszosc z nas umie gotowac.
Zdanie na temat tej czynnosci na codzien czy nawet od niedzieli
w wiekszosci chyba jednak tradycyjnie konserwatywne...

Okazuje sie ze ugotowanie prawdziewie eleganckiego - pysznego
barszczyku - staje sie problemem.
A przedstawienie zle sporzadzanych golabkow jako danie glowne
przez modelke polskiego pochodzenia - nie przysparza
nam na tej niwie miedzynarodowej sympatii....

Obserwuje sie tez negatywne zdanie o czerw. buraczkach -
to chyba z czasow komunistycznych prekazywane pokoleniami -
z trudem toruje sobie to warzywo droge na stoly
europejskie...

Jak nie slusznie kazdy z nas wie.
Jak to zmienic - niestety nie do konca wiadomo...

Czerwony barszczyk moze i bywa jednym z najwykwintniejszych
dan narodowych - czy czysty, z krokietem, fasola, ziemniakiem.
uszkami czy pierogami o roznym wypelnieniu -
starajmy sie go jak najlepiej prezentowac -
np. przy swiecie, codziennie....
Moze naszs latorosl ktora za min przepada -
zrobi kariere miedzynarodowa i do stylu
wielkiego swiata bedzie nalezalo gotowanie ...

Tak wowczas ten smakolyk mialby szanse pobic zupe z krabow,
cebulowa czy z dyni - na glowe...!
Ryszard Sawicki

Ryszard Sawicki pisarz, tłumacz,
artysta, były
nauczyciel
akademicki

Temat: Czerwony barszczyk na miedzynarodowej niwie i...

Barszcz to moja ulubiona zupa, ktora przypomina nie tylko swieta, ale i osoby, ktore ja wspaniale gotowaly, zgodnie ze starymi przepsiami... osoby, ktorych juz nie ma wsrod nas. Dziekuje za wspomnienie na forum! Ryszard



Wyślij zaproszenie do