Anna S.

Anna S. Pasjonat HR

Temat: Co z tym glutenem?

Witam rodziców.

Mam taki problem....

Na aktualnym schemacie żywieniowym z 2007 roku karzą wprowadzać gluten dla dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym najpóźniej, gdy skończy 6 miesięcy, natomiast moja teściowa- dietetyk z 30-letnim stażem mówi, że generalnie te badania nie zostały zakończone , nadal trwają i lepiej podawać od 9 miesiąca...a ja już zgłupiałam...

Bo np na obiadkach Babydream z Rossmana to gluten jest podawany b.wcześnie...a na obiadkach np Bobovity nawet po 6 miesiącu raczej go nie ma w składzie...

Co o tym myślicie? Jak wy wprowadzaliście?Anna S. edytował(a) ten post dnia 22.11.12 o godzinie 21:16

konto usunięte

Temat: Co z tym glutenem?

Teściowa... Poważna sprawa... Pogadaj z pediatrą, albo dwoma. Ja już nie pamiętam w którym dokładnie miesiącu coś podawaliśmy, ale było tego po trochę co parę dni i patrzyliśmy czy nic się nie dzieje. Na pewno nie było to tak późno jak 9 miesiąc.
Kasia W.

Kasia W. Project Manager,
analityk; spec od
rozwiązań
niemożliwych

Temat: Co z tym glutenem?

Jestem na etapie wprowadzania glutenu u Kajtusia. A w zasadzie nie wprowadzania już a normalnego podawania posiłków glutenowych (kaszek pszennych, pieczywa, herbatników). Ma 9,5 m-ca.
Dostawał kaszkę pszenną z mlekiem modyfikowanym od 6 m-ca (miarka kaszki pszennej na porcję mleka 1 raz dziennie). Taka "szczepionka" zalecona mi przez moją pediatrę.
Dziś Kajtuś zjada normalne pieczywo i nic mu nie jest.

konto usunięte

Temat: Co z tym glutenem?

A przepraszam- z ciekawości: po co te cyrki z glutenem? czemu nie można normalnie karmić dziecka?
nie znam się, poważnie pytam :)

konto usunięte

Temat: Co z tym glutenem?

Taka nowa moda, bo ktoś musi wziąć pieniądze za publikację naukową...
Anna S.

Anna S. Pasjonat HR

Temat: Co z tym glutenem?

Nie chodzi o kasę...

Stosunkowo wczesne wprowadzanie niewielkiej (ok. 1/2 łyżeczki raz dziennie) porcji glutenu ma na celu zmniejszenie ryzyka związanego z występowaniem choroby trzewnej (celiakii), która jest spowodowana reakcją alergiczną na gluten. Naukowcy twierdzą, że podawanie glutenu w małych ilościach począwszy od 5. miesiąca życia, działa jak naturalna szczepionka i może chronić przed rozwinięciem się celiakii.

Ja jako dziecko byłam na diecie bezglutenowej, bo zwracałam posiłki które gluten zawierały, więc pytam żeby mojemu dziecku oszczędzić takich akcji.
Kasia W.

Kasia W. Project Manager,
analityk; spec od
rozwiązań
niemożliwych

Temat: Co z tym glutenem?

Karolina Ł.:
A przepraszam- z ciekawości: po co te cyrki z glutenem? czemu nie można normalnie karmić dziecka?
nie znam się, poważnie pytam :)
Bo gluten uczula.
I dzieci źle go znoszą - szczególnie na początku.

konto usunięte

Temat: Co z tym glutenem?

Moja znajoma, która jest pediatrą z bardzo długim stażem, mówiła mi, że kiedyś wprowadzano gluten już w 3 miesiącu, ale okazało się, że to za wcześnie, gdyż mnóstwo dzieci chorowało. Dlatego wprowadzono zmianę na 9 miesiąc chyba, a obecnie wytyczne mówią, że najwłaściwszy czas to 5/6 miesiąc, o ile dobrze pamiętam.
Natomiast mój syn z powodu nietolerancji białka dostał zalecenia od pediatry by gluten wprowadzić dopiero w 9/10 miesiącu.
Anna S.

Anna S. Pasjonat HR

Temat: Co z tym glutenem?

Czyli jak widzę generalnie sprawa bardzo indywidualna. Podawać i obserwować....?
Kasia W.

Kasia W. Project Manager,
analityk; spec od
rozwiązań
niemożliwych

Temat: Co z tym glutenem?

Anna S.:
Czyli jak widzę generalnie sprawa bardzo indywidualna. Podawać i obserwować....?
dokładnie tak

Następna dyskusja:

kojec-co o tym sadzicie?




Wyślij zaproszenie do