Piotr Flis

Piotr Flis Właściciel, Studio
Kropka Piotr Flis
Architekt

Temat: Restauracja/knajpa ... początki

Witam,

Gorąco zachęcam Wszystkich, którzy planują otworzyć własną restaurację lub sushi bar, do współpracy z projektantem.
Architekt pozwoli Państwu na sprawdzenie lokalu pod kątem potrzeb i właściwych przepisów ppoż, sanepid i bhp.
My zawsze współpracujemy z technologiem i rzeczoznawcami ppoz, bhp, sanepid.
Takie fachowe doradztwo, pozwala zaoszczędzić czas, pieniądze i wiele rozczarowań w trakcie otwarcia i odbioru służb miejskich.

pozdrawiam
Piotr Flis

STUDIO KROPKA PIOTR FLIS ARCHITEKT
Architektura & Project Management

Biuro:
02-620 Warszawa, ul. Puławska 98 lok. 20
M: 0 663 778499
F: (22) 844 05 49
E: piotr.flis@studio-kropka.pl
W: http://studio-kropka.pl
Marcin Garsztka:
Witam,

Mam tyci problem :) Spełniam swoje marzenie i zabieram się za własną knajpę. Generalnie moim problemem jest przebrnięcie przez całą drogę urzędniczo-sanepidowo-pożarniczą ...

Ale po kolei:

Dysponuję lokalem ok 125 m2 do remontu - piwnica. Zakres prac już ustalony i wstępnie skosztorysowany. Ale ... i tu zaczynają się schody ...

- Czy jedna łazienka wystarczy, jeśli w lokalu będzie 50 miejsc ?
- Jakie rzeczy podstawowe muszę zakupić jeśli nastawiam się na dania z grilla węglowego? (z gazu rezygnuję ze względu na ograniczenia lokalowe - miejsce).
- Czy w jednej lodówce można trzymać jednocześnie mięso i warzywa?

Generalnie każda porada będzie mi na rękę :)

Z góry dziękuję za wszelkie nawet krytyczne uwagi :)

Temat: Restauracja/knajpa ... początki

Bożena Horzela:
ja również jestem w trakcie otwierania restauracji i dla mnie to też jest nowy temat. Głównie mam problem z wyborem sprzętu kuchennego (piece, chłodziarki, lady chłodnicze i grzewcze) oraz barowego (ekspres, kostkarka). czy moglibyście polecić mi jakieś sprawdzone firmy bądź dystrybutorów tego sprzętu.
Witam,
Jeśli poszukuje Pani dobrego i sprawdzonego sprzętu to polecam Firmę Zu-Shi http://www.zu-shi.pl/. Firma ta zajmuje się zarówno wyposażeniem lokalu jak i wyszkoleniem kucharzy a także przygotowaniem menu.

Pozdrawiam
Grzegorz K.

Grzegorz K. Key Account Manager,
Menedżer ds.
Kluczowych Klientów

Temat: Restauracja/knajpa ... początki

Grzegorz K.:
Polecam firmę CONSTANS z Poznania
http://www.constans.com.pl/
Bożena Horzela:
ja również jestem w trakcie otwierania restauracji i dla mnie to też jest nowy temat. Głównie mam problem z wyborem sprzętu kuchennego (piece, chłodziarki, lady chłodnicze i grzewcze) oraz barowego (ekspres, kostkarka). czy moglibyście polecić mi jakieś sprawdzone firmy bądź dystrybutorów tego sprzętu.

Czy temat jest jeszcze aktualny ?
Katarzyna Mościcka

Katarzyna Mościcka Asystentka ds.
organizacji szkoleń,
Pure Mind

Temat: Restauracja/knajpa ... początki

Zapraszamy do udziału w projekcie MÓJ START UP – WARSZTATY WSPIERAJĄCE ROZWÓJ BIZNESU
Planujesz swój biznes, ale nie wiesz jak się do tego zabrać?
Masz wiele pytań i zbyt wiele wątpliwości?
A może marzysz o własnym interesie, bo masz dość pracy na etacie?
Właśnie znalazłeś rozwiązanie! Zapraszamy do udziału w warsztatach - MÓJ START UP
Absolutna nowość na polskim rynku. Trenerzy, z którymi współpracujemy to starannie wyselekcjonowani BIZNESMENI oraz PRAKTYCY, którzy odnieśli zawodowy sukces zarówno na polskiej, jak i międzynarodowej arenie biznesu.
PO ZAKOŃCZENIU WARSZTATÓW POSIĄDĄ PAŃSTWO PRAKTYCZNĄ WIEDZĘ W ZAKRESIE ZAKŁADANIA ORAZ EFEKTYWNEGO PROWADZENIA BIZNESU W DANEJ BRANŻY, UCZĄC SIĘ OD NAJLEPSZYCH!
ZYSKAJ CENNĄ WIEDZĘ OD KLUCZOWYCH GRACZY ORAZ EKSPERTÓW POLSKIEGO BIZNESU!

Każdy, kto kiedykolwiek miał do czynienia z branżą gastronomiczną, z pewnością zgodzi się, iż jest to jedna z najtrudniejszych gałęzi rynku. Nie ma jednak nic bardziej satysfakcjonującego niż prowadzenie Restauracji, z której wychodzą zadowoleni Klienci. Dzięki naszym warsztatom, dowiedzą się Państwo jak stworzyć i zarządzać miejscem, które będzie połączeniem doskonałej kuchni i rentownego biznesu. W trakcie warsztatów dowiesz się jak postępować, by podczas procesu otwierania nowej inwestycji popełnić, jak najmniej błędów, które mogę wpłynąć na rentowność obiektu oraz zasadność otwierania go w ogóle.

Zapraszamy do udziału w warsztatach
MÓJ STARTUP – Restauracja. Warsztaty odbędą się 12 kwietnia w Warszawie.

Do udziału w projekcie, zapraszamy osoby, które zamierzają otworzyć restaurację, bar, punkt gastronomiczny, a także obiekty hotelowe. Warsztaty dedykujemy również obecnym właścicielom omawianych inwestycji oraz menedżerom restauracji i obiektów hotelowych.
Kluczowe elementy, które zostaną omówione podczas warsztatów:
• Wyszukiwanie dogodnej lokalizacji - kryteria
• Współpraca z projektantem
• Przygotowanie technologii
• Praca nad listą kontrahentów i podwykonawców
• Przygotowanie schematu organizacyjnego
• Wybór programu gastronomicznego
• Przygotowanie ofert i menu
• Marketing oraz ogłoszenia prasowe
• Przygotowanie księgi jakości i standardów obsługi gości
• Przygotowanie regulaminu pracy i HACCP
• Opracowanie systemu motywacyjnego i lojalnościowego
• Rekrutacja, badania selekcyjne kandydatów
• Przygotowanie szkoleń dla pracowników, personelu restauracji i kuchni
• Ustawienia stołów – symulacja komputerowa
Trener:

JAROSŁAW WALCZYK - kucharz z wykształcenia i zamiłowania, należy do czołówki najlepszych i najbardziej rozpoznawalnych mistrzów kulinarnych w kraju. Swoją karierę zawodową rozpoczął na morzu, gdzie pełnił funkcję ExecutiveChef’a największego armatora linii promowych Stena Line. Po piętnastu latach zszedł na ląd i przyjął stanowisko Dyrektora Gastronomii Hotelu Nadmorskiego w Gdyni. Po czterech latach został Dyrektorem Gastronomii w Zamku Książ, a do grudnia 2008 roku był Dyrektorem Gastronomii Hotton Hotelu w Gdyni. Od 2010 roku dyrektorem Hotelu Lisewskiego Dworu. Od 2013 właścicielem restauracji. Od 2002 roku prowadzi firmę, która prowadzi konsultacje w zakresie modernizacji i konsultacji przy otwieraniu hoteli i restauracji. Należy do kapituły Fundacji Klubu Szefów Kuchni, która zrzesza najwybitniejszych kucharzy i w ramach jej działalności aktywnie uczestniczy we wszystkich najważniejszych wydarzeniach kulinarnych w kraju. Zasiada w jury oceniającym talenty kulinarne na festiwalach i konkursach w Polsce i poza jej granicami. W przeszłości wielokrotnie sam zdobywał wysokie noty, które wkrótce miały przyczynić się do osiągnięcia najwyższej klasy kunsztu kulinarnego.
Najlepsi praktycy biznesu w Polsce. Efektywny start w wymarzonej branży!

Więcej informacji o projekcie uzyskacie Państwo pod adresem:
http://restauracja.puremind.pl

konto usunięte

Temat: Restauracja/knajpa ... początki

Powiem tak, ja robiłem kuchnie pod sanepid to konsultowałem się z tą firmą: http://speedwall.pl
są dobrzy bo robią wycenę. Specjalizują się w rozwiązaniach higienicznych.

Temat: Restauracja/knajpa ... początki

początki zawsze są trudne ;) ale z pomocą takich bezpłatnych aplikacji jak np https://barfitter.net zawsze jest trochę łatwiej to ogarnąć :)
Paweł Joczewski

Paweł Joczewski Pilot Liniowy,
Własna działaność

Temat: Restauracja/knajpa ... początki

W mojej opinii warto poświęcić więcej uwagi na ofertę firmy aaatech.pl jeżeli będziecie kompletowali wyposażenie do swojej restauracji. Można znaleźć u nich między innymi wysokiej jakości płyty żeliwne grillowe http://aaatech.pl/plyta-zeliwna-grillowa-gazowa-grill-... o rozmiarze 70 cm x 50 cm dobrej mocy i porządnie wykonana pół ryflowana i pół płaska

Temat: Restauracja/knajpa ... początki

Według mnie istotne jest to, aby bez problemów prowadzić biznes, a przy tym pomoże na pewno księgowa. W Warszawie jest biuro rachunkowe https://www.adamus.net.pl/, myślę, że z nimi warto podjąć współpracę

Temat: Restauracja/knajpa ... początki

Jeśli w menu macie lub planujecie dania rybne lub z owocami morza to trzeba koniecznie zatroszczyć się o dobrego dostawcę. Ja polecam https://fierseafood.com/ . Z 25-letnią tradycją, Fier Seafood to nie tylko dostawca, ale również strażnik świeżości. Ich pełna kontrola nad łańcuchem dostaw jest kluczem do utrzymania doskonałego standardu produktów. Ponadto, indywidualne podejście do klientów i programy lojalnościowe sprawiają, że zakupy u nich są bezproblemowe i przyjemne.

Temat: Restauracja/knajpa ... początki

Najważniejsze problemy z gastro w postaci kawiarni to lokalizacja,lokalizacja,lokalizacja....

Duże znaczenie ma też wyposazenie kuchni:
https://kartuzy.info/artykul/jaki-rodzaj-piekarnika/153...

Na stronie jest wiele porad na temat wyboru piekarnika oraz innego sprzętu do restauracji.
Piotr Walicki

Piotr Walicki CEO, Conne It

Temat: Restauracja/knajpa ... początki

Nowoczesnym sprzętem do sprzątania są na pewno myjnie parowe Fortador. Sprzęt jest wydajny, generuje gorącą parę, która dociera w różne zakamarki, usuwa trwałe zabrudzenia, czyści powierzchnie, a także ma właściwości dezynfekujące. Polecam sprawdzić na https://fortador.com/pl/strona-glowna/
Olek Marcinek

Olek Marcinek Specjalista ds.
sprzedaży, SX

Temat: Restauracja/knajpa ... początki

Myślę, że w wielu lokalach gastronomicznych potrzebne będą opakowania na dania na wynos, a także sztućce i naczynia jednorazowe. Obecnie całe takie wyposażenie można zamawiać online, istnieje wiele sklepów i hurtowni internetowych. Jednym z nich jest Sklep z opakowaniami Warszawa, środki do czyszczenia - Królpak https://krolpak.pl/

Następna dyskusja:

Restauracja " U Barssa " Me...




Wyślij zaproszenie do