konto usunięte
konto usunięte
Temat: Restauracja od środka
.Michał P. edytował(a) ten post dnia 06.09.09 o godzinie 00:24Rafał Sanetas Szef kuchni
Temat: Restauracja od środka
"z moich obserwacji wynika że lokalizacja wcale nie jest decydująca" niestety muszę Cię zmartwić ale pierwsze co się robi to sprawdza się czy miejsce jest odpowiednie i uwierz mi że mimo że to ludzie tworzą klimat w restauracji to niestety oni nie przyciągną ludzi :) co do szefa kuchni,taki ktoś może nie mieć za dużego pojęcia i wystarczy go dobrze wypromować i poprzeć -patrz właściciel a ludzie i tak będą musieli dla niego pracować,następna sytuacja może być taka że szef jest ok i ma pomysły ale ludzi odpowiednich do wykonania jego pomysłów nie znajdzie się odpowiednich w Warszawie jest naprawdę ciężko o dobrego kucharza i trzeba zmontować sobie dobrą ekipę za dobre pieniądze żeby Ci coś dobrego z tego wyszło w innym wypadku nici z Twojego planu bo każdy młody bez doświadczenia chce na początek od 1500 do 2000 a nawet nie umie kroić więc uwierz mi jest ciężko...poczytaj sobie fora gastronomiczne i zobaczysz że większość ludzi nie lubi natrętnych kelnerów którzy mają wmontowane w głowę że ma iść "up selling" dla restauracji...ze swojego doświadczenia muszę powiedzieć że 9 lat temu cieszyła mnie ta praca teraz nie mam za dużego pola manewru,czasy niestety się zmieniły i to nie w tą dobrą stronę. Jedyna pozytywna rzecz jest taka że większość kucharzy wyjechała i są większe zarobki. Ja jak zaczynałem w 99 to zarabiałem 900 zł teraz małolat żąda na start pensji z kosmosu nie potrafiąc zrobić nic łącznie z przygotowaniem zwykłego obiadu pracowniczego.. pzdrps:lokalizacja jest bardzo ważna,nawet jeśli są knajpy które nie mają takowej a prosperują już parę ładnych lat i trzymają się całkiem dobrze.
Piotr
Z.
Manager/Wlasciciel/O
dkrywca i zdobywca
Temat: Restauracja od środka
Witam,na początek przepraszam za brak co niektorych polskich liter.Z mojego punktu widzenia, nie zawsze wystarcząy"postawic" własciciela z zaangażowaniem. Tak długo jak własciciel nie ma doswiadczenia w branży restauracyjnej tak długo działanie jego pomysłow wygasnie po jakims czasie. Z doswiadczenia wiem, że wielu włascicieli ma bardzo dużo pomysłów, które nie do końca pomagają a wręcz czasami przeszkadzają. Ważny jest manager restauracji z doswiadczeniem w prowadzeniu restauracji i ze zdolnoscią realizowania pomysłów własciciela.
Bardzo ważne jest menu i ceny dań które są serwowane w restauracji. Bardzo ważne jest przewidzenie budżetu jakim operują twoi przysli klienci i zaspokojenie ich potrzeb. Jesli ugotujesz wspaniałe jedzenie sprzedasz je i wprowadzisz usmiech na twarzy swojego klienta, wtedy mozesz mówic o sukcesie. Lokalizacja - jest ważna. Zwłaszcza jesli nastawiasz sie na business lancze. Jesli chcesz zeby każdego wieczoru przychodziły do ciebię rodziny i ludzie którzy nie mają czasu gotowac wtedy ważne jest miec miejsce wygodne pod względem dojazdu, komunikacji miejskiej i mozliwie jak najwięcej miejsc parkingowych w okolicy.
Szef kuchni i manager retauracji powinni byc w pełni odpowiedzialni za prowadzenie restauracji. Ich obu harmonia jest najważniejsza. Jesli te dwie osoby są w stanie stworzyc zespół? Wtedy nie musisz sie martwic o nic i pozostaniesz tylko włascicielem z popularną restauracją.
Powodzenia
Podobne tematy
-
Restauracja i Restauratorzy » Restauracja " U Barssa " Menu świąteczne -
-
Restauracja i Restauratorzy » Restauracja XXI wieku -
-
Restauracja i Restauratorzy » Poszukuję firmy zainteresowanej najmem lokalu w... -
-
Restauracja i Restauratorzy » Dobra restauracja Szczecin -
-
Restauracja i Restauratorzy » Dobra restauracja w Gdańsku -
-
Restauracja i Restauratorzy » Jaka restauracja z Gdańska ? -
-
Restauracja i Restauratorzy » Restauracja Brzeg -
-
Restauracja i Restauratorzy » RESTAURACJA TORUŃ -
-
Restauracja i Restauratorzy » Do sprzedania restauracja/klub -
-
Restauracja i Restauratorzy » Do wynajęcia restauracja / klub - Warszawa Stare Miasto !!! -
Następna dyskusja: