Jerzy
Wichtowski
specjalista ds.
finansów
Temat: Ozonowana woda - doskonała czystość i oszczędność
Ozon (czyli po prostu O3 – trójatomowy tlen) jest jednym z najsilniejszych niszczycieli bakterii. Ozon rozpuszczony w wodzie to doskonale skuteczny środek do dezynfekcji i dezynsekcji; po jego użyciu nie ma żadnych pozostałości chemicznych, smaku ani zapachu (jedyny środek „uboczny” to przecież tlen).Już 20 – sekundowe użycie ozonowanej wody niszczy wszystkie bakterie, w tym coli, gronkowca i salmonelli.
Ozonowana woda stosowana w trakcie przygotowywania żywności, zabija bakterie, wirusy i pasożyty oraz rozkłada pestycydy na powierzchni żywności, spowalniając procesy psucia i przedłużając okres przydatności do spożycia.
Umyte – przy użyciu ozonowanej wody – naczynia i urządzenia kuchenne są sterylnie czyste. To samo dotyczy oczywiście higieny osobistej personelu (zatrucia pokarmowe to w dużej mierze skutek brudnych rąk). Szacuje się, że oszczędności kosztów wynikające ze zmniejszonego zużycia ciepłej wody (bo mamy przecież wodę ozonowaną) wynoszą od 50 do 80% a zakupy środków czyszczących (detergentów) są niższe o 80%.
Ozonowana woda zrewolucjonizowała procesy przygotowania żywności w Stanach Zjednoczonych, Australii, Azji i części Europy. Czas najwyższy aby i u nas też znalazła szerokie zastosowanie. Liczę na odzew i dyskusję. Mam też nadzieję, że ktoś będzie chciał spróbować.