Jerzy Wichtowski

Jerzy Wichtowski specjalista ds.
finansów

Temat: Ozonowana woda - doskonała czystość i oszczędność

Ozon (czyli po prostu O3 – trójatomowy tlen) jest jednym z najsilniejszych niszczycieli bakterii. Ozon rozpuszczony w wodzie to doskonale skuteczny środek do dezynfekcji i dezynsekcji; po jego użyciu nie ma żadnych pozostałości chemicznych, smaku ani zapachu (jedyny środek „uboczny” to przecież tlen).
Już 20 – sekundowe użycie ozonowanej wody niszczy wszystkie bakterie, w tym coli, gronkowca i salmonelli.
Ozonowana woda stosowana w trakcie przygotowywania żywności, zabija bakterie, wirusy i pasożyty oraz rozkłada pestycydy na powierzchni żywności, spowalniając procesy psucia i przedłużając okres przydatności do spożycia.
Umyte – przy użyciu ozonowanej wody – naczynia i urządzenia kuchenne są sterylnie czyste. To samo dotyczy oczywiście higieny osobistej personelu (zatrucia pokarmowe to w dużej mierze skutek brudnych rąk). Szacuje się, że oszczędności kosztów wynikające ze zmniejszonego zużycia ciepłej wody (bo mamy przecież wodę ozonowaną) wynoszą od 50 do 80% a zakupy środków czyszczących (detergentów) są niższe o 80%.
Ozonowana woda zrewolucjonizowała procesy przygotowania żywności w Stanach Zjednoczonych, Australii, Azji i części Europy. Czas najwyższy aby i u nas też znalazła szerokie zastosowanie. Liczę na odzew i dyskusję. Mam też nadzieję, że ktoś będzie chciał spróbować.
Radek P.

Radek P. Pharmaceutical
packaging
development and
market development

Temat: Ozonowana woda - doskonała czystość i oszczędność

Temat ciekawy. Czy wiesz gdzie można kupić ozonowaną wodę lub chyba bardziej urządzenie do jej ozonowania?
Jerzy Wichtowski

Jerzy Wichtowski specjalista ds.
finansów

Temat: Ozonowana woda - doskonała czystość i oszczędność

Temat - według mojej wiedzy - jest w Polsce nowy. Nie wiem czy ktoś w naszym kraju sprzedaje (lub wykorzystuje) urządzenia do ozonowania wody. To dziwne, mając na uwadze, że zastosowanie tej technologii - jak wynika z wiadomości zawartych na stronach internetowych - jest (na świecie)dość wszechstronne. To nie tylko gastronomia (której dotyczy mój post) ale także przechowywanie i przetwórstwo żywności, rolnictwo i hodowla, przemysł medyczny i gospodarstwo domowe. Firma, z którą współpracuję (nazwy nie wymieniam, z oczywistych względów) posiada na ten temat bardzo zaawansowaną i unikalną wiedzę. Jeśli interesują Cię szczegóły (np. dotyczące zakupu urządzeń do ozonowania wody) proszę o informację na moją skrzynkę yuwich@op.pl.

Temat: Ozonowana woda - doskonała czystość i oszczędność

jerzy wichtowski:
Ozon (czyli po prostu O3 – trójatomowy tlen) jest jednym z najsilniejszych niszczycieli bakterii. Ozon rozpuszczony w wodzie to doskonale skuteczny środek do dezynfekcji i dezynsekcji; po jego użyciu nie ma żadnych pozostałości chemicznych, smaku ani zapachu (jedyny środek „uboczny” to przecież tlen).
Już 20 – sekundowe użycie ozonowanej wody niszczy wszystkie bakterie, w tym coli, gronkowca i salmonelli.
Ozonowana woda stosowana w trakcie przygotowywania żywności, zabija bakterie, wirusy i pasożyty oraz rozkłada pestycydy na powierzchni żywności, spowalniając procesy psucia i przedłużając okres przydatności do spożycia.
Umyte – przy użyciu ozonowanej wody – naczynia i urządzenia kuchenne są sterylnie czyste. To samo dotyczy oczywiście higieny osobistej personelu (zatrucia pokarmowe to w dużej mierze skutek brudnych rąk). Szacuje się, że oszczędności kosztów wynikające ze zmniejszonego zużycia ciepłej wody (bo mamy przecież wodę ozonowaną) wynoszą od 50 do 80% a zakupy środków czyszczących (detergentów) są niższe o 80%.
Ozonowana woda zrewolucjonizowała procesy przygotowania żywności w Stanach Zjednoczonych, Australii, Azji i części Europy. Czas najwyższy aby i u nas też znalazła szerokie zastosowanie. Liczę na odzew i dyskusję. Mam też nadzieję, że ktoś będzie chciał spróbować.
zanim zaczniesz powtarzać bzdury, doducz się chemii i fizyki na poziomie szkoły średniej i nie wciskaj ludziom kitu...
pozdr. mfsMichał Filip Sobański edytował(a) ten post dnia 03.09.10 o godzinie 12:58
Jerzy Wichtowski

Jerzy Wichtowski specjalista ds.
finansów

Temat: Ozonowana woda - doskonała czystość i oszczędność

Szanowny i miły MFS !
Zanim ja (jak piszesz) "doduczę się" fizyki i chemii proszę Cię uprzejmie o wskazanie co w moim poście jest (w rozumieniu wymienionych dziedzin) "bzdurą i wciskaniem ludziom kitu". Mam nadzieję, że to zrobisz bo jak się powiedziało A to wypada być odważnym i spróbować wykrztusić następne litery alfabetu.
Rozpoczynając wątek ozonowanej wody zależało mi na tym, aby zainteresować uczestników forum tematem, który na świecie rozwija się całkiem nieźle a u nas dopiero "raczkuje". Przypomnę tu artukuł z "Polityki" sprzed kilku miesięcy pt. "Król ozonu".
Nie miałem zamiaru robić naukowego i szczegółowego wykładu nt. ozonu, jego właściwości i zastosowań gdyż uznałem, że dla właścicieli restauracji nie ma to większego znaczenia. Ważne są efekty i na tym się skupiłem. Jeśli uważasz, że powinniśmy poprowadzić dyskusję na płaszczyźnie nauki to jestem gotów i oczekuję na Twoją (merytoryczną) odpowiedź. I mam nadzieję, ze nie znudzi to reszty forumowiczów zainteresowanych tym wątkiem. pozdrawiam.

Temat: Ozonowana woda - doskonała czystość i oszczędność

jerzy wichtowski:
Szanowny i miły MFS !
Zanim ja (jak piszesz) "doduczę się" fizyki i chemii proszę Cię uprzejmie o wskazanie co w moim poście jest (w rozumieniu wymienionych dziedzin) "bzdurą i wciskaniem ludziom kitu". Mam nadzieję, że to zrobisz bo jak się powiedziało A to wypada być odważnym i spróbować wykrztusić następne litery alfabetu.
Rozpoczynając wątek ozonowanej wody zależało mi na tym, aby zainteresować uczestników forum tematem, który na świecie rozwija się całkiem nieźle a u nas dopiero "raczkuje". Przypomnę tu artukuł z "Polityki" sprzed kilku miesięcy pt. "Król ozonu".
Nie miałem zamiaru robić naukowego i szczegółowego wykładu nt. ozonu, jego właściwości i zastosowań gdyż uznałem, że dla właścicieli restauracji nie ma to większego znaczenia. Ważne są efekty i na tym się skupiłem. Jeśli uważasz, że powinniśmy poprowadzić dyskusję na płaszczyźnie nauki to jestem gotów i oczekuję na Twoją (merytoryczną) odpowiedź. I mam nadzieję, ze nie znudzi to reszty forumowiczów zainteresowanych tym wątkiem. pozdrawiam.
ok, to merytorycznie :))))))
1. dobrze rozpuszczalny w wodzie :))), co to znaczy wg Ciebie?
2. ile czasu wg Ciebie woda ozonowana ma swoje właściwości bakteriobójcze?
2a. Jaki jest koszt wg Ciebie 1L ozonowanej wody :) ?
3. dyrektywa UE, która weszła w życie w styczniu 2010r.
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=...
3a. chodzi o skutki zdowotne dla ludzi, ozon jest szkodliwy dla płuc ...
4. kamuflujesz się pod prawie ukrytym profilem... dane: nip, regon, wtedy rozmowa jest warta świeczki... sprzedajesz ozonatory made in china?
pozdr. mfsMichał Filip Sobański edytował(a) ten post dnia 04.09.10 o godzinie 12:24
Jerzy Wichtowski

Jerzy Wichtowski specjalista ds.
finansów

Temat: Ozonowana woda - doskonała czystość i oszczędność

Szanowny Kolego MFS !
Przepraszam, że nie odzywałem się przez jakiś czas, ale wykorzystywałem resztki urlopu. Bez komputera. Odpowiadam merytorycznie, tym razem bez drobnych złośliwości, które - mam nadzieję - będą mi wybaczone.
Zastosowania wody z ozonem do przygotowania żywności w celu przedłużenia jej trwałości były znane już na początku 20 wieku. Już wtedy w portach francuskich (np. Havre) stosowano taka wodę do mycia świeżo złowionych ryb aby usunąć noro wirusy i bakterie. Wodę ozonową robiono metodą mieszania wody z gazowym ozonem w kolumnach barbotażowych co powodowało, że znaczna ilość gazowego ozonu przedostawała się do atmosfery zanim zniszczyła mikroorganizmy; groźne zatrucia ozonem były bardzo częste i dość szybko zrezygnowano z tej metody. Takie same problemy powstały gdy zastosowano ozon do uzdatniania wody pitnej czy też do technik basenowych – każdorazowo trzeba było wyłapywać i niszczyć gazowy ozon, który nie przereagował z substancjami organicznymi i nie rozłożył się do tlenu O2. Przyczyną tych niepowodzeń był nieefektywny sposób wprowadzania ozonu do wody metodą barbotażu i zbyt duża wielkość pęcherzyków gazu (ozonu). Duże pęcherzyki szybko wypływały na powierzchnię cieczy a jednocześnie powierzchnia wymiany masy pomiędzy cieczą i gazem była stosunkowo mała. W efekcie znaczna część drogiego ozonu uciekała bezproduktywnie do otoczenia i dodatkowo jako bardzo silny utleniacz, powodowała zagrożenie dla ludzi i środowiska . Już w końcu 20 wieku pojawiły się skuteczne metody takiego wprowadzania ozonu do wody polegające na wytwarzaniu mikro- a następnie nano-pęcherzyków, które unoszą się bardzo powoli albo wcale, a dodatkowo ich pękaniu towarzyszą eksplozje dające doskonałe wymieszanie ozonu z wodą i punktowe temperatury dochodzące do 5000K. W 21 wieku nowoczesne wytwarzanie wody ozonowej polega na wprowadzaniu do wody ozonu w postaci pęcherzyków mniejszych od 40 mikrometrów lub na wytwarzaniu wody ozonowej z wody metodą elektrolityczną z pominięciem fazy gazowej. Różnica w porównaniu ze starymi rozwiązaniami jest taka, że woda nasycona ozonem do poziomu 1,5 mg/l starą metodą drobno-pęcherzykową po 1 minucie ma stężenie ozonu tylko 0,1 mg/l podczas gdy woda nasycana metodą MNB (Micro Nano Bubble) ma po 100 dniach stężenie ozonu 1,0 mg/l. Zaletą zastosowania metody MNB jest ponad 20 krotnie mniejsza dawka ozonu do uzyskania tego samego efektu niszczenia mikroorganizmów. Mniejsze pęcherzyki to długi czas kontaktu i większa międzyfazowa powierzchnia reakcji .

Odesłanie do Dyrektywy EU ma sens w stosunku do „starych” rozwiązań gdzie emisja ozonu do atmosfery zagrażała ludziom – w nowoczesnych rozwiązaniach MNB takiego zagrożenia nie ma i zapotrzebowanie na ozon jest wielokrotnie niższe.

Co do pochodzenia nowoczesnych rozwiązań produkcji wody ozonowej to nie są to Chiny, a głównie Japonia i Tajwan w Azji oraz USA. Urządzenia takie sprzedawane do restauracji w wielkiej Brytanii czy USA posiadają odpowiednio wszystkie wymagane certyfikaty EU i USA . Na ile trwałe są nano-pęcherzyki ozonu w wodzie świadczy chociażby opisana w zgłoszeniu patentowym US 2009/0000193A1 metoda magazynowania gazów w postaci nano-pęcherzyków.

Myślę, że ta wypowiedź rozwieje Twoje (i pozostałych czytelników naszej dyskusji) wątpliwości co do przydatności ozonowanej wody. Pozdrawiam i oczywiście zachęcam do dalszej dyskusji. A może znajdzie się się ktoś, kto zechce spróbować. Naprawdę warto.
Jerzy Wichtowski

Jerzy Wichtowski specjalista ds.
finansów

Temat: Ozonowana woda - doskonała czystość i oszczędność

Woda ozonowana – trochę historii i techniki
Zastosowania wody z ozonem do przygotowania żywności w celu przedłużenia jej trwałości były znane już na początku 20 wieku. Już wtedy w portach francuskich (np. Havre) stosowano taka wodę do mycia świeżo złowionych ryb aby usunąć noro wirusy i bakterie. Wodę ozonową robiono metodą mieszania wody z gazowym ozonem w kolumnach barbotażowych co powodowało, że znaczna ilość gazowego ozonu przedostawała się do atmosfery zanim zniszczyła mikroorganizmy – groźne zatrucia ozonem były bardzo częste i dość szybko zrezygnowano z tej metody. Takie same problemy powstały gdy zastosowano ozon do uzdatniania wody pitnej czy też do technik basenowych – każdorazowo trzeba było wyłapywać i niszczyć gazowy ozon, który nie przereagował z substancjami organicznymi i nie rozłożył się do tlenu O2. Przyczyną tych niepowodzeń był nieefektywny sposób wprowadzania ozonu do wody metodą barbotażu i zbyt duża wielkość pęcherzyków gazu (ozonu). Duże pęcherzyki szybko wypływały na powierzchnię cieczy a jednocześnie powierzchnia wymiany masy pomiędzy cieczą i gazem była stosunkowo mała. W efekcie znaczna część drogiego ozonu uciekała bezproduktywnie do otoczenia i dodatkowo jako bardzo silny utleniacz, powodowała zagrożenie dla ludzi i środowiska.
W końcu 20 wieku pojawiły się skuteczne metody wprowadzania ozonu do wody polegające na wytwarzaniu mikro- a następnie nano-pęcherzyków, które unoszą się bardzo powoli albo wcale, a dodatkowo ich pękaniu towarzyszą eksplozje dające doskonałe wymieszanie ozonu z wodą i punktowe temperatury dochodzące do 5000K. W 21 wieku nowoczesne wytwarzanie wody ozonowej polega na wprowadzaniu do wody ozonu w postaci pęcherzyków mniejszych od 40 mikrometrów lub na wytwarzaniu wody ozonowej z wody metodą elektrolityczną z pominięciem fazy gazowej. Różnica w porównaniu ze starymi rozwiązaniami jest taka, że woda nasycona ozonem do poziomu 1,5 mg/l starą metodą drobno-pęcherzykową po 1 minucie ma stężenie ozonu tylko 0,1 mg/l podczas gdy woda nasycana metodą MNB (Micro Nano Bubble) ma po 100 dniach stężenie ozonu 1,0 mg/l. Zaletą zastosowania metody MNB jest ponad 20 krotnie mniejsza dawka ozonu do uzyskania tego samego efektu niszczenia mikroorganizmów. Mniejsze pęcherzyki to długi czas kontaktu i większa międzyfazowa powierzchnia reakcji .
Nowoczesne rozwiązania produkcji wody ozonowej pochodzą z Japonii i Tajwanu oraz USA. Urządzenia takie sprzedawane do restauracji w wielkiej Brytanii czy USA posiadają odpowiednio wszystkie wymagane certyfikaty EU i USA . Na ile trwałe są nano-pęcherzyki ozonu w wodzie świadczy chociażby opisana w zgłoszeniu patentowym US 2009/0000193A1 metoda magazynowania gazów w postaci nano-pęcherzyków.
Jerzy Wichtowski

Jerzy Wichtowski specjalista ds.
finansów

Temat: Ozonowana woda - doskonała czystość i oszczędność

Stosowanie w gastronomii urządzeń do ozonowania wody prowadzi do następujących korzyści:
 Zapewnienia zgodności funkcjonowania przedsiębiorstwa gastronomicznego ze standardami HACCP,
 Utrzymania bezwonnego, czystego i zdrowego środowiska pracy,
 Oszczędności czasu i kosztów poprzez zminimalizowanie użycia chemicznych środków dezynfekcyjnych, które wymagają regularnych zakupów,
 Zwiększenia zadowolenia klientów poprzez usunięcie wirusów, bakterii i chemikaliów z produktów użytych to przygotowania posiłków,
 Przedłużenia trwałości i zachowania świeżego wyglądu, koloru i zapachu środków żywnościowych.
Zastosowanie w przedsiębiorstwie gastronomicznym generatora do ozonowania wody:
1. Do mycia i dezynfekcji rąk
Ozon jest najsilniejszym dostępnym środkiem przeciwbakteryjnym. Z rąk osób zajmujących się przygotowaniem żywności ozonowana woda eliminuje wszystkie wirusy, bakterie, pasożyty, grzyby, glony, pierwotniaki i inne mikroorganizmy. Jest to sposób bezpieczny dla wszystkich typów skóry (w przeciwieństwie do chemicznych środków dezynfekcyjnych) i przyjazny dla środowiska (jedyny produkt uboczny to tlen). Nie wymaga stosowania żadnych preparatów a jedynie wody z kranu.

2. Do mycia i dezynfekcji naczyń, urządzeń i powierzchni kuchennych
Użycie ozonowanej wody do mycia i dezynfekcji naczyń, urządzeń i powierzchni kuchennych zapewni, w nietoksyczny sposób, zgodność funkcjonowania przedsiębiorstwa gastronomicznego ze standardami HAACP. Zmniejszy także koszty energii, gdyż zużycie ciepłej wody zostanie zredukowane o 50 – 80%. Zakupy chemicznych środków dezynfekujących będą niższe o 80%. Technika dezynfekcji naczyń, urządzeń i powierzchni polega na (wstępnym) umyciu ich detergentem, aby usunąć tłuszcz, a następnie spłukaniu pod bieżącą ozonowaną wodą przez 2-3 minuty.
3. Do dezynfekcji i konserwacji środków żywnościowych

Płukanie żywności przy pomocy ozonowanej wody usuwa z powierzchni żywności pestycydy i inne szkodliwe pozostałości chemiczne. Ponadto, eliminuje nieprzyjemne zapachy i smaki. Nawet przy niskich stężeniach ozonowanej wody eliminuje większość wirusów, bakterii, pasożytów, pleśni i innych mikroorganizmów. Spowalnia przez to procesy psucia środków żywnościowych i przedłuża okres ich przydatności do spożycia. Mycie ozonowaną wodą mięsa, drobiu, warzyw i owoców pozwala na zachowania przez nie świeżego wyglądu, koloru i zapachu.
Po myciu i dezynfekcji, nie pozostaje nic oprócz tlenu, co jest znacznie bezpieczniejsze i przyjazne dla ludzi i środowiska w porównaniu do tradycyjnych zabiegów chemicznych.
W czerwcu 2001 roku FDA i USDA w USA zatwierdziły ozon jako środek zwalczający drobnoustroje dla wszystkich rodzajów żywności, włącznie z mięsem i drobiem.
Mateusz Lisowski

Mateusz Lisowski Expedite-Polska ,
Wspólnik

Temat: Ozonowana woda - doskonała czystość i oszczędność

Polecam w Poznaniu http://clear-ozon.pl

Temat: Ozonowana woda - doskonała czystość i oszczędność

To wszystko prawda.Osobiście zajmuje sie ozonatorami o wydajności
12g/h ;15g/h ;20g/h i max 30g/h.Do ozonaowania wody ozonator
o wydajności 17g/h i 30g/h na zamówienie.
To są wartości sprawdzone.
Pozdrawiam
o3pro.pl
Sylwia Janik

Sylwia Janik Specjalista d/s
Obsługi Klienta,
Your Bankers

Temat: Ozonowana woda - doskonała czystość i oszczędność

Miał ktoś problem z ozonatorem? Naprawia się go czy wyrzuca od razu? Mój zaczął dziwne dźwięki wydawać i musiałam zaprosić ekipę żeby poczuć ten charakterystyczny zapach jak po burzy. Panowie z Airozone doradzili mi zakup nowego ozonatora, ale może da się go uratować? Miał tak ktoś?
Beata Nowicka

Beata Nowicka Student, UŚ

Temat: Ozonowana woda - doskonała czystość i oszczędność

To już serwisant będzie musiał ocenić, bez sprawdzenia urządzenia, nikt Ci nic nie podpowie. a jeśli będziesz wymieniać sprzęt, to sprawdź urządzenia do uzdatniania wody: http://www.bpserchem.pl/oferta/urzadzenia/ . Ich zastosowanie jest szersze, dlatego często bardziej opłaca się zainwestować w uzdatniacz.
Piotr Danieluk

Piotr Danieluk sp ds logistyki,
polkik

Temat: Ozonowana woda - doskonała czystość i oszczędność

Również miałem problem z ozonatorem. Osobiście zdecydowałem się na wyrzucenie zepsutego i zakup nowego. Obecnie posiadam sprzęt zakupiony w firmie Wofil i jestem jak najbardziej zadowolony. Wszystko działa bez zarzutu a przy okazji firma pomogła mi wybrać odpowiedni ozonator.
Pozdrawiam
Anna Bartnicka

Anna Bartnicka ajent, PHU Anna
Bartnicka

Temat: Ozonowana woda - doskonała czystość i oszczędność

Ozonowanie wody to ważna sprawa. Fachowcy z firmy Dualfiltry wykonują to profesjonalnie. Specjalizują się w sprzedaży nowoczesnych filtrów. Realizują inwestycje w zakresie uzdatniania wody. Warto podjąć z nimi współpracę.

Następna dyskusja:

Czystość uczuć...




Wyślij zaproszenie do