konto usunięte

Temat: Otwieram restaurację potrzebuję informacji...

Witam,

Potrzebuję informacji jakie są konieczne wymagania, dokumenty, badania które muszę przeprowadzić aby wszytko bylo zgodne z przepisami. Jeśli ktoś może podać jakąś stronę lub instytucje która pomoże z udzieleniem informacji.
-Badanie wody
-szczelność kominu/gazowa
itp

Proszę o kontaktADAM SZADURSKI edytował(a) ten post dnia 14.09.10 o godzinie 13:24
Piotr Zdybel

Piotr Zdybel bardzo ładny opis

Temat: Otwieram restaurację potrzebuję informacji...

Witam,
Ja korzystałem z usług B&G Biuro Projektów s.c. z Warszawy - grunt to projekt technologiczny zakładu, na tej podstawie może Pan zacząć działać ;) Potem wentylacja, klimatyzacja (często zawarta w projekcie). Pomiary: wentylacji, hałasu, wody, instrukcje bhp, ppoż, umowy wywozu nieczystości, sprzęt gastronomiczny a potem to już tylko pełna sala restauracyjna ;)
Powodzenia!

Pozdrawiam,
Piotr

Ech... zapomniałem wspomnieć o wizycie Sanepidu;)Piotr Zdybel edytował(a) ten post dnia 15.09.10 o godzinie 21:18

Temat: Otwieram restaurację potrzebuję informacji...

Zapraszam do kontaktu z Naszą firmą. Możemy pomóc tobie na każdym etapie realizacji projektu gastronomicznego. Szczegóły znajdziesz na http://conceptteam.pl lub zadzwoń do mnie 601 616 947. Pozdrawiam

konto usunięte

Temat: Otwieram restaurację potrzebuję informacji...

ADAM SZADURSKI:
Witam,

Potrzebuję informacji jakie są konieczne wymagania, dokumenty, badania które muszę przeprowadzić aby wszytko bylo zgodne z przepisami. Jeśli ktoś może podać jakąś stronę lub instytucje która pomoże z udzieleniem informacji.
-Badanie wody
-szczelność kominu/gazowa
itp

Proszę o kontaktADAM SZADURSKI edytował(a) ten post dnia 14.09.10 o godzinie 13:24
Czesc Adam, najpewniej byloby sie udac do Sanepidu,o jakim profilu bedzie ta restauracja?
Pozdrawiam Jacek.

konto usunięte

Temat: Otwieram restaurację potrzebuję informacji...

Witam,
Co słychać? Widzę że dalej pracujesz w Oxo. .

Proszę pozdrów Jeremiego i Dragona.

Jak będziesz w Wawie daj znać

Pozdrawiam

AdamskiADAM SZADURSKI edytował(a) ten post dnia 18.10.10 o godzinie 20:45

konto usunięte

Temat: Otwieram restaurację potrzebuję informacji...

Potwierdzam to co napisał Piotr, podstawa to dobry projekt technologiczny, i dobry projektant wentylacji.

Zakres projektowy uzależniony też jest od tego czy to ma być kawiarnia czy bar/rest. z daniami gotowanymi - inne wymagania co do wentylacji. Czy jest to lokal nowy czy już istniejący gastr.

Jak masz projekty to pozwolenie na budowę, odbiory Sanepid od spr. budowy, sanepid od żywienia, PIP, Straż Pożarna, jeśli jest taka konieczność PINB.

Badanie wody wykonuje sanepid, musisz złożyć wniosek o zbadanie wody, jeśli budynek jest nowy i instalacja też, najlepiej zlac sporo wody by przeczyścić rury, a sam kran sanepid sobie oczyści palnikem.

W sprawie kominu zgłoś się o kominiarza.
W PINB możesz otrzymać wykaz dokumentów/ protokołów potrzebnych do odbioru. Oj jest tego sporo.
Dominika Skiba

Dominika Skiba właściciel, domino

Temat: Otwieram restaurację potrzebuję informacji...

Do sprzedania restauracja z tematycznym menu oraz z aktywną bazą klientów w podwarszawskim Piasecznie. Restauracja posiada w pełni wyposażoną kuchnię oraz zaplecze gospodarcze. Działalność restauracji odbywa się na sali oraz w dodatkowym „ogródku”. Zalety inwestycji: • brak ryzyka inwestycyjnego! • zwrot z inwestycji może nastąpić już po 2 - 3 latach prowadzenia działalności, a wobec zbliżających się Mistrzostw Europy w Piłce Nożnej w 2012 roku i spodziewanej koniunktury, nawet wcześniej. • przejęcie działalności pod uznaną marką. • posiadanie nośnej i znanej nazwy lokalu. • przejęcie funkcjonującego, dobrze prosperującego lokalu z potencjałem rynkowym, w pełni wyposażonego, profesjonalnie zaprojektowanego, urządzonego i zarządzanego, ze wszelkimi niezbędnymi koncesjami, zezwoleniami administracyjnymi. • przejęcie korzyści handlowych z dotychczasowych działań marketingowych, reklamowych i promocyjnych. • przejęcie lokalnych klientów, sprawdzonych dostawców oraz doświadczonego personelu. • przejęcie profesjonalnie wykonanej strony internetowej, zbudowanej na własnej domenie. • przejęcie bogatej, budowanej przez ostatnie lata bazy danych odbiorcy, dostawcy, serwis, przepisy kulinarne. Szczegółowy opis oferty: Czynsz najmu netto: 10 000 PLN/m-c. Ilość miejsc siedzących: ok 50. Powierzchnia razem: 130 m2 w lokalu oraz 25 miejsc w ogródku należącym do restauracji. Lokal może być czynny przez cały tydzień. W lokalu są wszystkie media, oraz: klimatyzacja , wyciągi mechaniczne, telefon , nagłośnienie i inna niezbędna infrastruktura techniczna i ochronna. Lokal posiada zewnętrzne witryny, duży szyld i wejście bezpośrednio z ulicy. Wokół budynku, wiele miejsc parkingowych niestrzeżonych. Lokal znajduje się w budynku, usytuowanym przy ulicy komunikacyjnej Piaseczna, duży ruch pieszy, w niedalekim sąsiedztwie biurowców, banków, apartamentowców, bloków mieszkalnych, sklepów i salonów. Dogodna, komunikacja.Odstępne bardzo atrakcyjna cena 185 tyś.
Kontakt Dominika Chylińska 508 035 168dominika skiba edytował(a) ten post dnia 03.12.10 o godzinie 18:31

Temat: Otwieram restaurację potrzebuję informacji...

Katarzyna Cieślak:
Potwierdzam to co napisał Piotr, podstawa to dobry projekt technologiczny, i dobry projektant wentylacji.

Zakres projektowy uzależniony też jest od tego czy to ma być kawiarnia czy bar/rest. z daniami gotowanymi - inne wymagania co do wentylacji. Czy jest to lokal nowy czy już istniejący gastr.

Jak masz projekty to pozwolenie na budowę, odbiory Sanepid od spr. budowy, sanepid od żywienia, PIP, Straż Pożarna, jeśli jest taka konieczność PINB.

Badanie wody wykonuje sanepid, musisz złożyć wniosek o zbadanie wody, jeśli budynek jest nowy i instalacja też, najlepiej zlac sporo wody by przeczyścić rury, a sam kran sanepid sobie oczyści palnikem.

W sprawie kominu zgłoś się o kominiarza.
W PINB możesz otrzymać wykaz dokumentów/ protokołów potrzebnych do odbioru. Oj jest tego sporo.

Wszytko fajnie, ale tak naprawdę Katarzyno, istotne jest to kto nam zaopiniuje projekt. Osoba ta jest z reguły byłym pracownikiem SANEPIDU i jej pieczątka gwarantuje nam powodzenie podczas odbioru. Ostrzegam zatem wszystkich potencjalnych restauratorów aby poza projektem technologicznym i wszystkimi pomiarami zaopiniowali projekt. Lepiej wydać trochę więcej pieniędzy na etapie "papierowym" niż potem mieć problem wykonanego lokalu, który nie może działać zarobkowo.

konto usunięte

Temat: Otwieram restaurację potrzebuję informacji...

Mikołaj, od czasu gdy w czasie odbioru Panie z Sanepidu nie chciały odebrać nowego lokalu mimo, że projekt był zatwierdzony przez rzeczoznawcę ich szefową, nie jestem już taka pewna tego czy ma znaczenie kto projekt zatwierdza. W jakimś stopniu pewnie tak, ale nie zawsze. Otwarcie lokalu zostało przesunięte o 2 tygodnie.


W kolejnych inwestycjach technolog przed zamknięciem projektu i oddaniem do rzeczoznawcy konsultował go zawsze z osobami które potem dokonywały odbioru lokalu.
Generalnie temat sanepidu to długa historia.
Bartosz Tomaszewski

Bartosz Tomaszewski RADCA PRAWNY,
KANCELARIA PRAWNA
BAKER@McKENZIE

Temat: Otwieram restaurację potrzebuję informacji...

Jeżeli chodzi o wszelkie aspekty (prawne, organizacyjne i kulinarne) związane z otwieraniem i prowadzeniem restauracji, to polecam skontaktować się z JOanną Kulczyńską - podaję link do strony: http://www.jakotworzycrestauracje.pl/

konto usunięte

Temat: Otwieram restaurację potrzebuję informacji...

Katarzyna Cieślak:
Mikołaj, od czasu gdy w czasie odbioru Panie z Sanepidu nie chciały odebrać nowego lokalu mimo, że projekt był zatwierdzony przez rzeczoznawcę ich szefową, nie jestem już taka pewna tego czy ma znaczenie kto projekt zatwierdza. W jakimś stopniu pewnie tak, ale nie zawsze. Otwarcie lokalu zostało przesunięte o 2 tygodnie.


W kolejnych inwestycjach technolog przed zamknięciem projektu i oddaniem do rzeczoznawcy konsultował go zawsze z osobami które potem dokonywały odbioru lokalu.
Generalnie temat sanepidu to długa historia.


Dlatego wszystkie osoby które otwierały lokale gastronomiczne radzą zaczynać właśnie od SANEPIDU (brrr.)
Wojciech Wójcik

Wojciech Wójcik Prezes, Multi Gastro

Temat: Otwieram restaurację potrzebuję informacji...

Witam,

Moja firma zajmuje się sprzedażą sprzętu gastronomicznego jeżeli ktoś z Państwa jest zainteresowany zapraszam do współpracy, mamy bardzo szeroką ofertę i z pewnością uda mi się dostosować ofertę do państwa potrzeb oraz możliwości finansowych.

Pozdrawiam

Temat: Otwieram restaurację potrzebuję informacji...

Bernard Paszkowski:
Katarzyna Cieślak:
Mikołaj, od czasu gdy w czasie odbioru Panie z Sanepidu nie chciały odebrać nowego lokalu mimo, że projekt był zatwierdzony przez rzeczoznawcę ich szefową, nie jestem już taka pewna tego czy ma znaczenie kto projekt zatwierdza. W jakimś stopniu pewnie tak, ale nie zawsze. Otwarcie lokalu zostało przesunięte o 2 tygodnie.


W kolejnych inwestycjach technolog przed zamknięciem projektu i oddaniem do rzeczoznawcy konsultował go zawsze z osobami które potem dokonywały odbioru lokalu.
Generalnie temat sanepidu to długa historia.


Dlatego wszystkie osoby które otwierały lokale gastronomiczne radzą zaczynać właśnie od SANEPIDU (brrr.)

Witaj Bernard,

my nie zaczynamy od sanepidu lecz wskazujemy na jedno z najliczniejszych źródeł problemów związanych z biznesem gastronomicznym. Oczywiście nie są to jedyne problemy ale w ujęciu deklaracji o tzw. Przyjaznym Państwie organy administracji Państwowej powinny być elastyczne a jej przedstawiciele "rozumni".

konto usunięte

Temat: Otwieram restaurację potrzebuję informacji...

Polecam wejść na stronę internetowa sanepidu, jest tam lista rzeczoznawców d.s. sanepidu. Skontaktuj się z taką osobą (najlepiej ze swojego miasta), zaproś do lokalu i taka osoba wyda Ci właściwą opinię. Najważniejsze jest to, że rzeczoznawcy znają ludzi w sanepidzie i wiedzą co jest naprawdę potrzebne. Ja również otwieram restaurację. Zaczęłam od wizyty w sanepidzie i byłam po niej chora przez dwa dni :) Skontaktowałam się z takim rzeczoznawcą, dostosowałam lokal wg zaleceń, odbiór przez sanepid był udany i dostałam pozwolenie na pełną produkcję. Powodzenia!

Temat: Otwieram restaurację potrzebuję informacji...

Witaj Kornelia,

oczywiście twoja sugestia jest jak najbardziej słuszna ale, pamiętaj iż ta osoba nam opiniuje projekt który powinien wykonać technolog, to my mamy wizje Naszego biznesu i wiemy jaką kuchnie chcemy serwować a to wpływa na technologie no i w końcu budżet. Z mojego doświadczenia wynika, iż rzeczoznawca projektuje kuchnię optymalną tzn zgodną ze wszystkimi normami i przepisami a tu chodzi o to aby wykazać się swego rodzaju kreatywnością. Przepisy Sanepidu są w wielu kwestiach niezbyt ostre i pozwalają inwestorowi albo zaoszczędzić pieniądze albo je stracić.

Zresztą co byśmy nie pisali to wniosek jest jeden i zapewne wszyscy się z nim zgodzą: Sanepid jest potrzebny do pilnowania procesów gastronomicznych natomiast jego pracownicy powinni wspierać restauratorów gdyż oni dają zatrudnienie, płacą podatki itd.

konto usunięte

Temat: Otwieram restaurację potrzebuję informacji...

Co fakt to fakt, jednakże wszystko zależy od tego na kogo się trafi. Ja mogę jedynie podzielić swoim doświadczeniem i rzeczoznawca na którego ja trafiłam dopasował mi projekt do tego co już miałam i tego co potrzebowałam.
Ogólnie życzę powodzenia i ciekawa jestem jak się to dalej potoczy :)
Patrycja Pestka D.

Patrycja Pestka D. Online video, Video
Marketing, Filmy
Promocyjne, Relacje
...

Temat: Otwieram restaurację potrzebuję informacji...

A po Sanepidach i podobnych zapraszam do nas po instalacje Digital Signage. Możemy wyświetlać menu na ekranach/monitorach o dowolnie wybranym rozmiarze. Menu wprowadza pracownik restauracji tak często, jak ono się zmienia. Po wykonaniu instalacji brak kosztów.

530 711 012
http://luminaris.pl
http://blog.luminaris.pl
http://facebook.com/luminarisPatrycja D. edytował(a) ten post dnia 24.03.11 o godzinie 15:27
Artur Ł.

Artur Ł. Polska - Francja -
Włochy

Temat: Otwieram restaurację potrzebuję informacji...

planuję otworzyć barek ,powiem szczerze po najmniejszej linii oporu i minimalnych kosztach i minimalnych wymaganiach sanepidoskich czyli dania odgrzewane i na jednorazówkach ,mam mały lokal 40m2 i moce na zrobienie remontu , proszę o poradę i ogólne określenie co muszę zrobić i ile to może kosztować , jesli ktoś zajmuje się tym zawodowo powinien mieć pojęcie o kwotach ,jakby trzeba było wiecej szczegółów czy obejrzeć lokal zapraszam
Paweł Stachyra

Paweł Stachyra Lektor francuskiego,
pracownik z jęz.
franc.

Temat: Otwieram restaurację potrzebuję informacji...

Dla osób otwierających nową restaurację bądź remontujących dotychczasową polecam firmę Muralist, wykonującą artystyczne malowidła we wnętrzach.

Malowidła ścienne są oryginalną formą ozdobienia nowego wnętrza, w razie remontu bądź odnowienia swojego wnętrza.
Zapraszam na stronę i galerię:

http://muralist.pl/gallery.aspx

konto usunięte

Temat: Otwieram restaurację potrzebuję informacji...

Witam moja firma zajmuje się wyposażeniem gastronomii, projektami technologicznymi, szkoleniami pracowników zapraszam do kontaktu tel. 601-065-360
Organizujemy szkolenia z zakresu wyrobu pizzy posiadamy własne receptury na ciasto sosy polecam!!!! http://gastrocomplexeu.pl



Wyślij zaproszenie do