konto usunięte

Temat: HCCP i procedury - sanepid pomocy!!!

Moi kochani, zmieniłam ostatnio profil swojej działalności, prowadziłam restaurację, a teraz prowadzę stołówkę w TVP Łódź. Będąc ostatnio dowiedziałam się, że prowadząc taki punkt w zamkniętym budynku, chciał nie chciał stajemy się tzw. placówką żywienia zbiorowego i obowiązują nas ostrzejsze wymogi, między innymi HCCP. Jak to bywa w naszych urzędach na pytanie gdzie mam szukać informacji usłyszałam, że muszę sobie sama radzić. Informacji jest mnóstwo, ale może macie jakieś sprawdzone źródła. Bardzo interesuje mnie też jakaś instrukcja pisania procedur i receptur albo nawet jakieś przykłady na wzór.
Proszę o jakieś info na priv.

Z góry dziękuję.
Dariusz P.

Dariusz P. Wielki Format / Mega
Reklamy Przestrzenne
3D

Temat: HCCP i procedury - sanepid pomocy!!!

System HACCP obowiązuje wszystkie gastronomie nie tylko zakłady zbiorowego żywienia. No może nie wszystkie bo dziwnym trafem dziesiątki budek z chińskiem jedzeniem z kuchnią 2x2m w centrum Warszawy na pewno nigdy nie słyszało o HACCP :-)))

Wszystko zależy od tego czego wymaga od Ciebie lokalny Sanepid, czy tylko podstaw HACCP tylu Instrukcja Dobrej Praktyki Higienicznej i zapisywanie temeperatur w lodówkach oraz prowadzenia rozbudowanego dziennika dostaw towaru czy gruntownie wprowadzonego systemu.
Jest dużo firm świadczących tego typu usługi, ale nie polecę żadnej, gdyż mogą sprzedać Ci materiały które i tak Pani z Twojego Sanepidu mogą się nie spodobać...

Na Twoim miejscu zacząłbym od prostych opracowań jakie można kupić np. na Allegro do 50 zł. Zapoznasz się z nimi, wypełnisz kilka formularzy, a przy następnej wizycie wykażesz, że COŚ zaczełaś robić w tym kierunku i tak powoli stopniowo...

Powodzenia...

konto usunięte

Temat: HCCP i procedury - sanepid pomocy!!!

Dziękuję, szlaki przetarte, myślę, że dam radę ;)
Marcin Dyrda

Marcin Dyrda GastroWiedza.pl,
jedna z najlepszych
polskich firm z
dzie...

Temat: HCCP i procedury - sanepid pomocy!!!

HACCP – System Analizy zagrożeń I Krytycznych Punktów Kontrolnych (z ang. Hazard Analysis and Critical Control Points System). Jest to system ukierunkowany na zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, który identyfikuje, ocenia i kontroluje (opanowuje) zagrożenia istotne dla bezpieczeństwa żywności.

W serwisie http://gastrowiedza.pl jest art. pt.: Co to jest system HACCP
Po przeczytaniu tego artykułu można się dowiedzieć:
- co to jest system HACCP
- na czym polega wdrażanie systemu HACCP
- jakie są korzyści z wdrożenia HACCP w zakładzie

Znajdziemy też inne art. dotyczące HACCP:
HACCP - Prowadzenie dokumentacji systemowej.
Doskonalenie i weryfikacja wdrożonego systemu HACCP.
Audyt wstępny (zerowy) - czy jesteśmy gotowi na HACCP.
Problemy i trudności podczas wdrażania systemu HACCP.
Program warunków wstępnych - GMP GHP.

W portal Gastrowiedza.pl znajdziecie odpowiedz na te
i inne pytania związane z prowadzeniem lokalu gastronomicznego.

Zapraszam serdecznie.
Hanna Półtorak

Hanna Półtorak właściciel, Hacpasz
firma
doradczo-szkoleniowa

Temat: HCCP i procedury - sanepid pomocy!!!

Dokumentacja HACCP dla gastoronomii wygląda inaczej niż dla zakałdu produkcyjnego . Na przykład przy HACCAPIE tworzonym dla gastronomii nie ma obowiązku powoływania zespołu HACCP. Dokumentacja powinna być czytelna i łatwa do prowadzenia dlatego formulrze należy ograniczyć do minimum. Od 2012 roku działamy na rynku prygotowujemy projekty technologiczne i dokumentację HACCP zapraszamy do wspólpracy Hanna Półtorak HACPASZ : projekty technologiczne, dokumentacja HACCP, szkolenia BHP. Zapytaj nas o zasady współpracy mailem poltorak@haccp-gmp.home.pl lub telefonicznie 503 95 82 93

Następna dyskusja:

Czy można obejść sanepid?




Wyślij zaproszenie do