Wojciech Witowski

Wojciech Witowski Online Sales
Coordinator

Temat: Dom weselny - wyposażenie kuchni??

Witam wszystkich,

chciałbym zapytać bardziej doświadczonych kolegów i koleżanek tej grupy o porady dot. wyposażenia zaplecza kuchennego w planowanym domu weselnym.
Czy możecie mi poradzić, jakie urządzenia są niezbędne w kuchni domu weselnego na około 100-150 osób? Docelowa powierzchnia kuchni około 20m2.
Jeżeli taki wątek miał już wcześniej miejsce to też prosiłbym o link:)

Pozdrawiam

Wojtek
Waldemar Wiatr

Waldemar Wiatr Gotuję ....

Temat: Dom weselny - wyposażenie kuchni??

Witam,

20m2 na kuchnie w domu weselnym to troszke mało chłodnia? magazyn?
lodówki?

co do sprzetu:
piec konwekcyjno parowy
patelnia przechylna
trzon kuchenny
frytownica

to tak po krótce konkretniej mozna pisać jeśli sie określisz na jakim poziomie chcesz oferować swoje usługi i jaki masz budżet na wyposażenie kuchni....

jesli chec pogadać konkretniej zapraszam na priv

Pozdrawiam

konto usunięte

Temat: Dom weselny - wyposażenie kuchni??

Witam,

jak 20m2 do kuchni to wystarczy, ale trzeba mieć pomieszczenia do magazynu, zmywalni, obróbki wstępnej itd. Poza tym wszystko zależy od planowanej karty dań. Więcej informacji zapraszam na priv. Pozdrawiam.
Monika R.

Monika R. nie robię ;p

Temat: Dom weselny - wyposażenie kuchni??

witam:)
ja zrozumiałam,że pytanie dotyczy KUCHNI samej w sobie. Zmywalnia, obieralnia i magazyn to pomieszczenia, bez których niemożliwe jest otwarcie jakiegokolwiek punktu gastronomicznego przygotowującego posiłki; inaczej to wygląda przy korzystaniu z gotowych produktów.
a ten lokal do wynajęć razem z obsługą? czy tylko lokal a wynajmujący sami zatrudniają kucharzy? bo jeśli druga opcja, to raczej odpadną piece do pieczenia ciast na przykład:)
Monika R.

Monika R. nie robię ;p

Temat: Dom weselny - wyposażenie kuchni??

ach! i te 20m2 to rzeczywiście dość mało...ale od biedy można wszystko upchnąć :)

Temat: Dom weselny - wyposażenie kuchni??

Hmmm, domy weselne to nie moja działka...ale wiem, że możesz spróbować na targach gastronomicznych EuroGastro podpytać wystawców. Będzie tam dużo ludzi z tej branży i na pewno firmy, które oferują wyposażenie kuchni np: hotelowych, zapewne oni coś Ci doradzą. Ja tam pewnie będę 24 marca. Jest na Marsa w stolicy. Polecam bo naprawdę można z tej branży czegoś konkretnego się dowiedzieć.
Waldemar Wiatr

Waldemar Wiatr Gotuję ....

Temat: Dom weselny - wyposażenie kuchni??

monika R.:
ach! i te 20m2 to rzeczywiście dość mało...ale od biedy można wszystko upchnąć :)
Witam,

I to jest własnie podejście polskiego Gastronoma Jakoś da sie upchnąć... szkoda gadac
Monika R.

Monika R. nie robię ;p

Temat: Dom weselny - wyposażenie kuchni??

Waldemar Wiatr:
monika R.:
ach! i te 20m2 to rzeczywiście dość mało...ale od biedy można wszystko upchnąć :)
Witam,

I to jest własnie podejście polskiego Gastronoma Jakoś da sie upchnąć... szkoda gadac
jak ci szkoda.. po co gadasz?
a coma facet zrobić? wziąć pompkę i dopompować sobie z 15m2??
ach...podejście kucharza faceta...dajcie mi super waruneczki a wam łaskawie ugotuję :) bo umim i wim jak ;p
pozdrawiam
Wojciech Witowski

Wojciech Witowski Online Sales
Coordinator

Temat: Dom weselny - wyposażenie kuchni??

Witam,

jestem obecnie po wstępnych ustalenia projektu i wygląda to mniej więcej tak:

- kuchnia ok. 20 m2
- zmywalnia 6-7 m2 (między zmywalnią a kuchnią szafa przelotowa)
- rozdzielnia 6 m2
- magazyn 6 m2

do tego jeszcze osobny socjal dla pracowników zaplecza.

Jak to teraz widzicie?

Pozdrawiam
Maciej Łobejko

Maciej Łobejko Człowiek z nowymi
pomysłami jest
wariatem dopóki nie
odni...

Temat: Dom weselny - wyposażenie kuchni??

A gdzie obierak, przygotowalnia mięsa, pomieszczenie do dezynfekcji jajek?? Wszytsko w tych 20m2?? Rzeczywiście mało i będzie cięzko to zrobić. Poza tym musisz mieć projekt tego wszystkiego, oczywiście zatwierdzony przez Sanepid. A co do sprzętu: piec konwekcyjny, trzon kuchenny, patelnia, kocioł 150l, obierak do ziemniaków, wilk, zmywarka etc. Targi Eurogastro w Wawie. Jak chcesz podpopwiem na priv do kogo najlepiej udeżyć. Przygotują i projekt i dobre ceny na sprzęt.
Pozdrawiam,
Waldemar Wiatr

Waldemar Wiatr Gotuję ....

Temat: Dom weselny - wyposażenie kuchni??

monika R.:
Waldemar Wiatr:
monika R.:
ach! i te 20m2 to rzeczywiście dość mało...ale od biedy można wszystko upchnąć :)
Witam,

I to jest własnie podejście polskiego Gastronoma Jakoś da sie upchnąć... szkoda gadac
jak ci szkoda.. po co gadasz?
a coma facet zrobić? wziąć pompkę i dopompować sobie z 15m2??
ach...podejście kucharza faceta...dajcie mi super waruneczki a wam łaskawie ugotuję :) bo umim i wim jak ;p
pozdrawiam
Witam
Wiesz chyba masz racje jak na wiejski poziom to wystarczy i buda campingowa bo po co więcej przecież nie licza sie warunki w których przygotowuje sie jedzenie dla ludz. Przepraszam jesli poczułąś sie urażona moją wypowiedzią ale nie martw sie jakoś to bedzie...
Pozdrawia Kucharz Facet
Wojciech Witowski

Wojciech Witowski Online Sales
Coordinator

Temat: Dom weselny - wyposażenie kuchni??

a może zamiast spierać się ktoś może mi udzielić rad co do rozmieszczeni i istotności elementów kuchni w nawiązaniu to powierzchni, które podałem? Myślę, że to bardziej się zda aniżeli spory na forum:)

pozdrawiam
Monika R.

Monika R. nie robię ;p

Temat: Dom weselny - wyposażenie kuchni??

nie zamierzałam się wdawać w jakikolwiek spór:)i nie wypowiadam się więcej
, bo "za wysokie progi" hahaha
Monika R.

Monika R. nie robię ;p

Temat: Dom weselny - wyposażenie kuchni??

nie..no nie mogę... pomieszczenie do wyparzania jajek?????????? z tego co wiem, sanepid dopuszcza posiadanie tylko lodówki na jajka i sterylizatora lub nawet oddzielnej komory w zlewie...
i zastanawiam się po co wilk i obieraczka do ziemniaków?? chyba nie po to, by przygotować ziemniaki i surówki do 3-4 dań na JEDEN wieczór w tygodniu, nawet na 200 osób.. :)

konto usunięte

Temat: Dom weselny - wyposażenie kuchni??

Hej,
poczytałem wątek i nie mogę się powstrzymać:

-Jaja- można kupić jaja zdezynfekowane, z certyfikatem

-warzywa/ obierak- wszystkie warzywa można kupić obrane, i zapakowane próżniowo i sanepid to akceptuje, gorzej jeżeli ktoś
napisze w projekcie technologicznym, że będzie kupował warzywa obierane, a sanepid znajdzie np. woreczek nieobranej marchewki

-to samo dotyczy mięsa/ryb- można kupić oczyszczone, wyporcjowane, skalibrowane i próżniowo zapakowane

- a marchewkę nawet tartą można kupić, i ziemniaki w kostkę itp.

Myślę, że kwestię obróbki wstępnej warzyw można zamknąć.

Jak kogoś interesuje praktyczne podejście do tematu to zapraszam na privPaweł Kibart edytował(a) ten post dnia 12.03.10 o godzinie 12:36
Maciej Łobejko

Maciej Łobejko Człowiek z nowymi
pomysłami jest
wariatem dopóki nie
odni...

Temat: Dom weselny - wyposażenie kuchni??

Ależ oczywiście że w naszych czasach można już wszytsko zamówić. Sęk w tym że tu chodzi o dom weselny. Przy zamawianu gotowych produktów cena na głowe idzie do góry i czy kogoś będzie stać na wesele za 250 zł za głowę??
Paweł Kibart:
Hej,
poczytałem wątek i nie mogę się powstrzymać:

-Jaja- można kupić jaja zdezynfekowane, z certyfikatem

-warzywa/ obierak- wszystkie warzywa można kupić obrane, i zapakowane próżniowo i sanepid to akceptuje, gorzej jeżeli ktoś
napisze w projekcie technologicznym, że będzie kupował warzywa obierane, a sanepid znajdzie np. woreczek nieobranej marchewki

-to samo dotyczy mięsa/ryb- można kupić oczyszczone, wyporcjowane, skalibrowane i próżniowo zapakowane

- a marchewkę nawet tartą można kupić, i ziemniaki w kostkę itp.

Myślę, że kwestię obróbki wstępnej warzyw można zamknąć.

Jak kogoś interesuje praktyczne podejście do tematu to zapraszam na privPaweł Kibart edytował(a) ten post dnia 12.03.10 o godzinie 12:36

konto usunięte

Temat: Dom weselny - wyposażenie kuchni??

Nie chcę zagłębiać się dyskusję, bo jakby nie było to każdy (jakieś tam) swoje racje ma.
Podam tylko dwa przykłady w odniesieniu do jaj i obieranych warzyw.

A więc:

-jaja dezynfekowane XL - 0,42 PLN netto/szt
-jaja nie dezynfekowne XL- 0,37 PLN netto/szt

-ziemniaki obrane, zapakowane próżniowo- 2,4 PLN neto/kg
-ziemniaki nie obrane- 1 PLN/kg, 30% od razu wędruje do kosza, więc 1 kg kosztuje 1,3 PLN i trzeba doliczyć wodę, prąd i pracownika

Maciej Łobejko:
Ależ oczywiście że w naszych czasach można już wszytsko zamówić. Sęk w tym że tu chodzi o dom weselny. Przy zamawianu gotowych produktów cena na głowe idzie do góry i czy kogoś będzie stać na wesele za 250 zł za głowę??
Paweł Kibart:
Hej,
poczytałem wątek i nie mogę się powstrzymać:

-Jaja- można kupić jaja zdezynfekowane, z certyfikatem

-warzywa/ obierak- wszystkie warzywa można kupić obrane, i zapakowane próżniowo i sanepid to akceptuje, gorzej jeżeli ktoś
napisze w projekcie technologicznym, że będzie kupował warzywa obierane, a sanepid znajdzie np. woreczek nieobranej marchewki

-to samo dotyczy mięsa/ryb- można kupić oczyszczone, wyporcjowane, skalibrowane i próżniowo zapakowane

- a marchewkę nawet tartą można kupić, i ziemniaki w kostkę itp.

Myślę, że kwestię obróbki wstępnej warzyw można zamknąć.

Jak kogoś interesuje praktyczne podejście do tematu to zapraszam na privPaweł Kibart edytował(a) ten post dnia 12.03.10 o godzinie 12:36
Maciej Łobejko

Maciej Łobejko Człowiek z nowymi
pomysłami jest
wariatem dopóki nie
odni...

Temat: Dom weselny - wyposażenie kuchni??

Paweł, nie zapominaj że dostawca A i B będą się róźnić i ceną, i jakością.
Paweł S.

Paweł S. Supporter - range of
expertise :
promoting people and
pro...

Temat: Dom weselny - wyposażenie kuchni??

monika R.:
Waldemar Wiatr:
monika R.:
ach! i te 20m2 to rzeczywiście dość mało...ale od biedy można wszystko upchnąć :)
Witam,

I to jest własnie podejście polskiego Gastronoma Jakoś da sie upchnąć... szkoda gadac
jak ci szkoda.. po co gadasz?
a coma facet zrobić? wziąć pompkę i dopompować sobie z 15m2??
ach...podejście kucharza faceta...dajcie mi super waruneczki a wam łaskawie ugotuję :) bo umim i wim jak ;p
pozdrawiam
popieram pani pogląd,są panicze i są profesjonaliści mający talent , wiedzę i 5 m kw do dyspozycji.
Zbigniew Kusowski

Zbigniew Kusowski RESTAURATOR,
KUCHMISTRZ

Temat: Dom weselny - wyposażenie kuchni??

20 m kw. to wcale nie tak mało, jeżeli zakładamy że to dom weselny.
Specyfika takiej usługi nie wymaga nadmiernych magazynów. Przy odrobinie pomyślunku towar można kupować i wstępnie obrabiać dwa dni przed imprezą. Samo zaplecze np. pomieszczenie 5,5 m kw. które jest przygotowalnią wstępną warzyw, przygotowalnią jaj i nikt nie zabroni przechowania kilkunastu kilogramów warzyw i ziemniaków. Mam takie pomieszczenie z małą lodówką na jaja i naświetlaczem. Sanepid to przyjął. Samo rozdrabnianie warzyw i jarzyn może wtedy odbywać się w kuchni. Przygotowalnia mięsa (zakładam że oficjalnie nie kupujesz do zakładu półtusz wieprzowych czy wołowych) może być usytuowana, po zastosowaniu wymogów (a takie znają projektanci ciągów technologicznych w uzgodnieniu z technologami żywienia i paniami
z Sanepidu, które wcale nie są takie zołzowate, jak się o nich mówi. Wystarczy je ładnie poprosić o poradę, albo zrobi to projektant.
Bardzo ważną sprawą jest dostosowanie menu do możliwości zakładu.
Myślę, że korespondencyjnie trudno będzie Ci pomóc. Ale, wierz mi
wszystko da się zrobić. A swoją drogą, brawa dla Pani na tym forum.
Głos rozsądny, poparty niewątpliwie doświadczeniem w zawodzie i nie koniecznie w nowoczesnej kuchni, z kilkoma kucharzami, podkucharzami, pomocami wykwalifikowanymi i nie. Sam gotowałem w wielu kuchniach, także prywatnych, także w bloku (komunia na 36 osób). Oczywiście, w warunkach ekstremalnych można zrobić jedną imprezę na rok. Pomieszczenia technologiczne są obliczane na optimum
wydawanych potraw. Jeżeli to się przekracza, to następuje zbytnie wyeksploatowanie ludzi i sprzętu. A wtedy kicha!!!
Pozdrawiam i życzę wytrwałości.
Zbyszek Kusowski

Następna dyskusja:

Dom Weselny-dobry interes




Wyślij zaproszenie do