Dariusz Szczepan Smoliński

Dariusz Szczepan Smoliński Kierownik Projektu w
branży budowlanej

Temat: Wentylacja pizzerii

Jakiś czas temu pod moim mieszkaniem w nowym developerskim budynku powstała pizzeria . Lokal był oczywiście przeznaczony na usługi ale developer niekoniecznie przewidział w pomieszczeniu taką krotność wymiany poprzez zamontowane wentylatory ścienne ( pomieszczenie 76 m2) , która zapewniłaby skuteczność wentylacji pizzerii . Praktyka jest taka , że wentylacja nie działa jak należy , cały czas otwarte są okna i drzwi przez które wylatuje a do mojego mieszkania wdziera się zapach spalenizny z pieca .Próbuję wyciągnąć jakąś dokumentację od właściciela ale z bólami. Moje pytanie jest takie : według jakich wytycznych ( normy, rozporządzenia) mam przyjmować krotność wymiany w takiej pizzerii ? Zakładam , że w końcu wydobędę od developera informację jaką krotność wymiany zakładał dla danego lokalu usługowego podczas odbioru końcowego inwestycji.
Pytanie drugie to , czy do prawidłowego działania wentylacji mechanicznej dopuszczalne jest założenie , że muszą być cały czas otwarte okna dla uzupełnienia bilansu powietrza( w ścianie developer pozostawił otwór z żaluzją pełniący rolę czerpni ( jakieś 40x40)
Proszę wybaczyć mi niefachowy język a to z tego powodu , że zajmowałem się do tej pory raczej stanami surowymi oraz wykończeniami ale w zakresie ogólnobudowlanym.
Łukasz C.

Łukasz C. Tłumaczenia ze
zrozumieniem -
otwarty na
współpracę

Temat: Wentylacja pizzerii

Możesz poszukać szczegółowych danych tutaj "Stowarzyszenie Rzeczoznawców Sanitarno-Higienicznych w Warszawie: Materiały pomocnicze do uzgadniania projektów wentylacji mechanicznej zakładów żywienia zbiorowego w zakresie wymagań sanitarnohigienicznych.". Bez filozofowania prawidłowa wentylacja powinna opierać się o okap kuchenny. Ilość powietrza powinna być policzona w oparciu o moc urządzeń zainstalowanych w kuchni (min 15 wymian/h), sala konsumpcyjna min. po 20m3/os. Tu masz jeszcze jeden artykuł http://www.chlodnictwoiklimatyzacja.pl/index.php/artyk...
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA
z dnia 28 lutego 2000 r. w sprawie warunków sanitarnych oraz zasad przestrzegania higieny przy produkcji i obrocie środkami spożywczymi, używkami i substancjami dodatkowymi dozwolonymi. par. 13.
Powodzenia.
Marcin Kubicki

Marcin Kubicki asystent projektanta

Temat: Wentylacja pizzerii

Witam.
Deweloper na pewno nie przewidział wymiany powietrza dla pizzerii. Krotność wymian dla pomieszczeń pizzerii w zależności od urządzeń w kuchni itp to od 10 do 30 wymian/h. Tak jak wcześniej udzielono odp. ilość wymian powinna wynikać z obliczeń zysków ciepła i wilgoci od urządzeń z uwzględnieniem procesów przyrządzania posiłków.
Otwarcie okien może świadczyć o tym, że wentylacja mechaniczna nie została przewidziana na potrzeby pizzeri.
Pozdrawiam

Temat: Wentylacja pizzerii

U mnie mam http://sprawdzoneinfo.elk.pl/wentylacja-w-domu-i-w-biu... wszystko działa bardzo dobrze.



Wyślij zaproszenie do