Marcin Z. Sprzedaż
Weronika K. FANKA. :)
Temat: Przepisy na domową pizze
Skladniki na ciasto1. Maka
2. Drozdze - do kupienia w kostkach w kazdym wiekszym sklepie
3. Ciepla woda do drozdzy
4. cukier, sol, nieco oleju
Bierzmy kostke drozdzowa - zwykle bralem pol kostki ale wtedy ciasto rosnie :) dosc duze - wiec ostatnio wzialem 1/4. Do szklanki 100 ml cieplej wody wkladam drozdze i rozrabiam lyzka - jak jest ladna zawiesina ododaje pol lyzeczki cukru - zeby drozdze sobie zaczely pracowac. Bedzie to widac jak drozdze w szklaneczce beda ladnie puchnely :-)
W tym czasie na oko wsypuje nieco maki do miski - dodaje nieco soli - dwie szczypty. I zaczynam zalewac woda z drozdzami - i jedna reka mieszam ugniatam - dodajac reszte rozpuszczonych drozdzy razem z maka - i mieszam mieszam ugniatam. Zwykle ta ilosc wystarcza na ladna pizze.
Po ugniecieniu na jednolita mase przykrywam recznikiem/sciereczka i odstawiam zeby ciasto nieco wyroslo.
Teraz nadzienie - co kto lubi ja robie sos z koncentratu pomidorowego - zasypuje to bazylia i mieszam - posluzy do posmarowania gory ciasta.
Do tego zwykle na dol klade okragle krazki salami, dusze pieczarki , kroje ser, dodaje oliwki, pokrojone parowki.
Po wyrosnieciu ciasta - wyrabiam z nich okragly placek i wkladam w okragla foremke wysmarowana olejem - zeby ladnie pozniej sie odklejalo. Wkladam do piekarnika rozkreconego na 250 St.C Wkladam najpierw samo ciasto zeby ladnie wyroslo.
Obserwuje ciasto - jak zaczyna rosnac wyjmuje smaruje pomidorowym sosem na to salami, pozniej pieczarki, parowki + oliwki i znow do pieca.
Po jakis 10 minutach dokladam ser i czekam az ladnie sie stopi.
I voila - pizza gotowa do jedzenia :)
Alicja Frączak finanse
Temat: Przepisy na domową pizze
Ja ide trochę na łatwiznę, bo kupuje w piekarni gotowe blaty. Ale juz sos robię sama. Moje dzieci lubią pizzę hawajską, wiec zawsze musi byc dużo sera, szynki i ananasa- akurat kupuje taki w kawałkach lub plastrach Zaczarowany Ogród w Polomarkecie. I taka nasza domowa smakuje naprawde dobrze.Podobne tematy
Następna dyskusja: