Temat: Pizza
Tutaj mozemy sie dzielic pomyslami na Pizze.Jak robic ciasto co fajnego mozna dodac.
Katarzyna
Krych
Koordynator,
psycholog, coach
Iwona
K.
Zarządzanie ofertą
produktową
konto usunięte
Iwona
K.
Zarządzanie ofertą
produktową
Joanna
Misztela
projektant mody,
ubioru, bielizny,
kostiumów filmowych,
p...
Małgorzata
Guzowska
WŁAŚCICIEL Firma
Usługowa Guzowska
Małgorzata
konto usunięte
konto usunięte
Andrzej S.:Iwona dzięki za zaproszenie - wiesz jak mnie zwabić.
Potraktuję was trochę jako grupę wsparcia, bowiem muszę wam opowiedzieć o moim nałogu.
Tak nałogu. Nie bójmy się tego słowa.
Pizze mogę jeść wszędzie. I zawsze. Najbardziej lubię utopioną w sosie czosnkowym. Ale takim, żeby pływały kawałki czosnku. A co do grubości - no cóż nie będę wybredny. Każdy rozmiar mi pasuje. Każda jedna pizza smakuje inaczej. Jak mam zły nastrój polepsza mi go pizza. Jak mam dobry to vide zdanie poprzednie.
Każda pizzeria wręcz każdy pizzero robi pizzę po swojemu.
A co kraj to inne ciasto:
włoskie - kruche i drobne,
francuskie - dziwne,
koreańskie - jak maca,
chińskie - kleiste (kurcze nie dają pieczarek a ser jakiś takiś)
czeskie - mączne
ukraińskie - wyrośnięte
rumuńskie - bardziej ciabata
polskie - jadłem wszystkie odmiany od podpłomyka - po doskonałe wypieki prosto z pieca opalanego drewnem
niemieckie - mrożone
i tak mógłbym jeszcze wymieniać. Ale cóż. Menu może nie rozmaite, ale jakby to powiedzieć - nie mające sobie równego.
P.S. oczywiście wczoraj jadłem pizze, dzisiaj będę ją jadł, a jutro nie - bo jadę w dzikie góry i będę jadł pierogi.
[/quot]
witaj w klubie :) ja równiez jestem pizzara. Zaczeło się od "pizzowych piatków" z siostrą i tak już trwa i trwa...
Natalia Bartosiewicz edytował(a) ten post dnia 12.02.07 o godzinie 21:17
Bogumiła Anastazja
Nowak
właściciel,
MAXIM.Bogumiła Nowak
konto usunięte
konto usunięte
Michał K.:Przygotowywujemy szklaneczkę ciepłej wody. Wlewamy do miseczki [w miare dużej]. wlewamy około 5-6 łyżek oleju(bądź smalec) i dwie łyżeczki soli [jak kto lubi] i szczypta cukru. mieszamy, mieszamy... szybciutko aż do rozpuszczenia się "składników". Dodajemy 25g drożdzy czyli około 1/4 całej kostki. Można dać troszkę więcej, nawet nalegam. mieszamy mieszamy... :) Następnie dodajemy około całej szklanki mąki. Można dać 500 albo 550. Należy dotąd mieszać aż powstanie bardzo delikatna, prawie przelewająca się masa. Powiedziałbym bardziej gęsta niż żadka. :)
Nagrzewamy piekarnik do 50stopni. Wlewamy nasze ciasto do garnuszka i wstawiamy przykryte szmatką do piekarnika. Po około 10-15 min. można wyjąć, jeśli ładnie urosło. Następnie dodajemy tyle mąki aby powstało nam cudne ciasto - gęste ale mięciutkie. Wsypujemy pół torebeczki oregano - jak kto lubi. I wyrabiamy, wyrabiamy...mocno i konkretnie. Należy się naprawdę dobrze wyżyć na naszym cieście. Później jeszcze odstawiamy do wyrośnięcia, ale tylko na chwileczkę. Później już tylko rozwałkowywujemy tyle ciasta ile jest nam potrzebne na pizze i na przygotowanym cieście układamy nasze ulubione składniki.
trzymam kciuki
pozdrawiam
Misio
Agnieszka P. www.akukubaby.pl
konto usunięte
Robert
Śniaszek
właściciel, OPEN AiR
PIZZA & RESTAURANT
konto usunięte
[author]Robert
Iwona
K.
Zarządzanie ofertą
produktową
konto usunięte
Następna dyskusja: