Temat: Moja sprawdzona/ulubiona receptura
Coś ten temat też słabo idzie. ostatni post z 2008!!!
Czas go trochę odświeżyć. Podam moją recepturę na powiedzmy... Wit bier 15litrów.
1.Słód pilzneński 1,5kg
2.Słód pszeniczny jasny 0,5kg
3.Pszenica nie słodowana 0,8kg
4.Płatki owsiane 0.25kg
5.Chmiel FUGGLES granulat (5,8 alfa) 20g-60min
6.Kolendra 6g-15min , 6g-5min
7.Skórka pomarańczy słodkiej 8g-15min , 8g-5min
8.Cynamon 1,5 laski (12cm) 15min
9.Goździki 15szt-15min
10.Ekstrakt słodowy jasny 0,3l
11.Drożdże S-33
ZACIERANIE:
40*C-30min, 44*C-20min, 52*C-10min, 64*C-30min, 72*C-30min.
WARZENIE:
Dodać ekstrakt słodowy jasny. Gdy zacznie wrzeć dodawać kolejno przyprawy według czasów podanych wyżej.
Wychodzi naprawdę niesamowite jasne piwko, kwaskowe ale bardzo gaszące pragnienie. Najlepiej smakuje podczas letnich upałów. Mimo lekkości smaku (wchodzi jak woda)może lekko zaskoczyć gdyż zawiera około 5% alkoholu.