Jakub Krężel

Jakub Krężel współwłaściciel,
Serowar.pl

Temat: a co powiecie na domowe SEROwarstwo? :)

Witam serdecznie w Nowym Roku!

Warzenie piwa to świetna sprawa, a ja bym chciał pokazać Wam coś trochę innego, nowego, również nietuzinkowego - domową produkcję serów metodami tradycyjnymi.
Jesteśmy młodą parą ze Szczecina. Ja interesuje się już od jakiegoś czasu domowym serowarstwem, a moją narzeczoną niedawno też zaraziłem tą niesamowitą pasją. Od pewnego czasu mamy w sobie niesamowitą energię i chęć szerzenia domowego serowarstwa również w całej Polsce. Wyrób domowego sera jest łatwy i przyjemny. Na dodatek, własny ser to samo zdrowie oraz ogromna satysfakcja, gdy podzielimy się nim z rodziną i przyjaciółmi. :-)

Pomysł na nasz sklep http://Serowar.pl pojawił się w połowie 2012 roku, gdyż czegoś podobnego w naszym kraju nie ma. Przez wiele miesięcy intensywnie pracowaliśmy nad tym, byśmy mogli zaoferować wszystko, czego potrzebuje domowy serowar. W końcu się udało!

Zobaczcie jak to wygląda:

Mój pierwszy w życiu ser - Gouda:

Obrazek


Ta sama Gouda:

Obrazek


Tak wygląda pokrojony skrzep, z którego formuje się masę serową:

Obrazek


Ser Gouda po prasowaniu i soleniu:

Obrazek


Zawoskowany ser Gouda:

Obrazek


Sery Korycińskie:

Obrazek


Moja lodówka - 2x Gouda, 2x Koryciński ("Swojski"):

Obrazek


Sprawa jest naprawdę świetna. Wystarczy na początek zainwestować dosłownie kilkadziesiąt złotych w sprzęt i trochę mleka - najlepiej prosto od krowy, ale bez problemu można użyć również takiego z mlekomatu (lista mlekomatów w Polsce dostępna na mojej stronie http://serowar.pl ) lub np. świeżego sprzedawanego w sklepach w plastikowych butelkach z krótkim terminem ważności. Później - gdy już mamy podstawowe wyposażenie - produkcja sera to groszowa sprawa.

Śmiało pytajcie, piszcie co o tym sądzicie. Chętnie odpowiem, rozwieję wątpliwości, pomogę. :)

Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w roku 2013! :-)Jakub Krężel edytował(a) ten post dnia 01.01.13 o godzinie 13:37