![Jakub Krężel](https://static.goldenline.pl/user_photo/040/user_614184_7f6194_basic.jpg)
Jakub
Krężel
współwłaściciel,
Serowar.pl
Temat: a co powiecie na domowe SEROwarstwo? :)
Witam serdecznie w Nowym Roku!Warzenie piwa to świetna sprawa, a ja bym chciał pokazać Wam coś trochę innego, nowego, również nietuzinkowego - domową produkcję serów metodami tradycyjnymi.
Jesteśmy młodą parą ze Szczecina. Ja interesuje się już od jakiegoś czasu domowym serowarstwem, a moją narzeczoną niedawno też zaraziłem tą niesamowitą pasją. Od pewnego czasu mamy w sobie niesamowitą energię i chęć szerzenia domowego serowarstwa również w całej Polsce. Wyrób domowego sera jest łatwy i przyjemny. Na dodatek, własny ser to samo zdrowie oraz ogromna satysfakcja, gdy podzielimy się nim z rodziną i przyjaciółmi. :-)
Pomysł na nasz sklep http://Serowar.pl pojawił się w połowie 2012 roku, gdyż czegoś podobnego w naszym kraju nie ma. Przez wiele miesięcy intensywnie pracowaliśmy nad tym, byśmy mogli zaoferować wszystko, czego potrzebuje domowy serowar. W końcu się udało!
Zobaczcie jak to wygląda:
Mój pierwszy w życiu ser - Gouda:
![Obrazek](http://serowar.pl/fotki/201205031061 mniejsze.jpg)
Ta sama Gouda:
![Obrazek](http://serowar.pl/fotki/201205031065 mniejsze.jpg)
Tak wygląda pokrojony skrzep, z którego formuje się masę serową:
![Obrazek](http://serowar.pl/fotki/201205051101 mniejsze.jpg)
Ser Gouda po prasowaniu i soleniu:
![Obrazek](http://serowar.pl/fotki/201206021201 mniejsze.jpg)
Zawoskowany ser Gouda:
![Obrazek](http://serowar.pl/fotki/201206021214 mniejsze.jpg)
Sery Korycińskie:
![Obrazek](http://serowar.pl/fotki/DSC09170 mniejszy.jpg)
Moja lodówka - 2x Gouda, 2x Koryciński ("Swojski"):
![Obrazek](http://serowar.pl/fotki/DSC09174 mniejsze.jpg)
Sprawa jest naprawdę świetna. Wystarczy na początek zainwestować dosłownie kilkadziesiąt złotych w sprzęt i trochę mleka - najlepiej prosto od krowy, ale bez problemu można użyć również takiego z mlekomatu (lista mlekomatów w Polsce dostępna na mojej stronie http://serowar.pl ) lub np. świeżego sprzedawanego w sklepach w plastikowych butelkach z krótkim terminem ważności. Później - gdy już mamy podstawowe wyposażenie - produkcja sera to groszowa sprawa.
Śmiało pytajcie, piszcie co o tym sądzicie. Chętnie odpowiem, rozwieję wątpliwości, pomogę. :)
Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w roku 2013! :-)Jakub Krężel edytował(a) ten post dnia 01.01.13 o godzinie 13:37