Wiktor Sawoniaka

Wiktor Sawoniaka Doświadczony manager
z wieloletnim
doświadczeniem
równiez...

Temat: Z dodatkiem słodu, a warzony na słodzie

Ludzie jak możecie chalić koncernowe piwa?? Zajżyjcie na etykietę - najczęściej "z dodatkiem słodu jęczmięnnego"!! Z DODATKIEM, a nie warzone na słodzie jęczmiennym. Zamiat jęczmienia dodają kukurydzę i wmawiają wszystkim, że produkują najlepsze piwo na świecie!!!
Jeśli komuś wszystko jedno co pije - bylby trafiało gowę - trudno.
Ale nawet wychodząc z takiej motywacji - spróbuj Konstancin Mocny - 9% i prawdziwy smak piwa.
Maciek Ziomek

Maciek Ziomek technik bilokacji,
profesjonalny
wiercipięta, muzyk
wokal...

Temat: Z dodatkiem słodu, a warzony na słodzie

Z całym szacunkiem dla przedmówcy, ale chyba znajomość tematu nie jest zbyt szeroka...
Wyobraźmy sobie wspaniały bimberek fermentowany przy pomocy drożdży - ale bimberku z dodatkiem drożdży już sobie nie wyobrażam, albo bimberku z dodatkiem zacieru.
Nie omieszkam sprawdzić ponownie etykiet, które zresztą dość uważnie staram się czytać. Z ręką na sercu nie kojarzę takiego zapisu na nich, a nie ukrywam troszkę piw wszelakich w żuciu dane było mi skosztować i nie mówię o masówkach.
Pozdrawiam :)
Jarosław H.

Jarosław H. Ekspert - główny
specjalista ds.
obsługi prawnej
ubezpiec...

Temat: Z dodatkiem słodu, a warzony na słodzie

Wiktor Sawoniaka:
Ludzie jak możecie chalić koncernowe piwa?? Zajżyjcie na etykietę - najczęściej "z dodatkiem słodu jęczmięnnego"!! Z DODATKIEM, a nie warzone na słodzie jęczmiennym.

Zajrzałem. Na koncernowych (Okocim, tyskie) jest napisane, że zawiera słód jęczmienny. To samo jest napisane na etykietach Żywego, Ciechana, Obołonia.
Maciek Ziomek

Maciek Ziomek technik bilokacji,
profesjonalny
wiercipięta, muzyk
wokal...

Temat: Z dodatkiem słodu, a warzony na słodzie

hmm...
To tak jakby szokującym był fakt, że makaron zawiera mąkę. ;)
A co ma biedny producent napisać jak przepisy tego wymagają. Skład musi być podany i basta. I na pewno nie było napisane "Z DODATKIEM"
Otóż, piwo można zrobić z różnego rodzaju słodów.
Ciekawe jak kolega Wiktor nazwałby piwo z pszenicy? A gdyby to była mieszanka słodu jęczmiennego i pszenicznego? Pójdę dalej... Miód i owoce?! Albo wszystko w miksie i zamiast chmielu rozmaryn i kolendra?
Nie bronię masowych producentów , bo chemia spożywcza po potężna dziedzina i w produkcji piw masowych ma swoje, dobrze ugruntowane miejsce (koncentraty, przyspieszacze, spirytus itp.) i jest nagminnie stosowana.
Zachęcam do rozległej konsumpcji i czytania etykiet.
Wiktor Sawoniaka

Wiktor Sawoniaka Doświadczony manager
z wieloletnim
doświadczeniem
równiez...

Temat: Z dodatkiem słodu, a warzony na słodzie

Maciek Ziomek:
Otóż, piwo można zrobić z różnego rodzaju słodów.
Ciekawe jak kolega Wiktor nazwałby piwo z pszenicy? A gdyby to była mieszanka słodu jęczmiennego i pszenicznego?
Jęczmień, pszenica - Tak,
ale kukurydza, cukier z buraków cukrowych, maltoza?? taniej zamiast słodu używać cukrów, ale piwo jest piwem tylko wtedy gdy jest słód - więc muszą dodać (a nie ważyć na nim) ,żeby było zgodne z normami.
Cały czas mówię o klasycznym piwie jasnym - nie smakowych i td.
Maciek Ziomek

Maciek Ziomek technik bilokacji,
profesjonalny
wiercipięta, muzyk
wokal...

Temat: Z dodatkiem słodu, a warzony na słodzie

Wiktor Sawoniaka:
Maciek Ziomek:
Otóż, piwo można zrobić z różnego rodzaju słodów.
Ciekawe jak kolega Wiktor nazwałby piwo z pszenicy? A gdyby to była mieszanka słodu jęczmiennego i pszenicznego?
Jęczmień, pszenica - Tak,
ale kukurydza, cukier z buraków cukrowych, maltoza?? taniej zamiast słodu używać cukrów, ale piwo jest piwem tylko wtedy gdy jest słód - więc muszą dodać (a nie ważyć na nim) ,żeby było zgodne z normami.
Cały czas mówię o klasycznym piwie jasnym - nie smakowych i td.

Po pierwsze, czy wiesz co to maltoza?
Po drugie, czy znasz budowę matlozy?
Po trzecie, co to jest słód i krochmal (bo też występuje w piwie)?
Po czwarte, jak się robi maltozę?
Po piąte, podaj mi jakiś przykład piwa o jakim piszesz.

Aaa... Nie ma czegoś takiego jak klasyczne piwo. Chodziło Ci prawdopodobnie o lagera.Maciek Ziomek edytował(a) ten post dnia 29.10.08 o godzinie 17:03
Wiktor Sawoniaka

Wiktor Sawoniaka Doświadczony manager
z wieloletnim
doświadczeniem
równiez...

Temat: Z dodatkiem słodu, a warzony na słodzie

Maciek Ziomek:
Po pierwsze, czy wiesz co to maltoza?
Po drugie, czy znasz budowę matlozy?
Po trzecie, co to jest słód i krochmal (bo też występuje w piwie)?
Po czwarte, jak się robi maltozę?
Po piąte,

Ach skąd że znowu, ach jak bym śmiał. :-)
Wyobraź sobie - wiem.
I nie zamierzam cię edukować. Nie widziz różnicy między słodem jęczmiennym a maltozą - trudno.
Maciek Ziomek

Maciek Ziomek technik bilokacji,
profesjonalny
wiercipięta, muzyk
wokal...

Temat: Z dodatkiem słodu, a warzony na słodzie

Wiktor... poczytaj nawet w necie co to jest maltoza. Dowiesz się co to są cukry, jak się łączą, jak przebiega fermentacja, jak się przerabia skrobię na cukry proste i w ilu etapach, czy cukry łączą się w większe cząsteczki, jaki jest nawet indeks glikemiczny dla pojedynczych cukrów prostych i złożonych, dlaczego podnosi się stopniowo temperaturę brzeczki, jaki w tym ma udział jodyna... Przeczytaj etykietę choć jednego piwa belgijskiego - ciekawe skąd nazwa słodu "malt"?!
Maciek Ziomek

Maciek Ziomek technik bilokacji,
profesjonalny
wiercipięta, muzyk
wokal...

Temat: Z dodatkiem słodu, a warzony na słodzie

Zalecam rozmowę z ludźmi, którzy robili piwo domowe. Zapytaj ich...



Wyślij zaproszenie do