konto usunięte

Temat: PSZENICZNE CORAZ BARDZIEJ POPULAR !

Plusem dodatnim jest mozliwosc zrobienia doktoratu z chemii po tych doznaniach ;D

A co do pszenicznej niespodzianki od Ciechana, to piwko moze byc. Choc jak na moj gust kolo pszenicznego to tylko lezalo. Mankamentem jest cena - ok. 4 zl.
Maciek Ziomek

Maciek Ziomek technik bilokacji,
profesjonalny
wiercipięta, muzyk
wokal...

Temat: PSZENICZNE CORAZ BARDZIEJ POPULAR !

4 zeta to niedużo.
W Wawce Paulaner z kija kosztuje dychę

...jeszcze nie próbowałem

konto usunięte

Temat: PSZENICZNE CORAZ BARDZIEJ POPULAR !

4 zeta plus koszt butelki to calkiem sporo - prawie tyle, co Paulaner. A tu juz trudno konkurowac. Mowie oczywiscie o cenie piwa butelkowego.

W wawce Paulaner z kija srednio kosztuje 13. Za dyche to tylko w
jednym miejscu widzialam. I to w osiedlowym barze dla rowerzystow.Anna Szyszka edytował(a) ten post dnia 07.09.07 o godzinie 00:52

konto usunięte

Temat: PSZENICZNE CORAZ BARDZIEJ POPULAR !

pilem wczoraj baltasa, niezly, ale tez nie zachwycil mnie az tak bardzo. wypilem dwa, a nastepnie spilem żywe ;)

konto usunięte

Temat: PSZENICZNE CORAZ BARDZIEJ POPULAR !

Michał W.:
pilem wczoraj baltasa, niezly, ale tez nie zachwycil mnie az tak bardzo. wypilem dwa, a nastepnie spilem żywe ;)
co zrobic, zeby zywe z kija bylo ogolnodostepne? podobnie jak pszeniczne inne niz paulaner?
Arkadiusz C.

Arkadiusz C. znowu tylko 35 lat
do emerytury

Temat: PSZENICZNE CORAZ BARDZIEJ POPULAR !

Znaleźć knajpy które będą chciały je u siebie sprzedawać.
Maciek Ziomek

Maciek Ziomek technik bilokacji,
profesjonalny
wiercipięta, muzyk
wokal...

Temat: PSZENICZNE CORAZ BARDZIEJ POPULAR !

Ostatnio Żywe u mnie złapało minusa.
Świeżutka beczułka, z długim terminem, zapięta przed momentem i....
piwo mętne, z lekkim owocowo-kwaśnawym zapachem, słodsze...
coś im nie tak poszło.Maciej Ziomek edytował(a) ten post dnia 09.09.07 o godzinie 13:39

konto usunięte

Temat: PSZENICZNE CORAZ BARDZIEJ POPULAR !

wczoraj zasmakowalem pysznego pszeniczniaka :) porownujac do baltasa, ktorego sprobowalem pare dni wczesniej, to wypada lepiej :) piwo nazywa sie obolon pszeniczne niefiltrowane i po prostu niebo w gebie :) ukraincy wiedza, jak robic piwo

konto usunięte

Temat: PSZENICZNE CORAZ BARDZIEJ POPULAR !

Szanowna Anno,

Faktycznie zakończmy tę "beznadziejną wymianę zdań między nami". Ocenie pozostałych osób pozostawmy Twoje stwierdzenie "nie wymienilam nazw polskich piw pszenicznych, ktorych nie polecam".
Nie polecam polskich pszeniczniakow (ktorych nazw nie wymienie),
gdyz odstaja jakoscia o wyzej wymienionych.
.
A jakie znasz polskie pszeniczniaki?
.
Znam Faustusa i Fratera Pszenicznego. Znasz inne?

Gdybyś powiedziała: "OK, pomyliłam się, Faustus mi nie smakuje, ale faktycznie nie jest piwem polskim, lecz produkowanym w Niemczech", to wszystko byłoby w porządku! Nie chodzi o to, czy Faustus jest dobry czy nie, bo to kwestia gustu. Kwestionuję wyłącznie opinię o niepolecaniu polskich pszeniczniaków. Bo skoro zaliczasz do nich tegoż Faustusa, to taka teza jest nic nie warta, choć brzmi groźnie, zwłaszcza w ustach kogoś, kto może być autorytetem.

Ty oczywiście wolałaś odebrać moją uwagę jako atak na siebie, wspomnieć o beznadziejności dyskusji i ścinaniu włosów. Zaś co do piwnego zaproszenia - dziękuję za sugestię, ale piwo pijam z ludźmi, którzy potrafią krótko i dowcipnie skwitować swoją pomyłkę, a nie udowadniać mi, że powiedziało się coś innego (lub nic nie powiedziało). Sprawa cholernie błaha, ale pokazuje charakter człowieka.

M.Michał Łałak edytował(a) ten post dnia 17.09.07 o godzinie 01:06
Maciek Ziomek

Maciek Ziomek technik bilokacji,
profesjonalny
wiercipięta, muzyk
wokal...

Temat: PSZENICZNE CORAZ BARDZIEJ POPULAR !

Niezależnie od tego skąd ów Faustus jest ważki jest fakt umiejętności nalania pszenicznego piwa do szklanki

Szklankę opłucz bardzo zimną wodą
Przechyl pod kątem 45' stopni
Wlej zawartość butelki, zostawiąjąc ok 2 cm piwa w butelce.
Bardzo mocno wymieszaj pozostałość, oceniając pod światło efekt swej pracy
Przelej resztę do szklanki i poczekaj, aż zawiesina się przemiesza.

Niektórzy popełniają błąd, nalewając piwo pszeniczne bez osadu drożdżowego.
Faustus wymaga trochę więcej cierpliwości. Te pozostałe 2 cm trzeba dłuuugo mieszać, by piwo rozwinęło pełny wachlarz smaku i aromatu.
Dawid C.

Dawid C. In progress... Still
:)

Temat: PSZENICZNE CORAZ BARDZIEJ POPULAR !

Arkadiusz C.:
A jakie znasz polskie pszeniczniaki?

Ja znam, chociaż nie te w powszechnym obrocie.
Pszeniczne z Brovarii poznańskiej (Stary Rynek) i to ze Spiża we Wrocławiu.
Tomasz Banachowicz

Tomasz Banachowicz Współwłaściciel w
Ingrifo

Temat: PSZENICZNE CORAZ BARDZIEJ POPULAR !

Dzisiaj pozwoliłem sobie na Baltasa. Nie oznacza to, że był to mój pierwszy raz z tym piwem ale...

Zapach acetonowy. Piana opada szybko, nie odbudowuje się jak w klasycznych wiezenach. Smak nie ujawnia aromatów goździkowo-bananowych. Wysycenie w porządku, przyjemnie szczypie w język. Przeszkadza jednak acetonowy posmak i zapach.

Piwo niskiej półki smakowej. Gorszy od Baltasa jest jedynie Ciechan Pszeniczny, który NICZYM pszeniczniaka nie przypomina.

Może Litwini nauczą się tak jak Ukrańcy warzyć piwo pszeniczne w poprawny sposób. Pszeniczniaki Obołonia są poprawne (co najmniej poprawne).Tomasz Banachowicz edytował(a) ten post dnia 18.09.07 o godzinie 16:17

konto usunięte

Temat: PSZENICZNE CORAZ BARDZIEJ POPULAR !

Mnie nie odpowiada woda w oboloniu. cos jest z nia nie tak, aczkolwiek nie jestem koneserem na tyle, zeby sprecyzowac mankamenty.

konto usunięte

Temat: PSZENICZNE CORAZ BARDZIEJ POPULAR !

ja sie zauroczylem ostatnio w pszenicznym z obolonia bardzo :) no ale sa rozne gusta w koncu :)

konto usunięte

Temat: PSZENICZNE CORAZ BARDZIEJ POPULAR !

Hmmm, a dziś właśnie kupiłem 2 butelki Ciechana Pszenicznego... Ciekaw jestem jak wypadnie, ale opinia p. Tomasza jest niepokojąca. A na konsumpcję czeka nadal mój pierwszy Frater Pszeniczny, do którego nie mogę się przekonać od z górą 2 miesięcy. Zawsze sięgam po coś sprawdzonego, a ten nieszczęsny Frater zostaje na inny raz :)

Dla mnie Baltas jest akurat bardzo aromatyczny. Kurczę, ile osób tyle opinii.

M.
Tomasz Banachowicz

Tomasz Banachowicz Współwłaściciel w
Ingrifo

Temat: PSZENICZNE CORAZ BARDZIEJ POPULAR !

[author]Michał
Maciek Ziomek

Maciek Ziomek technik bilokacji,
profesjonalny
wiercipięta, muzyk
wokal...

Temat: PSZENICZNE CORAZ BARDZIEJ POPULAR !

Ja słyszałem, że pierwsza partia Kipera Pszenicznego poszła "do zlewu". (20 000 litrów!!! 40 000 butelek)
Popytam, znajomych co było nie tak i opiszę.
Przypomnę tylko, że to piwo miało mieć swą prezentację na Chmielakach w Krasnymstawie i ponoć nie było
Tomasz Banachowicz

Tomasz Banachowicz Współwłaściciel w
Ingrifo

Temat: PSZENICZNE CORAZ BARDZIEJ POPULAR !

Maciej Z.:
Ja słyszałem, że pierwsza partia Kipera Pszenicznego poszła "do zlewu". (20 000 litrów!!! 40 000 butelek)

Hm... na browar.biz jest ocena tego piwa... I to całkiem wysoka.
Niniejszym również dementuję, że w Polsce są tylko dwa pszeniczniaki. Są trzy. No, 2 i pół. Ciechanowski to te "pół" ;)

konto usunięte

Temat: PSZENICZNE CORAZ BARDZIEJ POPULAR !

Wczoraj miałem pierwszą i jedyną przygodę z Ciechanem Pszenicznym. Partia z datą ważności 01.11.2007.

Cholernie przykro mi to pisać, bo popieram ambitne krajowe browary, ale Ciechan wypuszczając swoje "Pszeniczne" zrobił totalną siarę. Naprawdę nie jestem wybredny, nie jestem też degustatorem rozróżniającym niewielkie różnice w smakach. Ale to co przedstawił sobą ów Ciechan Pszeniczny można nazwać krótko: Beznadzieja. To w ogóle nie ma nic wspólnego z pszeniczniakiem (poza barwą i mętnością). Zero aromatu, tylko paskudny kwaskowy smak. Miałem wrażenie, że piję rozwodnione tradycyjne piwo, które właśnie zrobiło się kwaśne. Nie tylko ja - moja dziewczyna (lubi pszeniczniaki) wypiła kilka łyków i się tylko lekko uśmiała. W efekcie wypiłem połowę szklanki, a resztę wylałem (co na trzeźwo mi się nie zdarza.) A naprawdę z sercem i nadzieją podchodziłem do tego wyrobu - wziąłem je na pierwszy ogień w piątek wieczorem. Aha - że coś jest nie tak wiedziałem już przy nalewaniu do szklanki paulanerowskiej - pieni się gorzej od Tyskiego. Nalewałem właściwym sposobem i... Niepotrzebnie, bo piana nie osiągnęła nawet krawędzi szklanki, a te marne "coś" opadło raz-dwa. Porażka, zastanawiam się kto w Ciechanie zdecydował się to puścić na rynek - mogą zepsuć sobie opinię wśród smakoszy.

Jeżeli ktoś chce rozpocząć swoją przygodę z pszeniczniakami, to bardzo proszę, niech nie zaczyna od Ciechana, bo zrazi się na następne kilka lat. Dla mniej zasobnych proponuję zacząć od Obołonia Pszenicznego, Svyturysa Baltasa lub Faustusa :)

M.Michał Łałak edytował(a) ten post dnia 22.09.07 o godzinie 11:05
Tomasz Banachowicz

Tomasz Banachowicz Współwłaściciel w
Ingrifo

Temat: PSZENICZNE CORAZ BARDZIEJ POPULAR !

[author]Michał

Następna dyskusja:

BALTAS - piwo pszeniczne z ...




Wyślij zaproszenie do