Michał Nycz

Michał Nycz Doświadczony manager
sprzedaży

Temat: Piwa i browary regionalne; mity i opowieści kontra prawda

Marek P.:
Maciek Ziomek:
"schabowego z kapustą i ziemniakami" (który i tak jest zrobiony z karkówki, bo tańsza).
Miłego wieczoru:)
Tak ogólnie to się zgadzam, chciałem tylko wspomnieć, że "schabowy z kapustą" to kuchnia niemiecka, a nie polska.

Pan ma nieznośną manierę poprawiania wszystkich, aż się dziwie, że nie wygrał Pan jeszcze Milionerów czy 1 z 10...

Czasami lepiej zachować swoje racje dla siebie...
Maciek Ziomek

Maciek Ziomek technik bilokacji,
profesjonalny
wiercipięta, muzyk
wokal...

Temat: Piwa i browary regionalne; mity i opowieści kontra prawda

Marek P.:
Maciek Ziomek:
"schabowego z kapustą i ziemniakami" (który i tak jest zrobiony z karkówki, bo tańsza).
Miłego wieczoru:)
Tak ogólnie to się zgadzam, chciałem tylko wspomnieć, że "schabowy z kapustą" to kuchnia niemiecka, a nie polska.
Wiem Marku;) Wszak wiesz, że chodzi o sugestywny przekaz.
Marek P.

Marek P. Browar Piwoteka!

Temat: Piwa i browary regionalne; mity i opowieści kontra prawda

Michał Nycz:

Pan ma nieznośną manierę poprawiania wszystkich, aż się dziwie, że nie wygrał Pan jeszcze Milionerów czy 1 z 10...

Czasami lepiej zachować swoje racje dla siebie...
Może pan najwyżej nie czytać :-) Maciek się nie obraził.
Rafał N.

Rafał N. leśnictwo,

Temat: Piwa i browary regionalne; mity i opowieści kontra prawda

Maciek Ziomek:
Wielu też odkryło jak bardzo spłaszczona jest oferta koncernowych piw. Jeszcze wiele czasu potrzeba, by ludziom w Polsce pokazać co to jest waisbier, ale, pale ale, stout, lambic, gueze. Pokazać, że piwo niejedno ma imię.


A ja myślę że wielu to się wogóle dowiedziało że istnieją inne piwa
Michał Nycz

Michał Nycz Doświadczony manager
sprzedaży

Temat: Piwa i browary regionalne; mity i opowieści kontra prawda

Marek P.:
Michał Nycz:

Pan ma nieznośną manierę poprawiania wszystkich, aż się dziwie, że nie wygrał Pan jeszcze Milionerów czy 1 z 10...

Czasami lepiej zachować swoje racje dla siebie...
Może pan najwyżej nie czytać :-) Maciek się nie obraził.

Ja się nie obrażam, ale po prostu czasem potrafi mnie Pan zirytować co najwyżej- tak to już bywa w dyskusjach.

konto usunięte

Temat: Piwa i browary regionalne; mity i opowieści kontra prawda

Wielu też odkryło jak bardzo spłaszczona jest oferta koncernowych piw. Jeszcze wiele czasu potrzeba, by ludziom w Polsce pokazać co to jest waisbier, ale, pale ale, stout, lambic, gueze. Pokazać, że piwo niejedno ma imię.


Dostęp do dobrego piwa się znacznie w ostatnim czasie polepszył. Oferta delikatesów jest bogatsza, powstało też więcej sklepów specjalistycznych. 2 lata temu o Ciechanie czy Konstancinie mogłem sobie pomarzyć, dziś mam je prawie pod domem. Jest lepiej, ludzie zwracają się w kierunku browarów które warzą coś nieszablonowego i innego. Teraz to na czym mi zależy najbardziej to popularyzacja piwa w lokalach gastronomicznych. Tam jest wciąż krucho, koncerny panują znacznie mocniej aniżeli w handlu tradycyjnym.
Michał Nycz

Michał Nycz Doświadczony manager
sprzedaży

Temat: Piwa i browary regionalne; mity i opowieści kontra prawda

Piotr Kowalski:
Wielu też odkryło jak bardzo spłaszczona jest oferta koncernowych piw. Jeszcze wiele czasu potrzeba, by ludziom w Polsce pokazać co to jest waisbier, ale, pale ale, stout, lambic, gueze. Pokazać, że piwo niejedno ma imię.


Dostęp do dobrego piwa się znacznie w ostatnim czasie polepszył. Oferta delikatesów jest bogatsza, powstało też więcej sklepów specjalistycznych. 2 lata temu o Ciechanie czy Konstancinie mogłem sobie pomarzyć, dziś mam je prawie pod domem. Jest lepiej, ludzie zwracają się w kierunku browarów które warzą coś nieszablonowego i innego. Teraz to na czym mi zależy najbardziej to popularyzacja piwa w lokalach gastronomicznych. Tam jest wciąż krucho, koncerny panują znacznie mocniej aniżeli w handlu tradycyjnym.


Z tym będzie ciężko zważywszy na rodzaj umów jakie są podpisywane pomiędzy restauratorem, a koncernem- to potrwa jeszcze trochę czasu...

konto usunięte

Temat: Piwa i browary regionalne; mity i opowieści kontra prawda

Dlatego potrzebna jest presja ze strony konsumenta. Jesli ten będzie kierował swe kroki w stronę lokali z piwem czeskim albo tym które wprowadzają wyszynk rotacyjny to lokale które dotąd bawiły się w umowy na wyłączność będą musiały wstąpić na drogę różnorodności gatunkowej gdyż serwowanie dwóch jednakowych piw jasnych będzie niewystarczajace. Trzeba tylko rozbudzić oczekiwania klienta, taka postać musi być świadoma po co wychodzi z domu i na co chce przeznaczyć swoje pieniądze.Piotr Kowalski edytował(a) ten post dnia 28.03.11 o godzinie 12:35
Marek P.

Marek P. Browar Piwoteka!

Temat: Piwa i browary regionalne; mity i opowieści kontra prawda

Michał Nycz:
Marek P.:
Michał Nycz:

Pan ma nieznośną manierę poprawiania wszystkich, aż się dziwie, że nie wygrał Pan jeszcze Milionerów czy 1 z 10...

Czasami lepiej zachować swoje racje dla siebie...
Może pan najwyżej nie czytać :-) Maciek się nie obraził.

Ja się nie obrażam, ale po prostu czasem potrafi mnie Pan zirytować co najwyżej- tak to już bywa w dyskusjach.
I vice versa :-) Ale nie neguję wszystkiego co pan pisze :-)
Tomasz Nowakowski

Tomasz Nowakowski frontend developer

Temat: Piwa i browary regionalne; mity i opowieści kontra prawda

Marek P.:
Michał Nycz:
"Już niedługo będzie "niepasteryzowany" Specjal. Uwarzony tradycyjną metodą HGB." - To się Panu udało, ale obawiam się (i tu jestem poważny), że przy obecnej sytuacji i nic się nie zmieni, to gdy będę na emeryturze to może tak być :/
Założymy się? Ja twierdzę, że do czerwca pojawi się niepasteryzowany Specjal.

Punkt dla pana panie Marku:
"Grupa Żywiec niebawem wejdzie do segmentu piw niepasteryzowanych. Na rynku pojawią się warianty Specjala, Leżajska i Królewskiego z trzymiesięcznym okresem przydatności. Wszystkie marki pojawią się zarówno w butelkach, jak i puszkach. "
http://mediamikser.pl/article/71137/grupa-zywiec-wchod...
Michał Nycz

Michał Nycz Doświadczony manager
sprzedaży

Temat: Piwa i browary regionalne; mity i opowieści kontra prawda

Tomasz Nowakowski:
Marek P.:
Michał Nycz:
"Już niedługo będzie "niepasteryzowany" Specjal. Uwarzony tradycyjną metodą HGB." - To się Panu udało, ale obawiam się (i tu jestem poważny), że przy obecnej sytuacji i nic się nie zmieni, to gdy będę na emeryturze to może tak być :/
Założymy się? Ja twierdzę, że do czerwca pojawi się niepasteryzowany Specjal.

Punkt dla pana panie Marku:
"Grupa Żywiec niebawem wejdzie do segmentu piw niepasteryzowanych. Na rynku pojawią się warianty Specjala, Leżajska i Królewskiego z trzymiesięcznym okresem przydatności. Wszystkie marki pojawią się zarówno w butelkach, jak i puszkach. "
http://mediamikser.pl/article/71137/grupa-zywiec-wchod...


OK wieże, ale dlaczego akurat special, a nie chociażby Żywiec?
Marek P.

Marek P. Browar Piwoteka!

Temat: Piwa i browary regionalne; mity i opowieści kontra prawda

Michał Nycz:

OK wieże, ale dlaczego akurat special, a nie chociażby Żywiec?
Zawsze w pracy może pan zapytać. Dla ułatwienia podpowiem, że przecież Specjal, Królewskie i Leżajsk to "marki regionalne" a Żywiec nie.

Wszystko zaczyna u nas wyglądać jak w Stanach Zjednoczonych parę lat temu, dla nich skończyło się to powstaniem ok. 1400 browarów regionalnych, żeby u nas ze 20 chociaż powstało, to będzie dobrze.
Michał Nycz

Michał Nycz Doświadczony manager
sprzedaży

Temat: Piwa i browary regionalne; mity i opowieści kontra prawda

Marek P.:
Michał Nycz:

OK wieże, ale dlaczego akurat special, a nie chociażby Żywiec?
Zawsze w pracy może pan zapytać. Dla ułatwienia podpowiem, że przecież Specjal, Królewskie i Leżajsk to "marki regionalne" a Żywiec nie.

Wszystko zaczyna u nas wyglądać jak w Stanach Zjednoczonych parę lat temu, dla nich skończyło się to powstaniem ok. 1400 browarów regionalnych, żeby u nas ze 20 chociaż powstało, to będzie dobrze.

W jakiej pracy?

Przecież już Panu tłumaczyłem, że ja nigdzie nie pracuje- w Żywcu miałem PRAKTYKI wakacyjne...

konto usunięte

Temat: Piwa i browary regionalne; mity i opowieści kontra prawda

To jest kopiowanie strategii Carlsberga. Tamci też zniepasteryzowali Kasztelana, Piasta i Bosmana a nie marki "wszędobylskie" tj. Harnaś, Okocim. Specjal zalepi sporą część rynku a Król i Leżajsk to będą takie uzupełnienia.

Małpowanie, bezmyślne wzorowanie się na drugim i zero własnej inicjatywy. Ale w końcu koncerny przestaną krzyczeć o lansowaniu nowych trendów bo teraz widać że to inni je wdrażają a oni tylko podłapują.
Jakub Jaworski

Jakub Jaworski Lean Manufacturing

Temat: Piwa i browary regionalne; mity i opowieści kontra prawda

Wszystko zaczyna u nas wyglądać jak w Stanach Zjednoczonych parę lat temu, dla nich skończyło się to powstaniem ok. 1400 browarów regionalnych, żeby u nas ze 20 chociaż powstało, to będzie dobrze.

Liczę że własnie tak będzie. Od kilku lat prężnie rozwija się piwowarstwo domowe, a w zeszłym roku powstało Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych.

Duże koncerny też otwierają się na takie inicjatywy, dostrzegając że 'international lager' już Polakom nie wystarcza. Ostatnie dwa lata były wybitne pod tym względem. Żywiec w ramach Festiwalu Birofilia nagradza piwa domowe i uwarzył (drugie już) w Cieszynie zwycięskie piwo. Warka nie chce być gorsza i też drugi rok z rzędu zrobiła Profesjonalia Piwowarów i Barmanów.

Coś się rusza jak widać.
Marcin J.

Marcin J. Dyrektor działu Twój
Ogród

Temat: Piwa i browary regionalne; mity i opowieści kontra prawda

Koledzy,
piszecie o niepasteryzowanych markach Specjal, Królewskie, Leżajsk. Jak znam życie mimo róznych nazw, to będzie to samo piwo ważone np. w Warce.

Dziś właśnie jestem po spożyciu Specjala niepasteryzowanego. Piwo jak piwo, szału nie robi. W smaku lepszy niż jego chemiczny "brat" Czarny Specjal pasteryzowany, lecz to nadal piwo które zalatuje lekko tablicą Mendelejewa.
Sam się zastanawiam czy znajdę smak piwa z mojej młodości. Smak piwa które miało 2 tygodnie terminu i jak się je otworzyło to piana kipiała z butelki?

PS
Mam pytanie. Czy można dostać gdzieś piwo (marka) prawdziwie niepasteryzowane? Chodzi mi o takie piwo z czasów PRL-u. Bez 100 krotnej filtracji i z dodatkami typu płynny koncentrat chmielu i dodatek kukurydzy. Chcę piwa 100% prawdziwego.

konto usunięte

Temat: Piwa i browary regionalne; mity i opowieści kontra prawda

Ciechany Wyborne i Mocne, Lwówki, Twierdzowe z Raciborza, Rycerz i Naturalne z Gościszewa, Pilsweiser z Grybowa, Rześkie i Świeże z Kormorana a także Brackie ale tylko w wersji beczkowej. Oprócz tego znajdzie się i kilka prawdziwych piwek pasteryzowanych.
Michał Nycz

Michał Nycz Doświadczony manager
sprzedaży

Temat: Piwa i browary regionalne; mity i opowieści kontra prawda

Najlepiej zrobić samemu ;)
Wtedy wiesz co masz i sam odpowiadasz za trwałość ;)
Marcin J.

Marcin J. Dyrektor działu Twój
Ogród

Temat: Piwa i browary regionalne; mity i opowieści kontra prawda

Michał Nycz:
Najlepiej zrobić samemu ;)
Wtedy wiesz co masz i sam odpowiadasz za trwałość ;)
Tylko, że ja leniwy jestem. Wolę kupić.
Marek P.

Marek P. Browar Piwoteka!

Temat: Piwa i browary regionalne; mity i opowieści kontra prawda

Marcin Ja Kubiak:
Michał Nycz:
Najlepiej zrobić samemu ;)
Wtedy wiesz co masz i sam odpowiadasz za trwałość ;)
Tylko, że ja leniwy jestem. Wolę kupić.
A jaką masz pewność, że kupujesz rzeczywiście takie piwo jak deklaruje producent? Znam kilka niechlubnych przykładów nawet małych browarów...

Z drugiej strony "prawdziwe piwo" bez dodatków to taki współczesny fetysz, browar EDI warzy takie "prawdziwe piwo" i jest ono ledwo pijalne, Belgowie warzą piwo z dodatkami (cukier, przyprawy, owoce itp.) a piwa mają znakomite.

Następna dyskusja:

Jakie piwa lubicie? Co pole...




Wyślij zaproszenie do