Temat: Niemieckie browary
Ja osobiście uwielbiam i wszystkim polecam klasykę samą w sobie z domu Brauerei Heller
(Schlenkerla) Bamberg
Charakterystyka piwa:
Piwo filtrowane
dolnej fermentacji w stylu:
Rauchbier Dunkel Bock
(Wędzony Ciemny Koźlak)
Ekstrakt: 17,5° Blg.
Alkohol: 6,5 %.
Piwo pasteryzowane.
Zalecana temperatura spożycia: 8-12°C
Opakowania: Butelka 500 ml.
Warzone na sezon jesienno-zimowy.
Wzorzec i jeden z niewielu
przedstawicieli stylu Rauchbier Bock.
Ciemno brązowe piwo, w którym aromat
dymu miesza się ze słodyczą.
Piwo dość słodkie i treściwe o smaku
wędzonych śliwek i daktyli.
Wędzoność góruje nad chmieleniem.
Piwo wybitne, obowiązkowe dla
szanującego się piwosza.
Polecane do dań:
Sery wędzone, wędzone wędliny, ryby
wędzone, pieczone mięsa, dania z grila.
Najlepiej smakuje z firmowymi daniami
podawanymi w browarnianej gospodzie.
Podobno smakuje wybornie do cygara?!
Wyróżnienia (wybrane):
2011 – złoty medal w rankingu Der Welt
„50 Besten Biere”
2011 – Najlepsze piwo w kategorii
„Winterbier” w rankingu Helsingin
Sanomat (Finlandia)
2010 – złoty medal na Amsterdam
Bockbier Festiwal
2008 – srebrny medal na Amsterdam
Bockbier Festiwal