Andrzej Sawa

Wypowiedzi autora zostały ukryte. Pokaż autora
Piotr Maliszewski

Piotr Maliszewski serwisant,
Alcatel-Lucent

Temat: Jubileusz europejskiego piwa

Prawo piwne? Pierwszy raz o takim słyszę. Bawarskie prawo czystości skłądu - takie obiło mi się o uszy, uchwalone w 1512 roku w księstwie Bawarii.Piotr Maliszewski edytował(a) ten post dnia 08.08.12 o godzinie 21:49
Piotr Andrzej Krzysztof S.

Piotr Andrzej Krzysztof S. Inżynier
Aplikacji/Programist
a

Temat: Jubileusz europejskiego piwa

Piotr Maliszewski:
Prawo piwne? Pierwszy raz o takim słyszę. Bawarskie prawo czystości skłądu - takie obiło mi się o uszy, uchwalone w 1512 roku w księstwie Bawarii.

Mamy 2012-ty, więc by się zgadzało. Czyżby ktoś dysponował wiedzą co do dnia i miesiąca z 1512-tego? ;)

Andrzej Sawa

Wypowiedzi autora zostały ukryte. Pokaż autora
Piotr Maliszewski

Piotr Maliszewski serwisant,
Alcatel-Lucent

Temat: Jubileusz europejskiego piwa

A moim zdaniem nie, bo mocno ogranicza kreatywność w piwowarstwie. Gdyby wszyscy kanonicznie stosowali wytyczne z 1512 roku to nie byłoby obecnie na rynku takich piw jak:

-wszystkie współczesne weizeny
-żytnie z Konstancina
-Grodzisz
-Pintowy Dobry Wieczór
- Rowing Jack od AleBrowaru i wiele, wiele innych fajnych piw
Rozsądna iwarta odnotowania to jest dopiero jego nowelizacja z początku XX wieku.

Andrzej Sawa

Wypowiedzi autora zostały ukryte. Pokaż autora
Piotr Maliszewski

Piotr Maliszewski serwisant,
Alcatel-Lucent

Temat: Jubileusz europejskiego piwa

O jakiej tradycji mówisz? Belgijskie klasztorne Dubble, Triple i Quaddruple nie są tradycyjne? A dry stout i irish red ale to nie jest kawał wyspiarskiego piwowarstwa? W samych Niemczech bawarskie prawo długo nie dawało żyć takim stylom jak Roggenbiuer czy Gose - te piwa to też produkty piwopodobne?

Dlaczego pomysły bawarskiego księcia z początku renesansu uważasz za tradycyjne a wielowiekowe kultury Wlk. Brytanii czy Belgii za nietradycyjne? Prawo czystości było wymierzone w piwowarów, którzy stosowali słodowaną pszenicę, której częstokroć brakowało młynarzom do wyrobu mąki. Dziś mamy zbóż pod dostatkiem, deficyt nam nie grozi. Czemu więc mamy ograniczać różnorodność? Sami Niemcy od tego odeszli prawie sto lat temu...

Andrzej Sawa

Wypowiedzi autora zostały ukryte. Pokaż autora
Piotr Maliszewski

Piotr Maliszewski serwisant,
Alcatel-Lucent

Temat: Jubileusz europejskiego piwa

To czy dobrze się stało,to inna sprawa.Ale powstała tradycyjna potrawa.


To dlaczego tradycyjną potrawę Belgii albo Szkocji uważasz za nietradycyjną a wrecz za "potrawo-podobną"?

Mnie się jak najbardziej podoba obecne prawo niemieckie odnośnie czystości skladu: piwa dolnej fermentacji mają się składać tylko i wyłącznie z w/w 4 składników, górnej - jak kto chce. Dzięki temu można się napić i roggena i altbiera i pyszne Gose, a zaraz obok 4-skłądnikowego pilsa, dunkela i schwarzbiera. Prawo z 1516 roku było zamordystyczne i kultywowanie go w dzisiejszych czasach nie ma sensu - zabija to co w piwowarstwie najpiękniejsze, czyli różnorodność.

Andrzej Sawa

Wypowiedzi autora zostały ukryte. Pokaż autora
Tomasz Kaczanowski

Tomasz Kaczanowski Ot, programista

Temat: Jubileusz europejskiego piwa

Piotr Maliszewski:
A moim zdaniem nie, bo mocno ogranicza kreatywność w piwowarstwie. Gdyby wszyscy kanonicznie stosowali wytyczne z 1512 roku to nie byłoby obecnie na rynku takich piw jak: [...]

A czemu nie? Taka konstytucja trzeciomajowa - świętuje się, ale prawa tam zapisanego nikt dziś nie stosuje, bo nie przystaje do naszych czasów.
Andrzej Sawa
Czy wiecie,że niedługo będzie okrągły jubileusz prawa piwnego?

Jako informatyk powiadam Ci, że okrągła to będzie za 12 lat :P
Piotr Maliszewski

Piotr Maliszewski serwisant,
Alcatel-Lucent

Temat: Jubileusz europejskiego piwa

Nasz region ma swoje potrawy,a piwo nasze jest inne niż gdzie indziej

Jedyne piwo "inne niż gdzie indziej" jakie udało nam się wykrystalizować na przestrzeni wieków to Gratzer (Grodzisz) - lekkie, około 3% alk piwo pszeniczne górnej fermentacji, oparte w większości na słodzie wędzonym i kondycjonowane w butelce - styl charakterystyczny dla Prus Wschodnich, praktykowany głownie na terenach dzisiejszej Wielkopolski. Z bawarskim prawem czystości nie ma nic wspólnego, od samego początku to był akt prawny o bardzo ograniczonym spektrum funkcjonowania. Polemizowałbym też z teorią, że zapoczątkował jakąś tradycję, ja bym powiedział, ze raczej zwalczał niektóre - piwa żytnie, pszeniczne, orkiszowe, piwa parowe (dampfbier) - one na bardzo długi czas zostały formalnie unicestwione.

Andrzej Sawa

Wypowiedzi autora zostały ukryte. Pokaż autora

Andrzej Sawa

Wypowiedzi autora zostały ukryte. Pokaż autora
Piotr Maliszewski

Piotr Maliszewski serwisant,
Alcatel-Lucent

Temat: Jubileusz europejskiego piwa

Najpopularniejsze (tzn najczęściej wybierane przez konsumentów) marki piwa w Polsce leżą bardzo daleko od prawa czystości składu - Warki, Tyskie, Kasztelany, Okocimy, Tatry i inne im podobne produkty zawierają od groma białego cukru, kukurydzy, syropów skrobiowych i innych świństw. Dorzućmy do tego obce enzymy stosowane przez wszystkie koncerny bez wyjątku i CO2 nie pochodzące z fermentacji a mamy obraz totalnego zaprzeczenia bawarskim wytycznym.

Andrzej Sawa

Wypowiedzi autora zostały ukryte. Pokaż autora
Tomasz Kaczanowski

Tomasz Kaczanowski Ot, programista

Temat: Jubileusz europejskiego piwa

Andrzej Sawa:
A dlaczego za 12 lat?

bo wtedy dopiero będzie okrągła rocznica - 512 :)

Andrzej Sawa

Wypowiedzi autora zostały ukryte. Pokaż autora
Tomasz Kaczanowski

Tomasz Kaczanowski Ot, programista

Temat: Jubileusz europejskiego piwa

Andrzej Sawa:
Tomku,rozumiem,ale pojąć nie mogę.

Zwróciłem uwagę, że to piszę jako informatyk, podpowiem, że w informatyce zazwyczaj korzysta się z zapisów w systemie dwójkowym i szesnastkowym - zobacz jak wygląda 512 w takim zapisie :)

Andrzej Sawa

Wypowiedzi autora zostały ukryte. Pokaż autora

Następna dyskusja:

Jakie piwa lubicie? Co pole...




Wyślij zaproszenie do