Sebastian Kielecki

Sebastian Kielecki Profesjonalizm,
profesjonalizm,
profesjonalizm

Temat: Dlaczego mężczyźni nie lubią piw smakowych?

A ja natomiast bardzo lubię w gorący dzień napić się zimnego Pszenicznego Corneliusa Grejpfrutowego :-)
Sebastian Kielecki

Sebastian Kielecki Profesjonalizm,
profesjonalizm,
profesjonalizm

Temat: Dlaczego mężczyźni nie lubią piw smakowych?

Nie wszystkie piwa są tak ważone :-)

Aneta Jakubiak:
Anno z moich obserwacji wynika, że na polskim rynku piwa smakowe są uwarzone tak, że czuć sok, syrop, aromat itp a nie smak piwa.
Proponuję spróbować Lwówka Malinowego, wszyscy (bez względu na płeć) są zaskoczeni, że najpierw czuć piwo, a na samym końcu, gdzieś w tle maliny.

Preferencji smakowych nie kojarzyłabym z przekonaniami kulturowymi.

Pozdrawiam.
Paweł F.

Paweł F. Redaktor graficzny -
Serwisy Internetowe
i Wydania Tabletowe

Temat: Dlaczego mężczyźni nie lubią piw smakowych?

w PRL-u były produkty tzw. "czekoladopodobne" - dziś wielkie korporacje powinny używać tej samej nomenklatury, dla swoich trunków podrasowanych "żółcią bydlęcą" ku taniości!
rozumiem, że do takiego świństwa trzeba czasami dolać soku, aby się dało wypić...

zapytaj znawców wina - nie ma czegoś takiego jak wino półsłodkie czy półwytrawne!
natomiast w sklepach wiela podobnych dobrodziejstw dla pospólstwa...Paweł F. edytował(a) ten post dnia 16.08.12 o godzinie 23:27
Piotr Maliszewski

Piotr Maliszewski serwisant,
Alcatel-Lucent

Temat: Dlaczego mężczyźni nie lubią piw smakowych?

Nie ma też żółci bydlęcej - naprawdę czas skończyć z tymi miejskimi legendami.

konto usunięte

Temat: Dlaczego mężczyźni nie lubią piw smakowych?

Andrzej Sawa:
OK,dla mnie piwem jest napój z 4 składników,reszta to napoje mieszane lub piwopodobne.

Woda, słód, chmiel, drożdże? Czy woda, zboża, chmiel, drożdże? Słód tylko jęczmienny? Chmiel tylko w postaci szyszek/granulatu, czy dopuszczasz także ekstrakty?
Tak czy siak już uznałeś za napoje piwopodobne wiele znakomitych piw belgijskich, wszystkie witbiery, wiele polskich piw z małych browarów (dodatek witaminy C), wiele piw angielskich (częsty dodatek cukru), owocowe lambiki, gruity. Jeśli zboża niesłodowane też się nie zaliczają do tej czwórki, to odpadają praktycznie wszystkie stouty. W czasie warzenia często do zacieru dodaje się enzymy i kwas mlekowy (dla korekcji pH). Mech irlandzki? Karuk? Pożywka dla drożdży? Karmel spożywczy?
Paweł F.

Paweł F. Redaktor graficzny -
Serwisy Internetowe
i Wydania Tabletowe

Temat: Dlaczego mężczyźni nie lubią piw smakowych?

biję się w piersi - nie mam racji...
pijcie piwo z sokiem!

Andrzej Sawa

Wypowiedzi autora zostały ukryte. Pokaż autora

konto usunięte

Temat: Dlaczego mężczyźni nie lubią piw smakowych?

To jak panie Andrzeju, doczekam się odpowiedzi na mój poprzedni post?

Andrzej Sawa

Wypowiedzi autora zostały ukryte. Pokaż autora
Piotr Maliszewski

Piotr Maliszewski serwisant,
Alcatel-Lucent

Temat: Dlaczego mężczyźni nie lubią piw smakowych?

że nasze,środkowo-europejskie jest warte wyróżnienia.

Jakie sa granice geograficzne tego środowiska?
Piotr Maliszewski

Piotr Maliszewski serwisant,
Alcatel-Lucent

Temat: Dlaczego mężczyźni nie lubią piw smakowych?

Co do pszenicy i jęczmienia,to wydaje mi się,że czuję różnicę i piwo pszeniczne jest słodsze.

No niezupełnie, a raczej zupełnie nie tak. Na to czy ostateczny profil będzie bardziej czy mniej słodki zalezy od naprawdę wielu czynników. Od sposobu zacierania, od odfermentowania, bailingu, zasypu...Jest na rynku wiele piw w 100% jęczmiennych a jednak słodkich, ze względu na np skąpe nachmielenie czy wysoki udział słodu karmelowego. Także pudło.
Marek P.

Marek P. Browar Piwoteka!

Temat: Dlaczego mężczyźni nie lubią piw smakowych?

Andrzej Sawa:

Nie dyskwalifikuję innych piw - niech sobie nazywają swoje napoje piwem - ale wydaje mi się,że nasze,środkowo-europejskie jest warte wyróżnienia.
Jakie to jest "nasze, środkowo europejskie"????? Czym się charakteryzuje? Jak smakuje?

Andrzej Sawa

Wypowiedzi autora zostały ukryte. Pokaż autora

Temat: Dlaczego mężczyźni nie lubią piw smakowych?

A mój lubi, szczególnie po treningu lub większym wysiłku dla ugaszenia pragnienia wybiera Radlera Warki. mnie smakuje i jak on zasmakował to teraz kupuje :D
Paweł F.

Paweł F. Redaktor graficzny -
Serwisy Internetowe
i Wydania Tabletowe

Temat: Dlaczego mężczyźni nie lubią piw smakowych?

a propos belgijskich piw owocowych:
Belgowie dodają świeżych soków owocowych podczas ważenia!
a nie taniego syropu owocowego do chemicznie przyspieszanej brei piwopodobnej... różnica zasadnicza, jak szkoła zawodowa!

to samo tyczy się piw mocnych (np. Duvel - dubbel 8%, trippel 10%, Leffe 9%, Chimay triple 8%, bleue9%; Kwak 8,4% albo znakomite Delirium Tremens 8,5%)
gdzie % są wynikiem procesu fermentacji i ważenia piwa - a nie dolewania na końcu taśmy produkcyjnej spirytusu, na chama - jak to się dzieje w polskich kampaniach piwowarskich...

nie mylmy pewnych pojęć...
piwo smakowe nie równe smakowemu piwu!

Belgowie robią najlepsze piwa jakie piłem, nawet te smakowe...
chociaż jak mam sięgnąć po piwo słodsze (z mniejszą nutą goryczki) wybieram pszeniczno-jęczmienne typu blonde (np. Leffe Blonde, Brugs Blond) lub pszeniczne (np. Hoegaarden, Blanche de Namur)

w Polsce w takiej grupie piw umieściłbym na pewno Białego Kota!
mimo iż jedzie nieco na kukurydzy...


Obrazek
Paweł F. edytował(a) ten post dnia 18.08.12 o godzinie 21:37
Marek P.

Marek P. Browar Piwoteka!

Temat: Dlaczego mężczyźni nie lubią piw smakowych?

Paweł F.:
a propos belgijskich piw owocowych:
Belgowie dodają świeżych soków owocowych podczas ważenia!
a nie taniego syropu owocowego do chemicznie przyspieszanej brei piwopodobnej... różnica zasadnicza, jak szkoła zawodowa!

to samo tyczy się piw mocnych (np. Duvel - dubbel 8%, trippel 10%, Leffe 9%, Chimay triple 8%, bleue9%; Kwak 8,4% albo znakomite Delirium Tremens 8,5%)
gdzie % są wynikiem procesu fermentacji i ważenia

Panie Pawle, mógłby mi Pan wyjaśnić po co i na jakiej wadze się "waży" piwo?
piwa - a nie dolewania na końcu taśmy produkcyjnej spirytusu, na chama - jak to się dzieje w polskich kampaniach piwowarskich...

O, to ciekawe. A widział Pan to dolewanie spirytusu w trakcie produkcji? Bo wszelkie wyliczenia mówią o tym, że jest to nieopłacalne...

nie mylmy pewnych pojęć...
piwo smakowe nie równe smakowemu piwu!

Belgowie robią najlepsze piwa jakie piłem, nawet te smakowe...
chociaż jak mam sięgnąć po piwo słodsze (z mniejszą nutą goryczki) wybieram pszeniczno-jęczmienne typu blonde (np. Leffe Blonde, Brugs Blond) lub pszeniczne (np. Hoegaarden, Blanche de Namur)

w Polsce w takiej grupie piw umieściłbym na pewno Białego Kota!
mimo iż jedzie nieco na kukurydzy...
Dobrego polskiego piwa wystarczy poszukać. W tym roku już wyszły co najmniej 3 polskie piwa w stylu witbier (czyli takie jak Hoegaarden, Blanche de Namur): Witbier z browaru Artezan, Lady Blanche z AleBrowaru i Viva La Wita z Browaru Pinta.
Piotr Maliszewski

Piotr Maliszewski serwisant,
Alcatel-Lucent

Temat: Dlaczego mężczyźni nie lubią piw smakowych?

gdzie % są wynikiem procesu fermentacji i ważenia piwa - a nie dolewania na końcu taśmy produkcyjnej spirytusu, na chama - jak to się dzieje w polskich kampaniach piwowarskich...

Prosiłem Cię abyś nie opowiadał bajek...Jeżeli do produktu dodasz spirytusu to trzeba umieścić na jego opakowaniu banderolę, ponieważ staje się wtedy...produktem spirytusowym. Takie są wymogi urzędu celnego, to raz. Dwa twój pomysł jest nieekonomiczny - bimbrowność można poprawić stosując znacznie tańsze zabiegi, jak choćby wspomaganie brzeczki enzymami z zewnątrz, czy dodatek białego cukru. Ten ostatni zwiększa odfermentowanie.

PO tzrecie piwo się "warzy". Warzenie to ogół procesów prowadzących do stworzenia piwa, "ważenie" to po prostu badanie wagi. Ot taka mała róznica.
Paweł F.

Paweł F. Redaktor graficzny -
Serwisy Internetowe
i Wydania Tabletowe

Temat: Dlaczego mężczyźni nie lubią piw smakowych?

Panie Pawle, mógłby mi Pan wyjaśnić po co i na jakiej wadze się "waży" piwo?

czepianie się słówek niczego nie zmienia...

korporacja ma to do siebie, że pragnie produkować i sprzedawać coraz więcej, przy jednoczesnym obniżaniu kosztów produkcji - konsekwencją takiej patologii jest drastyczny spadek jakości sprzedawanych produktów, który zagłusza się kolorowymi kampaniami reklamowymi...

O, to ciekawe. A widział Pan to dolewanie spirytusu w trakcie produkcji? Bo wszelkie wyliczenia mówią o tym, że jest to nieopłacalne...


proszę wskazać te wszelkie wyliczenia...
istnieją różne klasy spirytusu spożywczego i tego już nie spożywczego
(czego się nie robi dla obniżenia kosztów)
nie mylmy pewnych pojęć...
piwo smakowe nie równe smakowemu piwu!

Belgowie robią najlepsze piwa jakie piłem, nawet te smakowe...
chociaż jak mam sięgnąć po piwo słodsze (z mniejszą nutą goryczki) wybieram pszeniczno-jęczmienne typu blonde (np. Leffe Blonde, Brugs Blond) lub pszeniczne (np. Hoegaarden, Blanche de Namur)

w Polsce w takiej grupie piw umieściłbym na pewno Białego Kota!
mimo iż jedzie nieco na kukurydzy...
Dobrego polskiego piwa wystarczy poszukać. W tym roku już wyszły co najmniej 3 polskie piwa w stylu witbier (czyli takie jak Hoegaarden, Blanche de Namur): Witbier z browaru Artezan, Lady Blanche z AleBrowaru i Viva La Wita z Browaru Pinta.

Viva La Wita dość słabe, dalekie od belgijskich...Paweł F. edytował(a) ten post dnia 19.08.12 o godzinie 08:33
Paweł F.

Paweł F. Redaktor graficzny -
Serwisy Internetowe
i Wydania Tabletowe

Temat: Dlaczego mężczyźni nie lubią piw smakowych?

Prosiłem Cię abyś nie opowiadał bajek...

"Lepiej być niezadowolonym Sokratesem, niż zadowoloną świnią"
Jeżeli do produktu dodasz spirytusu to trzeba umieścić na jego opakowaniu banderolę, ponieważ staje się wtedy...produktem spirytusowym. Takie są wymogi urzędu celnego, to raz. Dwa twój pomysł jest nieekonomiczny - bimbrowność można poprawić stosując znacznie tańsze zabiegi, jak choćby wspomaganie brzeczki enzymami z zewnątrz, czy dodatek białego cukru. Ten ostatni zwiększa odfermentowanie.


wyjaśnij zatem ten brzydki posmak "wódy" w polskich piwach mocnych...
i brak takowego w browarach belgijskich? tam jest smak i przyjemność, moc czuć dopiero przy próbie podniesienia się od stołu...Paweł F. edytował(a) ten post dnia 19.08.12 o godzinie 08:35
Piotr Maliszewski

Piotr Maliszewski serwisant,
Alcatel-Lucent

Temat: Dlaczego mężczyźni nie lubią piw smakowych?

To, że czujesz nieprzyjemny posmak etanolu w piwie to jeszczce nie oznacza, że zostało ono doprawione spirytusem. Tak samo jak nieprzyjemna, ściągająca goryczka nie oznaczadodania żółci. Nim zacznie się produkować bzdury to warto wziać do ręki jakieś opracowanie i tropchę o piwowarstwie poczytać - to nie boli a unikniemy takiej mitomanii.

Przyczyn alkoholowości smakowo-zapachowej moze być wiele. Po pierwsze zbyt wysokie odfermentowanie - 7% alk, wykrzesane z ekstraktu 14% to ilosć poteżna by nie poiwedzieć okrutna. Przy tak wysokim wykręceniu w piwie brakuje cukrów resztkowych i innych pobocznych związków fermentacji, które mogłyby przysłonić wysoki woltaż. PO drugie leżakowanie. Im piwo mocniejsze tym potrzebuje dłuższego okresuleżakowania, alkoholowość się ułożyła a smak odpoiwednio zbalansował. W Belgii nikektóre piwa dojrzewają i pół roku a nawet jesczcze więcej, polskie koncerny leżakują piwo niespełna tydzień. Po trzecie refermentacja w butelce - większość mocnych belgów przechodzi drugą fermentację w butli, co również korzystnie wpływa na ich organoleptyczność i wydłuża okres dojrzewania. Po czwarte dodatki niesłodowane - stosowane powszechnie w koncernach tańsze zamienniki słodu jęczmiennego - syrop skrobiowy, cukier biały, kukurydza dają niskim kosztem wysoką bimbrowność, niestety często również zwiększają odfermentowanie (patrz punkt pierwszy). Po piąte enzymy - stosownaie około 50% zasypu złozonego z niesłodowanych dodatków utrudnia warzenie piwa, ponieważ aktywność enzymatyczna jest tu stosunkowo niewielka w porónaniu do zasypu w zdecydowanej większości opartego na słodzie. Trzeba więć zaszczepić brzeczkę enzymami z zewnątrz by przeprowadzić skuteczne zcukrzanie. Często te enzymy działają efektywniej niż enzymy własne słodu, co prowadzi m.in do smakowej pustki i wyższego odfermentowania - patrz punkt pierwszy. Tak więc efekt o który pytasz jest spowodowany szeregiem czynników i wcale nie jest to tak proste jak "ej Władziu, dolej spirytu!". Pytanie Marka o ekonomiczną sensowność również jest na miejscu, bo wzytskie wymienione przeze mnie działania dają wysoki woltaż tańszym kosztem niż przy zastosowaniu (hipotetycznym) spirytusu spożywczego.



Wyślij zaproszenie do