Temat: Czy lubicie Portera z Cytryną??
Chętnie uzupełnię oceny, zaznaczam jednak, że są one subiektywne (więc możemy się mocno w ocenie różnić)
Szczepan Maślanka:
No z przyjamnością: :D podejmę to wyzwanie.
Ale moze Pan mi pomozę jako spec :), który może być najbardziej zbliżony? samokowo i aromatycznie??
poniżej podaje wrażenia jakie miałem podczas próbowania niektórzych: To żeby wszyscy mieli jasność:
- Grand Imperial Porter, Browar Amber (Bielkówko)
fajnie cierpki, z przyjamnym posmakiem, aromatyczny, ale jakby o ciut żadkiej konsystencji.
Kiedyś mnie zachwycił, może dlatego, że jak na portera ma dość niski ekstrakt (chyba 18,1%) co jest rzadko spotykane. W smaku bardzo wytrawny, ewidentne nawiązania do gorzkiej czekolady/kawy, choć jednocześnie dość "aksamitny". Teraz uważam, że mógłby być trochę bardziej treściwy, ale i tak wart jest spróbowania.
- Black Boss oraz Porter Witnicki, Browar Boss (Witnica)
nie próbowałem
Witnickiego nie próbowałem (ale mam podejrzenia, że jest to to samo, co Black Boss - parametry mają te same). Black Boss również dość wytrawny, dużo akcentów palonych. Mniej aromatyczny niż Grand, mniej też charakterystycznych posmaków.
- Ciechan Porter, Browar Ciechan (Ciechanów)
nie próbowałem
Zdecydowanie mi nie odpowiada. Kolorek jakiś taki bardziej koźlakowy, w smaku też mi przypomina mocniejszego koźlaka. Może trafiłem na złą partię.
- Komes, Browar Fortuna (Miłosław)
nie próbowałem
Tego portera piłem tylko raz, jest dość rzadko dostępny (Fortuna robi go tylko na zimę, w niewielkiej ilości). Najsłodszy porter, jakiego próbowałem (zresztą słodycz to cecha charakterystyczna większości piw z tego browaru). Bardzo treściwy i ciężki.
- Porter Warmiński, Browar Kormoran (Olsztyn)
Podobno wyśmienity - czekam na opinie.
Jak dla mnie - rewelacja! Bardzo treściwy porter, lekka słodycz schowana za wyraźnym palonym smakiem, delikatny posmak wędzony. Piwo bardzo mocne (9%) ale alkoholu w smaku nie wyczuwa się. Jedyny niefiltrowany porter w naszym kraju (nawet pod światło jest czarny!)
- Porter Krajan, Browar Krajan (Nakło-Trzciewnica)
Smaczny porter, mocno palony słód, mocno-gorzki, brak posmaku kwaskowatego, trzeba mieć na niego ochotę. posak prawie jak dymowy.
Taki sobie - palona goryczka jest, ale również wyczuwalna słodycz. Trochę "bezpłciowy".
- Porter Łódzki, Browary Łódzkie (wiadomo)
zdecydowanie wg. mnie najgorszy - niesmaczny, bez wyrazu, tzn. gorzka woda. Bez żadnego aromatu
No, tutaj mam całkiem odmienne zdanie. Najlepszy (ex aequo z Warmińskim) porter w Polsce. Dość słodki, ale bez przesady. Dużo aromatów kwiatowo-owocowych, szczególnie im starszy, tym lepszy (warto trochę przeleżakować go poza datę przydatności, tak nawet do pół roku).
- Porter Okocim, Browar Okocim (Brzesko)
odniosłem wrażenie, że pije przyprawę do zup i sosów maggi
Ten mam dopiero w planach do spróbowania.
- Staropolskie Ciemne Mocne, Browar Staropolski (Zduńska Wola)
Pytanie czy to na pewno Porter? Bo widziałem kiedys na sklepowej półce, ale nie zakupiłem ponieważ brakowało mi tego słowa na "P" na etykiecie :)
Słowo na "P" jest na etykiecie, tylko nie w centralnym miejscu :-)
Porter dość średni. Wyraźna palona goryczka, bardzo wytrawny. Niestety całość psuje wyraźny alkoholowy posmak.
- Żywiec Porter, Browar Zamkowy (Cieszyn).
Smaczny Porter, posiada wszystkie cechy dobrego portera, posmak, aromatyczny, ale... nie zachwyca, tzn. trzyma standard`y jak porter powinien smakować, ale konsumowało sie smaczniejsze.
Pełny w smaku, ale moim zdaniem zbyt dużo kwaśnych posmaków jest w tym piwie. Mógłby być znacznie lepszy!
czy zechciałby odnosząc sie do opinii, wystawić cenzurkę (lub uzupełnic moją ponieważ zapewne jest niepełna) tym których nie próbowałem?Szczepan Maślanka edytował(a) ten post dnia 26.11.09 o godzinie 11:16