konto usunięte

Temat: Barmani! Ile piw tracicie z powodu piany?

No właśnie - pytanie do właścicieli oraz barmanów z pubów i/lub restauracji -

ile piw tracicie (wylewacie) przy rozpoczynaniu i kończeniu
beczki?Tomasz S. edytował(a) ten post dnia 30.09.10 o godzinie 17:40
Krzysztof Siemieniuk

Krzysztof Siemieniuk 80% zużycia przypada
na 20% powierzchni
dywanu

Temat: Barmani! Ile piw tracicie z powodu piany?

abcKrzysztof Siemieniuk edytował(a) ten post dnia 08.12.10 o godzinie 00:41

konto usunięte

Temat: Barmani! Ile piw tracicie z powodu piany?

Krzysztof Siemieniuk:
Od 2 - 5 piw na becze 50 litrowej.

Cześć,

dziękuję za odpowiedź, 2 do 5 piw łącznie na beczce 50 litrowej, czy przy jej otwieraniu / kończeniu?

jest takie samo przełożenie na beczkę 30 litrową?
Sabina Stodolak

Sabina Stodolak HR Manager, Trener,
Gry miejskie w
Krakowie

Temat: Barmani! Ile piw tracicie z powodu piany?

Tomasz S.:
jest takie samo przełożenie na beczkę 30 litrową?

Tak, takie samo - strata wynika przy zaczynaniu z konieczności zlania piany przy zapięciu kegi, a przy końcu beczki z tego, że jak Ci się skończy piwo w kedze, to ciśnienie może "wybić" Ci piwo, które właśnie nalewasz - jak stanie się to pod koniec kufla, to całe wylewasz i jesteś stratny (choć są "barmani" którzy takie piwo odstawią i doleją potem do końca z kolejnej kegi, ale to zbrodnia). 2 piwa to moim zdaniem mała strata - możliwa tylko wtedy kiedy piwo równo się leje. (jeśli się pieni ze względu na gaz lub temperaturę, to straty bliższe są 4- 5 piwom :)
Prawda jest tez taka, że teoretycznie po kilku godzinach w trakcie których nie lałeś piwa powinieneś zlać przynajmniej pół kufla - jeśli się do tego stosujesz, to w zależności od ruchu na barze straty mogą być większe (jeśli np. jedną kege wylewasz 3 dni)

konto usunięte

Temat: Barmani! Ile piw tracicie z powodu piany?

Sabina Stodolak:
Tomasz S.:
jest takie samo przełożenie na beczkę 30 litrową?

Tak, takie samo - strata wynika przy zaczynaniu z konieczności zlania piany przy zapięciu kegi, a przy końcu beczki z tego, że jak Ci się skończy piwo w kedze, to ciśnienie może "wybić" Ci piwo, które właśnie nalewasz - jak stanie się to pod koniec kufla, to całe wylewasz i jesteś stratny (choć są "barmani" którzy takie piwo odstawią i doleją potem do końca z kolejnej kegi, ale to zbrodnia). 2 piwa to moim zdaniem mała strata - możliwa tylko wtedy kiedy piwo równo się leje. (jeśli się pieni ze względu na gaz lub temperaturę, to straty bliższe są 4- 5 piwom :)
Prawda jest tez taka, że teoretycznie po kilku godzinach w trakcie których nie lałeś piwa powinieneś zlać przynajmniej pół kufla - jeśli się do tego stosujesz, to w zależności od ruchu na barze straty mogą być większe (jeśli np. jedną kege wylewasz 3 dni)

Ciśnienie samemu można regulować,a temperaturę też - przez ułożenie beczek w miejscu o stałej temperaturze - rozumiem, że 4-5 piwek to wartość średnia jeśli nie ma dobrej temperatury i ciśnienia? czy to już jest wartość maksymalna?

Czy jest tak, że zwraca się do hurtowni/browaru beczkę, w której jest jeszcze piwo, ale nie można go "wycisnąć" bo ciśnienie/temperatura jest złe? jeśli tak - to ile tego piwa może tam zostać?:)Tomasz S. edytował(a) ten post dnia 21.10.10 o godzinie 10:41
Maciek Ziomek

Maciek Ziomek technik bilokacji,
profesjonalny
wiercipięta, muzyk
wokal...

Temat: Barmani! Ile piw tracicie z powodu piany?

Tak jak napisała Sabina! Zlewanie piwa to podstawa. Przy otwarciu nowej beczki, przy otwarciu kolejnego barmańskiego dnia. Jest to jedyny moment kiedy barman, oglądając piwo i wąchając je. może stwierdzić jego świeżość, która powinna być bezdyskusyjna. W przypadku długich przewodów, gdzie może się gromadzić osad zlanie półtora kufla to "pikuś".
Jest taka tradycja barmańska, że ostatnie piwo jest gratis, bo kto dostaje ostatki ten piękny i gładki! Wśród miłośników piwa to taka jakby nagroda (o ile kega nie jest rozlewana dłużej niż 4 dni, a w kuflu jest więcej niż 2/3).
Natomiast jeżeli chodzi o piwo które zostało w kedze, to jest zmartwienie dla browaru, który ma beczkę opróżnić, umyć, napełnić ewentualnie, gdy zgłaszamy reklamację na beczkę, sprawdzić ją. Miłego!!!

konto usunięte

Temat: Barmani! Ile piw tracicie z powodu piany?

Maciek Ziomek:
Natomiast jeżeli chodzi o piwo które zostało w kedze, to jest zmartwienie dla browaru, który ma beczkę opróżnić, umyć, napełnić ewentualnie, gdy zgłaszamy reklamację na beczkę, sprawdzić ją. Miłego!!!

Zmartwienie browaru i właściciela - w końcu oddaje piwo, które mógłby nalać teoretycznie:) Dużo może być tego piwa, co zostaje w kegu?
Maciek Ziomek

Maciek Ziomek technik bilokacji,
profesjonalny
wiercipięta, muzyk
wokal...

Temat: Barmani! Ile piw tracicie z powodu piany?

Tomasz S.:
Maciek Ziomek:
Natomiast jeżeli chodzi o piwo które zostało w kedze, to jest zmartwienie dla browaru, który ma beczkę opróżnić, umyć, napełnić ewentualnie, gdy zgłaszamy reklamację na beczkę, sprawdzić ją. Miłego!!!

Zmartwienie browaru i właściciela - w końcu oddaje piwo, które mógłby nalać teoretycznie:) Dużo może być tego piwa, co zostaje w kegu?
Podpinając nową beczkę trzeba pamiętać o tym, że piwo należy rozlać w ciągu 3 dni (4 to max). Jeżeli okaże się, że w kedze pozostało nawet 95% piwa i jest ono podejrzanej świeżości, to trudno mała strata, zwłaszcza jeżeli chodzi o Lecha lub Tyskie. Czasem taki koszt jest niczym w porównaniu do utraty zaufania klientów. Nic za wszelką cenę!!!
Jeżeli klient stwierdzi, że z piwem jest coś nie tak barman powinien niezwłocznie spróbować, nalewając sobie kilka łyków do testów na węch i smak. Nie jest grzechem nalać kolejną próbkę dla innego konsumenta, żeby ten również wyraził opinię. Taki barman w oczach klienta na prawdę wiele zyskuje.

PS. znam takich co na kegach mocowali wodomierze.... ech....Maciek Ziomek edytował(a) ten post dnia 22.10.10 o godzinie 00:02

Następna dyskusja:

Wiadomosci - 80 piw na 80. ...




Wyślij zaproszenie do