Temat: pies karma
Pozwolę sobie nie zdodzić się z przedmówcą. Nie wiem czy dużo osób zdaje sobie sprawę z tego jak te karmy sa produkowane, jakie miary jakości sa stosowane i jak czytac etykiety.
Wklejam fragment artykułu, całość dostępna na
http://wesolalapka.pl/wychowanie-psow-porady/kanony-zy...
Czytając skład na opakowaniu myślisz że wiesz co jest w środku? Nic bardziej mylnego !
• Etykieta karmy jest ważna 5 lat, nawet jeśli producent zmienił jej skład, może używać nieaktualnych etykiet legalnie.
• Na opakowaniach <10 kg, nie trzeba podawać pełnego składu produktu.
• Jeśli ostatni producent nie dodał do produktu konserwantów, to może umieścić na opakowaniu informację „nie zawiera konserwantów”, ale to nie znaczy że ich tam nie ma. To tylko oznacza że końcowy producent ich nie dodał, ale mógł to zrobić dostawca półproduktów, czyli np., mięso dodane do karmy mogło już zawierać konserwanty, ale na opakowaniu tego nie przeczytamy.
• Gwarantowana wartość odżywcza czy energetyczna ma normę +/- 500% - o tyle może się (legalnie) różnić od tej podanej na opakowaniu.
• Deklarowana zawartość składników, dotyczy karmy przed ugotowaniem/pieczeniem. Co to oznacza? Ponieważ mięso to głównie woda, po jej odparowaniu w trakcie obróbki termicznej, trzeba czymś uzupełnić wagę produktu.
Przed gotowaniem Po gotowaniu
waga g białko % waga g białko %
mięso 600 60% 231 23%
mączka kostna 160 16% 308 31%
kukurydza 140 14% 269 37%
dodatki 100 10% 192 19%
Jak widac ilość % białka mięsnego drastycznie spada po obróbce termicznej. Procentowo najwięcej zostaje kukurydzy. Ten przykład jest dość optymistyczny, większość karm ma deklarowaną zawartość mięsa ok 20%.
• Aby umieścić faktyczny, końcowy skład na opakowaniu, trzeba mieć specjalne zezwolenie, gdyż jest to odstępstwo od przepisu !
• Suche karmy mogą zawierać konserwanty, których rakotwórcze działanie jest potwierdzone badaniami i które są zabronione w żywności dla ludzi. Lista jest długa, ale te najgroźniejsze to: BHA, BHT, E320, E321, E324.
• Mięso w karmie, to zazwyczaj mączka z kurczaka, czyli tak naprawdę to, co nie da się sprzedać, czyli pióra, grzebienie i dzioby. O tym czy w karmie jest mięso czy pióra, najlepiej sprawdzić patrząc na ilość popiołu w składzie. Do 3% - mączka może być z całego kurczaka, powyżej 3% - mączka jest robiona z odpadów.
Sztuczki słowne, czyli co oznaczają określenia:
Zawiera kurczaka = zawiera 4% kurczaka (np. pióra)
Z kurczakiem = 4 -14 % kurczaka (np. pióra)
Rich In chicken = 14 - 26% kurczaka (np. pióra)
Paste of chicken = 26 – 100% kurczaka (np. pióra)
Made of chicken = 100% kurczaka (np. pióra)
Made of chicken meat – zawiera faktyczne mięso z kurczaka