konto usunięte
Temat: Luźne pogawędki :)
Agnieszka R.:robione i jedzone wielokrotnie :-)
chyba najbardziej zalezy mi na zupie -krem ! i zeby nie była mdła :))))
Zupa z dyni z chili, imbirem, mlekiem kokosowym
składniki:
- 1 mała dynia
- 2 średnie ziemniaki
- 1,5 litra bulionu drobiowego
- mała puszka mleka kokosowego
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chili
- 3-4cm kawałek imbiuru
- 1 łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- sok z 1 limonki
- olej
- sól, pieprz
- grzanki
- plastry boczku pieczone na chrupko w piekarniku
przygotowanie:
1) dynie kroimi na kawałki jak arbuza, pozbawiamy pestek, smarujemy oliwą/olejem i wstawiamy do nagrzanego (180C) piekarnika na 20 min aż dynia nam zmięknie. czekamy aż wystygnie, obieramy ze skóry i kroimy na kilku centymetrowe kawałki
2) obieramy i kroimy w kostkę cebulę, czosnek na drobne kawałki, imbiry pozbawiamy skóry i ścieramy na tarce. w garnku rozgrzewamy olej i smażymy na średnim ogniu suche przyprawy: kumin, curry, laur, ziele angielskie. smażymy aż zaczną pachnieć :) dodajemy wtedy cebulę, czosnek, imbir, pół pokrojonej czili (jeśli lubimy ogień) i znowu smażymy przez około 2-3 min i dorzucamy do tego dynię i ziemniaki pokrojone w kostkę, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy aż ziemniaki zmiękną.
3) dodajemy mleko kokosowe, sok z limonki i miksujemy wszystko na krem. jeśli jest za gęsty dodajemy więcej bulionu. doprawiamy solą i pieprzem.
4) podajemy z grzanką i pokruszonym na kawałki chrupkim boczkiem, plasterkami chili.