konto usunięte
Anna
W.
właścicielka
specjalistycznego
biura tłumaczeń AW
TRANSLA...
Temat: Kuchnia węgierska...
Ja preferuję nadziewaną kapustę i dużooo słodyczy, np. retes, czyli strudle (najlepsze są sprzedawane w zwykłych drewnianych budach na Norma Fa, czyli pod drzewem Normy - taki przystanek w Budzie)z serem białym lub wiśniami.Pyszne są też wszelakie ciasteczka na wagę, które można m.in. kupić w metrze, na Deak Ter. I turo rudi, czyli roladki serowe do kupienia w każdym sklepie spożywczym, nawet w Polsce, jako baton:)Nie należy zapominać też o torcie Dobosza...Uwielbiam też kluseczki(goluszki) i potrawki z kurczaka, a także Gundel Palacsinta(czyli naleśniki z czekoladą i migdałami) oraz deser z brzoskwini (coś ala pudding brzoskwiniowy). No i do tego Tokaj, wg mnie najlepszty to Aszu, 3 lub 4 puttonyos.Anna W. edytował(a) ten post dnia 16.11.09 o godzinie 15:12
konto usunięte
Temat: Kuchnia węgierska...
Gundel - słabo znany w Polsce, ale jaki frykas dla łasuchów!!!Poniżej składniki i przepis:
Hozzávalók:
A töltelékhez:
1,5 dl 50-60 fokos rum, 40 g mazsola, 20 g cukrozott narancshéj, 180 g dióbél, 1 dl tejszín, 120 g cukor, törött fahéj, 12 db palacsinta, 50 g vaj (pirításhoz)
A csokoládémártáshoz:
2,5 dl tej, vanília, 30 g cukor, 100 g csokoládé, 1,5 dl tejszín, 3 tojássárgája, 80-100 g cukor, 50 g kakaópor, 15 g liszt, 5 dl tej
Elkészítés:
Előző napon áztassuk rumba a mazsolát és a hajszálvékony csíkokra vágott cukrozott narancshéjat. Másnap a töltelékhez megdaráljuk a diót, ne lisztfinomságúra, de ne is túl gorombára. A tejszínt felforraljuk; hozzátesszük a diót, cukrot, leheletnyi fahéjat, a leszűrt mazsolát és narancshéjat, és 1-2 percig (szükség esetén kevés tejet adva hozzá) főzzük, míg kenhető pépet kapunk. Ha kissé lehűlt, elkeverjük benne a rum felét.
Ezután 12 palacsintát sütünk, a töltelékeket egy-egy csíkban rárendezzük, henger alakúra felcsavarjuk, majd meleg helyen tartjuk.
A mártáshoz a tejet cukorral és vaníliával felforraljuk; közben a csokoládét egy kis edényben, a sütőben felolvasztjuk; a tejszínből pedig kemény habot verünk. Ezután előbb a tojássárgákat cukorral, majd a kakaóporral, kevés liszttel, hideg tejjel, habverővel simára, habosra keverjük ki. Hozzávegyítjük a csokoládét, majd vékony sugárban, habverővel végzett gyors keverés mellett fokozatosan adagoljuk hozzá a forró tejet, mérsékelt tűzön forrpontig hevítjük, de felforralni nem szabad. A tűzről levéve, a mártást egy ideig még kevergetjük, majd fokozatosan a tejszínhabhoz vegyítjük, végül hozzáadjuk a rum másik felét. Mártásunk ne legyen túl édes, de ízlés szerint, a csokoládé minőségétől függően, tehetünk bele még porcukrot.
Smacznego :)
Anna
W.
właścicielka
specjalistycznego
biura tłumaczeń AW
TRANSLA...
Temat: Kuchnia węgierska...
No dobra:)) trzeba ZROBIĆ ZWYKŁE NALEŚNIKI, a do tego następnie polewę czekoladową, do środka dodać migdały, polać rumem i podawać płonące:)Sylwester, może spróbujesz swoich sił:)naleśniki raczej nie powinny stanowić dla Ciebie problemu, a następnie zaprosisz na konsumpcję?
buzia
konto usunięte
Temat: Kuchnia węgierska...
Naleśnik ( ciasto - to "pryszcz" ), ale pozostały element to jest wyzwanie...., a parujące składniki mogą odurzyć, co mogłoby wpłynąć negatywnie na proces smażenia palacsinta ;).Ps. Zostawię to jednak dla fachowców ;)
konto usunięte
Temat: Kuchnia węgierska...
Strudel na ciepło ( do wyboru z serem białym na słodko, z owocami lub z makiem ). W Vasarcsarnok na straganach serwują wyśmienite.Dla łasucha "raj na ziemi" ;)
konto usunięte
Temat: Kuchnia węgierska...
Do popularnych potraw Węgier należy "Pórkólt" oraz : zupa gulaszowa, paprykarze itp. Pórkólt to obsmażone kawałki mięsa duszone w niedużej ilości sosu. Gulasze ( choć tak naprawdę u naszych bratanków to przede wszystkim zupa, ale bogata w mięso ), różnią się wielkością kawałków mięsa, zawierają dodatek pokrojonych w kostkę ziemniaków. Do paprykarzy dodaje się pod koniec duszenia kwaśną śmietanę. W celu przygotowania w/w używa się najczęściej mięsa wołowego, wieprzowego, baraniego, dziczyzny ( czasem cielęcinę i drób ).Węgierska kuchnia narodowa słynie także z ryb. Są to głównie ryby słodkowodne pochodzące np. z jeziora Balaton, głównie karp, sandacz i czeczuga. Najsłyniejszą zupą węgierską jest Halaszle -czyli zupa rybna. Wszystko najlepiej smakuje, gdy jest okraszone odpowiednią ilością papryki ( Cipós ).
Bogactwo klusek ( a nie makaronów, to kolejna zaleta Magyar Kónyha ). Najsłynniejszymi kluskami są Goluszki i Tarhonya. Pierwsze z nich to ciasto z mąki i jaj, ucierane na specjalnym tarełku ( przygotowywane na "świeżo" ), a Tarhonya również kluski z ciasta ( ale w przemysłowym wydaniu, do zakupienia w każdym spożywczym sklepie ), w kształcie kuleczek wielkości ziarenek kaszy ( można smażyć na rozgrzanym oleju, lub gotować ).
Jurek
M.
zarządzając
projektami
rozwiązuję problemy
Temat: Kuchnia węgierska...
ja tam poza wyszukanymi "hungarikami" (pörkölt,gulyásleves) bardzo lubie takie proste dania jak:-krumplis tészta (makaron z ziemniakami)
-túrós csusza (makaron z twarogiem, śmietaną i skwarkami)
a na deser:
-császármorzsa (ciasto kruszone, podsmażone z dżemem morelowym)
-szilvás gombóc (kluski ze śliwkami)
tych rzeczy w restauracjach trudno znaleźć, a smakują wyśmienicie, są to typowe dania z kuchni naszych babć (węgierskich oczywiście)..:)
Następna dyskusja: