Temat: poszukuje przepisu
No to podaje :)
Espresso Martini
1 litr
250 ml espresso lub bardzo mocnej kawy ostudzonej
250 ml kahlua lub innego likieru kawowego
250 ml zmrożonej wódki
250 ml likieru toffi lub sznapsa karmelowego
kostki lodu
Przygotowanie:
1. Espresso zapatrzyć dzień wcześnie ostudzić i wstawić przykryte do lodówki
2. Wszystkie składniki zmieszać z wyprzedzeniem 4 godziny przed przybyciem gości. Odstawić w chłodne miejsce. Przed podaniem dodać lud.
Zapiekanka na tostach z dymką i trzema serami
Składniki:
1 bagietka (z odciętymi piętkami), pokrojona na kromki o grubości 1 cm, odłożona do sczerstwienia (to daje ok 225g suchych kromek, to w razie jakbyśmy chcieli zastąpić bagietkę innym pieczywem)
6 posiekanych dymek
1 kulka mozzarelli (opakowanie 200g)
50g parmezanu w płatkach lub kawałkach jeśli chce się go zetrzeć
100g cheddara pokruszonego w kawałki
100ml śmietany
6 jajek
mały pęczek szczypiorku do przybrania
Przygotowanie:
1. Czerstwe kromki bagietki ułożyć w kwadratowej formie do pieczenia o boku 24 cm
2. Dymkę i sery, śmietanę i jajka wymieszaj w robocie kuchennym na gładki sos. Jeśli nie ma się malaksera jajka, śmietanę wymieszać za pomocą trzepaczki, ser i mozzarelle posiekać drobno a cheddar i parmezan zetrzeć i dodać do pozostałych składników. Wymieszać.
3. Pokryj nim bagietkę ułożoną w formie. Przykryj naczynie folią żywnościową (plastikową) i wstaw na noc do lodówki, żeby bułka nasiąkła sosem.
4. Zagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni i wstawić do niego zapiekankę prosto z lodówki uprzednio zdejmując z mikstury folię.
5. Po wyjęciu z piekarnika posypać pokrojonym szczypiorkiem dla dekoracji.
Smacznego!!
Joanna S. edytował(a) ten post dnia 18.12.09 o godzinie 19:43