Alicja Chlasta

Alicja Chlasta Alcha Ośrodek
Rozwoju Osobistego

Temat: Alcha gotuje - warsztaty gotowania

Zapraszamy do udziału w warsztatach kulinarnych, które cykliczne
organizowane są w Ośrodku Rozwoju Osobistego Alcha.
Zajęcia odbywają się w Warszawie i w Kazimierzu Dolnym.

Alcha gotuje

Zapraszamy do udziału w nowym cyklu zajęć: Alcha gotuje.

Podczas poszczególnych spotkań dowiemy się:
- jak smacznie i zdrowo gotować jesienią
- co charakteryzuje poszczególne kuchnie świata
- gdzie kupować produkty potrzebne do przygotowania przeróżnych,
egzotycznych przysmaków
- jak zadziwić przyjaciół, rodzinę, ukochanego/ukochaną
przygotowując przyjęcie po tajsku
- jak zrobić sushi po polsku
- poznamy kilka zdrowych przepisów na zimę
- i wiele inny

Każde spotkanie będzie poświęcone innej kuchni.
Pod okiem fachowej „opieki kucharskiej” samodzielnie
przygotujemy przysmaki charakterystyczne dla kuchni danego kraju,
czy pory roku.
Przy lampce, odpowiednio dobranego wina, spotkanie zakończymy
degustacją naszego, wspólnego wysiłku.

Terminy poszczególnych warsztatów:

25 września 2010, sobota, godzina : 11.00-14.00 kuchnia
japońska

Warszawa
Sushi ma w naszym kraju rzesze wiernych fanów, nie wszyscy jednak
mają odwagę samemu wziąć się za rolowanie. Pokażemy jak to
się robi! Przedstawimy też naszą oryginalną recepturę na sushi
z typowo polskich składników.
Ugotujemy:
- sushi tradycyjne i nie tylko
- zupa miso
- pyszna sałatka z wodorostów

6 listopada 2010, sobota, godzina: 16.30-19.30 kuchnia
tajska

Warszawa
Kuchnia tajska, łączy w sobie słodycz, ostry smak przypraw,
orzeźwiający aromat limonki i wywołuje uśmiech na każdej
twarzy. Zapraszamy do gotowania!
Ugotujemy:
- zupa tajska z tofu (tom yum)
- curry z dynią i łososiem/curry warzywne
- sałatka z mango i ogórka

10 - 14 listopada 2010 - Kuchnia u Mroczków, czyli szlachetne
gotowanie

Kazimierz Dolny
Dania, które nauczymy się wspólnie gotować, to m.in. indyjski
dhal z soczewicy, francuski quiche warzywny, pomidorowa nie całkiem
klasyczna czy włoska minestrone z polskich jarzyn. Dowiemy się, co
oznacza gotować nie tylko pysznie, ale zdrowo i pięknie.

18 grudnia 2010, sobota, godzina 11.00 - 14.00 zdrowa kuchnia
zimowa

Warszawa
Gotowanie zimą to przede wszystkim gorące, rozgrzewające dania,
które mają nas uchronić przed mrozami, przeziębieniami oraz
zimową nostalgią.
Ugotujemy:
- zupa krem z marchewki, z gruszką konferencją i imbirem
- pieczona dynia z patatami
- kotlety z soczewicy
- crumble z jabłkami, cynamonem i orzechami.

Szczegółowe informacje na: http://www.alcha.pl/?page_id=235