Katarzyna
Lendzion
Lechaa Consulting
Sp. z o. o.
Temat: bezpłatne szkolenia dla nauczycieli przedmiotów...
Szanowni Państwo,Lechaa Consulting Sp. z o.o realizuje obecnie Projekty „Efektywne n@uczanie” oraz „Kształcenie ze smakiem” współfinansowane przez Unię Europejską i Budżet Państwa na podstawie umowy podpisanej z Województwem Mazowieckim w imieniu którego działa Mazowiecka Jednostka Wdrażania Programów Unijnych.
W związku z tym zapraszamy na bezpłatne szkolenia dla nauczycieli kształcenia zawodowego i instruktorów praktycznej nauki zawodu pracujących lub mieszkających na terenie woj. mazowieckiego, którzy dotychczas nie uczestniczyli w doskonaleniu w krótkich formach w ramach Działania 9.4 POKL.
W ramach projektów zorganizowane zostaną następujące szkolenia:
Kurs doskonalący: Profesjon@lny nauczyciel
Uczestnicy: wszyscy chętni nauczyciele kształcenia zawodowego i instruktorów praktycznej nauki zawodu, którzy dotychczas nie uczestniczyli w doskonaleniu zawodowym w krótkich formach w ramach Działania 9.4 POKL
Tematyka zajęć: 48 godzin dydaktycznych
1.zasady stosowania technologii informacyjnej i multimediów (w tym tablicy multimedialnej) w nauczaniu zawodu-20h
2.aktywizujące metody nauczania zawodu-6h
3.zasady reformy kształcenia zawod, przygotowanie uczniów do nowej formy egzaminów, pisanie programów nauczania, kształcenie modułowe-16h
4.Praca z uczniem o specjalnych potrzebach edukacyjnych (w tym niepełnosprawnym) -6h
Warunki organizacyjne: grupy 12 osobowe, w wypadku zebrania grupy nauczycieli jednej placówki możliwośc organizacji na kursu na terenie szkoły.
Kurs doskonalące dla nauczycieli przedmiotów ekonomicznych
Uczestnicy: wszyscy chętni nauczyciele kształcenia zawodowego i instruktorów praktycznej nauki zawodu uczący na kierunkach ekonomicznych, którzy dotychczas nie uczestniczyli w doskonaleniu zawodowym w krótkich formach w ramach Działania 9.4 POKL
Tematyka zajęć: 48 godzin dydaktycznych
1. Księgowość z wykorzystaniem technologii informatycznej-12h
2.Vademecum Ekonomisty (min. nowelizacja przepisów prawnych, rejestracja i prowadzenia działalności gospodarczej)-12h
3. Stosowanie tablicy multimedialnej w nauczaniu zawodu-8h
4. Przygotowanie uczniów do nowej formy egzaminów, pisanie programów nauczania, kształcenie modułowe-12h
5. Praca z uczniem o specjalnych potrzebach edukacyjnych (w tym niepełnosprawnym)-4h
Warunki organizacyjne: grupy 8-osobowe, w wypadku zebrania grupy nauczycieli jednej placówki możliwość organizacji na kursu na terenie szkoły.
Kurs doskonalący: gastronomia
Uczestnicy: wszyscy chętni nauczyciele kształcenia zawodowego i instruktorów praktycznej nauki zawodu uczący na kierunkach z branży spożywczej, gastronomicznej i hotelarskiej, którzy dotychczas nie uczestniczyli w doskonaleniu zawodowym w krótkich formach w ramach Działania 9.4 POKL
Tematyka zajęć: 64 godziny dydaktyczne
1. Nowoczesne techniki i technologie gastronomiczne (min. modne dania zimne i gorące, dekorowanie potraw)-24h
2. Metodyka kształcenia zawodowego (8 h zastosowanie tablicy interaktywnej w nauczaniu zawodu, Pracy z uczniem o specjalnych potrzebach edukacyjnych, przygotowanie uczniów do egzaminów zawodowych-8h)-razem 16h
3. Praktyki w renomowanych restauracjach również hotelowych (miejsce dostosowane do potrzeb uczestnika)-24h
Warunki organizacyjne: grupy 8-osobowe, w wypadku zebrania grupy nauczycieli jednej placówki możliwość organizacji na kursu na terenie szkoły.
Kurs doskonalący: hotelarstwo
Uczestnicy: wszyscy chętni nauczyciele kształcenia zawodowego i instruktorów praktycznej nauki zawodu uczący na kierunkach z branży spożywczej, gastronomicznej i hotelarskiej, którzy dotychczas nie uczestniczyli w doskonaleniu zawodowym w krótkich formach w ramach Działania 9.4 POKL
Tematyka zajęć: 64 godziny dydaktyczne
1. Moduł; nowoczesne hotelarstwo: (min.wysoka jakość obsługi gości hotelowych, marketing internetowy, obsługa programów w recepcji)-24h
2. Metodyka kształcenia zawodowego (8 h zastosowanie tablicy interaktywnej w nauczaniu zawodu, Praca z uczniem o specjalnych potrzebach edukacyjnych, przygotowanie uczniów do egzaminów zawodowych-8h)-razem 16h
3. Praktyki w renomowanych hotelach (miejsce dostosowane do potrzeb uczestnika)-24h
Warunki organizacyjne: grupy 8-osobowe, w wypadku zebrania grupy nauczycieli jednej placówki możliwość organizacji na kursu na terenie szkoły.
Kurs doskonalący: cukiernictwo
Uczestnicy: wszyscy chętni nauczyciele kształcenia zawodowego i instruktorów praktycznej nauki zawodu uczący na kierunkach z branży spożywczej, gastronomicznej i hotelarskiej, którzy dotychczas nie uczestniczyli w doskonaleniu zawodowym w krótkich formach w ramach Działania 9.4 POKL
Tematyka zajęć: 64 godziny dydaktyczne
1. Praca w czekoladzie, nowe sposoby dekorowania cukierniczego-24h
2. Metodyka kształcenia zawodowego (8h zastosowanie tablicy interaktywnej w nauczaniu zawodu, Pracy z uczniem o specjalnych potrzebach edukacyjnych, przygotowanie uczniów do egzaminów zawodowych-8h)-razem 16h
3. Praktyki w renomowanych cukierniach, zakładach cukierniczych-24h
Warunki organizacyjne: grupy 8-osobowe, w wypadku zebrania grupy nauczycieli jednej placówki możliwość organizacji na kursu na terenie szkoły (moduł 2).
Kurs doskonalący: obsługa klienta
Uczestnicy: wszyscy chętni nauczyciele kształcenia zawodowego i instruktorów praktycznej nauki zawodu uczący na kierunkach z branży spożywczej, gastronomicznej i hotelarskiej, którzy dotychczas nie uczestniczyli w doskonaleniu zawodowym w krótkich formach w ramach Działania 9.4 POKL
Tematyka zajęć: 64 godziny dydaktyczne
1.moduł: nowoczesna obsługa konsumencka (w tym min., baristyka, dekorowanie stołu)-24h
2.Metodyka kształcenia zawodowego (8h zastosowanie tablicy interaktywnej w nauczaniu zawodu, Praca z uczniem o specjalnych potrzebach edukacyjnych, przygotowanie uczniów do egzaminów zawodowych-8h)-razem 16h
3.Praktyki w renomowanych restauracjach, hotelach-24h
Warunki organizacyjne: grupy 8-osobowe, w wypadku zebrania grupy nauczycieli jednej placówki możliwość organizacji na kursu na terenie szkoły (moduł 2).
POZOSTAŁE INFORMACJE
Nauczyciele:
- w miarę możliwości będą pracować w podgrupach zgodnym z typem placówki i nauczanej specjalizacji
- otrzymają materiały szkoleniowe (ologowane segregator, notatnik pendrive, długopis), książki z danego zakresu, skrypty i karty ćwiczeń,
- w czasie zajęć skorzystają z poczęstunku i obiadów,
- szkolący się poza miejscem zatrudnienia i zamieszkania otrzymają zwrot kosztów dojazdu.
Wszystkie zajęcia odbędą się metodami aktywnymi. Szkolenia organizowane będą w miejscu najbliższym zamieszkania/pracy (tak by odległość nie stanowiła bariery w uczestnictwie) w dni powszednie w godz. popołudniowych (4-5 godz,) oraz w weekendy (8h). Zajęcia rozpoczną się w przypadku zebrania pełnej liczby uczestników i 2 osób .rezerwowych. Po kursie uczestnicy otrzymają zaświadczenie wydane przez niepubliczna placówkę doskonalenia nauczycieli: Centrum Edukacji nauczycieli LECHAA
Trenerzy: - będą to specjaliści, praktycy w nauczanych dziedzinach, legitymujący się ponadto doświadczeniem w szkoleniach dla nauczycieli i znający środowisko szkolne.
.Praktyki: realizowane tylko dla kursów gastronomicznych, cukierniczych, hotelarskich i obsługi konsumenta Każdy uczestnik będzie miał swojego opiekuna praktyk (pracownika danego przedsiębiorstwa) który dostosuje wymiar merytoryczny praktyki to potrzeb uczestnika. Nauczyciele dostaną odzież roboczą, zwrot kosztów dojazdu noclegu, wyżywienia, przejdą szkolenie BHP. Podczas szkoleń i praktyk będą dokumentować fotograficznie i filmowo procesy i technologie by w ten sposób uzyskać materiał na prowadzone przez siebie lekcje.
Warunek otrzymania zaświadczenia
- wszyscy uczestnicy: obecność na min. 80% zajęć
- wykonywanie ćwiczeń zleconych przez trenera
Rekrutacja – dokumenty rekrutacyjne będą przyjmowane od sierpnia 2013
Tel. 530-585-365 . Katarzyna Lendzion, k.lendzion@lechaa.pl
SZCZEGÓŁY NA STRONACH: http://en.lechaa.pl; http://kzs.lechaa.pl
Pozdrawiam
Katarzyna Lendzion
Lechaa Consulting Sp. z o. o.
Biuro projektów „Kształcenie ze smakiem” i "Efektywne n@uczanie"
ul. Zamiany 8, lok. użytkowy nr 2 pok. 1 (biuro Clock Work)
02-656 Warszawa
tel. kom. 530-585-365
http://kzs.lechaa.pl
http://en.lechaa.pl
http://lechaa.pl