Temat: zioła mało znane
Głowienka pospolita (Prunella vulgaris)
zawiera:
przede wszystkim garbniki, substancje gorzkie, żywicę, prunellin, hiperozyd, kwasy organiczne – kwas rozmarynowy, oleanolowy, ursulowy i kawowy, sole organiczne, witaminy B1, C, K, taninę i olejki eteryczne.
Ma działanie antybiotykowe, antybakterialne, antywirusowe, przeciwgrzybicze, ściągające, tonizujące, rozciągające naczynia krwionośne, wspomagające wątrobę, oczyszczające, przeciwutleniające, moczopędne i przeciwzapalne, ma dobroczynny wpływ na skórę.
Harmonizuje meridian wątroby, pęcherza moczowego i płuc.
Głowienka wzmacnia organizm przy grypach i przeziębieniach, infekcjach wątroby, pęcherza moczowego i płuc. Eliminuje ryzyko wystąpienia nadciśnienia, biegunki, pomaga utrzymać krzepnięcie krwi, harmonizuje system hormonalny, wzmacnia regenerację tkanek. Zawarte kwasy organiczne mają działanie antybiotykowe i antywirusowe szczególnie na;
Shigella spp, Salmonella typhi, E. coli, Pseudomonas aeruoginosa, Mycobacterium tuberculosis, na odmiany Streptococcus i cały szereg grzybów chorobotwórczych.
Nowe badania wykazały wpływ kwasów organicznych na ograniczenie rozmnażania wirusa HIV. Przyjmowanie i kąpiele tłumią bóle mięśni i stawów. Zewnętrznie można odwarem z głowienki omywać problemową, podatną na zapalenia cerę z trądzikiem młodzieńczym.
Dawkowanie i przygotowanie:
2 –3 łyżeczki głowienki zmieszać z 3/4 litra wody, gotować 3 minuty, przecedzić.
Popijać w ciągu dnia do godziny 17.
Herbatkę można posłodzić miodem.
Napar z ziela głowienki – Infusum Prunellae: 1-2 łyżki surowca na szklankę wrzącej wody; pić 4 razy dziennie po 1/2 szklanki.
Nalewka z ziela głowienki – Tinctura Prunellae: 1 część świeżego lub suchego surowca na 5 części alkoholu 45-50-60%; po tygodniu można przefiltrować. Zażywać doustnie po 5-10 ml 3-4 razy dziennie przy kaszlu, chrypce i zaflegmieniu płuc.
Świeże ziele (papka), macerat ze świeżego ziela na wodzie przegotowanej – pobudza gojenie ran i opornych wyprysków, w tym atopowego zapalenia skóry.
Ziele głowienki – Herba Prunellae należy zbierać w czasie kwitnienia.
Dawka dzienna sproszkowanego surowca: 9-15 g. Gotować surowiec w wodzie przez 10 minut. Najczęściej zalecana dawka 2,5-3 g 3-4 razy dziennie, każdą porcję surowca gotować 10 minut, np. w 150 ml wody, po czym przyjmować doustnie.