Grażyna T.

Grażyna T. specjalista d/s
bhp,pasjonatka magii
roślin - zapraszam
d...

Temat: Syrop fiołkowy

Zbieranie fiołków jest żmudne, należy spędzić parę godzin w ogrodzie,ale warto,bo sok fiołkowy pachnie wiosną :) Jest słodki, aromatyczny, o głębokim liliowym kolorze. Smakuje świetnie rozrobiony z wodą mineralną. Przy okazji odkryłam, ze dodanie odrobiny soku z cytryny przywraca wywarowi z kwiatów ich pierwotny liliowy kolor.
Składniki:
około 20 dkg kwiatu fiołka,
1 l wody,
około 60 dkg cukru (tyle ile zaważy wywar z kwiatów),
sok z połowy cytryny

Wykonanie:

Fiołki zalać wrzącą wodą, przykryć ściereczką i odstawić na kilka godzin. Odlać sok i przecedzić oraz zważyć. Odważyć tyle cukru, ile waży wywar z fiołków i dodać do soku. Dodać sok z cytryny i gotować na wolnym ogniu około pół godziny. Gorący sok przelać do butelek i szczelnie zakręcić.

[obrazek]/Grażyna T. edytował(a) ten post dnia 05.05.12 o godzinie 18:54
Grażyna T.

Grażyna T. specjalista d/s
bhp,pasjonatka magii
roślin - zapraszam
d...

Temat: Syrop fiołkowy

Tort fiołkowy
biszkopt genueński -
80 g mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
4 jajka,
100 g cukru pudru,
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
20 g stopionego masła,
szczypta soli

przełożenie i dekoracja -
słoik konfitury z płatków fiołków,
500 ml śmietanki kremowej 30%,
2 łyżki cukru pudru,
szklanka świeżych lub kandyzowanych fiołków

Żółtka jaj oddzielić od białek. Białka utrzeć z solą na pianę, pod koniec ucierania dodając cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym. Kiedy piana będzie sztywna, dodawać po jednym żółtku ucierając masę dalej na małych obrotach miksera. Obie mąki wymieszać i przesiać, po czym dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką. Na koniec dodać stopione i ostudzone masło i jeszcze raz delikatnie wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Dno tortownicy o średnicy 19 cm wysmarować masłem i wypełnić masą biszkoptową. Piec około 30 minut, aż ciasto będzie sprężyste, a patyczek wbity w środek suchy. Upieczony biszkopt wyjąć na kratkę i wystudzić.

Schłodzoną śmietankę kremową ubić z cukrem pudrem na krem (można dodać więcej cukru wg gustu, ale krem powinien być delikatny w smaku, aby nie zabił smaku i zapachu fiołków).
Wystudzony biszkopt przekroić poziomo na trzy krążki. Każdy krążek nasączyć, np. kilkoma łyżkami przegotowanej wody, wymieszanej z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny, bo nie ma nic gorszego niż suchy tort ;) Dolny blat biszkoptu posmarować 2-3 łyżkami konfitury fiołkowej i 1/3 części bitej śmietany. Przykryć kolejnym blatem i tak samo posmarować najpierw konfiturą, później 1/3 części bitej śmietany. Przykryć ostatnim blatem. Wierzch i boki tortu pokryć pozostałą śmietaną i schłodzić. Przed podaniem posypać fiołkami.

Obrazek
Jolanta S.

Jolanta S. Fizjonomika

Temat: Syrop fiołkowy

Fiołki takie ogrodowe???
Grażyna T.

Grażyna T. specjalista d/s
bhp,pasjonatka magii
roślin - zapraszam
d...

Temat: Syrop fiołkowy

tez moga byc
Grażyna T.

Grażyna T. specjalista d/s
bhp,pasjonatka magii
roślin - zapraszam
d...

Temat: Syrop fiołkowy

Syrop z białych fiołków

Syrop fiołkowy przygotowuje sie na raty, w tempie zbierania fiołków. Osobno wsypuję się białe osobno fioletowe. Zalewa się wrzątkiem, tylko tyle, żeby zakrył kwiaty. Odstawia się pod przykryciem.
Po ostygnięciu cedzi się, dodaje cukier i zagotować. Dodać kwasek cytrynowy - tylko odrobinę, żeby kolor zmienił się z zielonego i niebieskiego na ten właściwy fiołkom.


Obrazek
Grażyna T.

Grażyna T. specjalista d/s
bhp,pasjonatka magii
roślin - zapraszam
d...

Temat: Syrop fiołkowy

Konfitura z fiołków

Fiołki na przetwory należy zebrać w "czystym" miejscu, z dala od ruchu ulicznego. Oderwanie płatków od zielonych szypułek jest konieczne i niestety czasochłonne, aczkolwiek przyjemne, ze względu na fiołkowy zapach. Przetwory z fiołków mają dziewczyńsko różowy kolor oraz przepiękny aromat :)
Składniki:

płatki fiołków (ok. 3 szklanek)
cukier
sok z cytryny
woda

Odrywamy płatki od szypułek i delikatnie je płuczemy. Im więcej płatków tym lepiej! Wkładamy do rondelka i zalewamy wodą (wody tylko tyle, aby zakryć płatki), dodajemy dwie szklanki cukru oraz kilka łyżek soku z cytryny. Gotujemy, aż część płynu odparuje i konfitura zacznie tężeć. Można ewentualnie użyć cukru żelującego lub żelatyny do konfitur. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, odwracamy do góry dnem, aż do zupełnego ostygnięcia.

PRZEPIS NA GALARETKĘ Z FIOŁKÓW DO HERBATY

Przygotowujemy syrop: 2 szklanki wody gotujemy z 1-2 szklankami cukru. Dodajemy płatki z fiołków - około 2 szklanek oraz sok z jednej cytryny. Gotujemy, aż galaretka stanie się półpłynna - wtedy gorącą przelewamy do wyparzonych słoików, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia.
Do herbaty dodajemy jedną lub dwie łyżeczki galaretki.


Obrazek

Następna dyskusja:

Syrop z kwiatów czarnego bzu




Wyślij zaproszenie do